Stadion "Jan Luvers", dom FK Ajndhovena (©Wikipedia/Tb1994)
Stadion "Jan Luvers", dom FK Ajndhovena (©Wikipedia/Tb1994)

Može li Ajndhoven posle 45 godina da dobije drugi klub u Erediviziji?

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.05.22. | 11:43

Od 20 časova počinje baraž za popunu elitnog ranga holandskog fudbala

Usled višedecenijske dominacije PSV-a, lako je zaboraviti da Filipsovci svojevremeno nisu bili najveći fudbalski klub u Ajndhovenu. U prvoj polovini 20. veka je FK Ajndhoven bio gazda u tom gradu, ali plavo-beli nisu uspeli da se snađu u tranziciji i prelasku na profesionalni nivo. Sledeće sezone bismo napokon, posle 45 godina, mogli da dočekamo to da Ajndhoven u Erediviziji ima dva kluba.

Poslednji put se to desilo u sezoni 1976/1977, kada je PSV bio vicešampion Holandije, a Ajndhoven se preselio u niži rang kao drugi najlošiji tim. Od tada se plavo-beli više nikada nisu vratili u elitu, a PSV je osvojio 18 titula, jedan Kup evropskih šampiona i jedan Kup UEFA.

Izabrane vesti

Ajndhoven nije uspeo da zauzme ove sezone neku od prve dve pozicije u Erste diviziji, direktno mesto u eliti su izborili Emen i Volendam, za koji je ove sezone branio mladi reprezentativac Srbije Filip Stanković, koji je na pozajmici iz Intera. Ajndhoven je bio treći, ali još ima šansu da se domogne Eredivizije kroz baraž, koji počinje ovog ponedeljka.

Put do najvišeg ranga je težak, moraju da se preskoče tri prepreke. Ajndhovenu će prvi rival u plej-ofu da bude De Grafshap, koji je ligaški deo sezone završio na devetoj poziciji i igra baraž samo zbog toga što B tim Ajaksa, koji je bio bolje rangiran, ne može da igra u Erediviziji.

20.00: (2,15) De Grafshap (3,20) Ajndhoven (3,30)

Ajndhoven je imao 15 bodova više od De Grafshapa, ali sada razliku u kvalitetu mora da dokaže kroz dvomeč. Prva od dve utakmice se igra danas od 20 časova u Dutinhemu. Zanimljivo je da Ajndhoven još nijednom nije uspeo da savlada De Grafshap ove sezone, u oktobru su u Dutinhemu odigrali 0:0, a potom su u martu Super Farmeri kao gosti uspeli da trijumfuju sa 2:1.

Ukoliko plavo-beli uspeju da se osvete i eliminišu ih, protivnik u polufinalu plej-ofa će da im bude bolji iz dvomeča ADO Den Haga i NAC Brede. Od te runde će u baraž da se uključi i 16-plasirani tim Eredivizije (dva kola pre kraja to mesto zauzima Sparta iz Roterdama), koji će igrati protiv boljeg iz duela Ekselziora i Rode. Pobednici polufinalnih okršaja plasiraće se u finale, a samo osvajač plej-ofa će da igra u najvišem rangu sledeće sezone.

Zanimljivo je da se na putu Ajndhovena do direktne promocije isprečio baš PSV. Konkretnije, njegov B tim, koji je četiri kola pre kraja savladao plavo-bele sa 3:1. Da je Ajndhoven osvojio barem jedan bod u tom meču, imao bi šansu da se u poslednjem kolu u direktnom okršaju sa Volendamom izbori za drugo mesto. Ovako taj duel nije imao takmičarski značaj, odigrali su 2:2 i ostala su četiri boda razlike među njima.

Ajndhoven će, ukoliko ne uspe da se domogne Eredivizije, najverovatnije da ostane bez najmanje sedmorice prvotimaca kojima ističe ugovor na leto. Među njima su i belgijski vezista Matijas Veret i Mađar Barnabas Rac. Još godinu dana bi trebalo da ostane u plavo-belom dresu štoper Kolin Sedorf, nećak legendarnog holandskog veziste Klarensa Sedorfa.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

HOLANDIJA 2 (BARAŽ) – 1. KOLO (PRVI MEČEVI)

Ponedeljak

20.00: (2,15) De Grafshap (3,20) Ajndhoven (3,30)

Utorak

18.45: (2,25) NAC Breda (3,35) ADO Den Hag (2,95)

21.00: (2,35) Ekselzior (3,30) Roda (2,85)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

AjndhovenErste divizijaDe GrafšapKlarens Sedorf

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara