Može li ramazanski post da utiče na ishod finala Lige šampiona?

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.05.18. | 15:15

Oba napadača Liverpula Mohamed Salah i Sadio Mane posvećeni su muslimani koji će se i u subotu po svemu sudeći odreći hrane i pića tokom skoro 18 sati do pred samo finale

Navijači Liverpula širom sveta ove sezone slave Mohameda Salaha kao novog sveca, jer "egipatski Mesi" je zaista odigrao fantastično na svim frontovima. Bušio je simpatični momak koga je stigao, trpao i levom, ali i desnom, driblao i smejao se, uvek se smejao. Osmeh ispod guste kovrdžave kose, a iznad tamne crne, prave "old school" brade postao je njegov zaštitni znak kao i majstorstvo laganog davanja golova.

Čovek koji je dobio ime po proroku Muhamedu, osnivaču islama dogurao je Crvene sve do finala Lige šampiona gde ih u subotu čekaju aktuelni vladari iz Real Madrida. Fafvoriti su Kraljevi, naravno, ali ako proradi Salah, svašta će biti. Međuitm, zebnja se uvukla u kosti navijača Liverpula, ma koliko bili srećni što su uopšte, na svoje i opšte iznenađenje uspeli da se probiju do Kijeva.

Izabrane vesti

Jer u toku je ramazanski post koji ove godine traje od 17. maja do 16. juna. Jedan od najvažnijih simbola muslimanske vere, vreme kada se pravi vernici približavaju samom nukleusu vere kroz proćišćenje, duhovno i fizičko, odricanje i deljenje onima koji imaju manje.

A Salah je upravo taj i takav. Momak je jednostavno "veliki vernik", ali onakav kakvi bi svi, bilo koje konfesije trebali da budu - skroman, vredan, nenametljiv, kulturan, human... O njegovim dobročinstvima, znanim i neznanim već se ispredaju i polulegende kao što je ona da je mladog lopova koji mu je opljačkao kuću kasnije zaposlio. I oprostio mu, naravno kao što i svaki pravi vernik treba da uradi.

Ali ta njegova posvećenost mogla bi da napravi ozbiljne probleme njegovom klubu u subotnjem finale jer, zbog sve duže obdanice (Ramazanski post raje od sumraka do svitanja) mogao bi da posti čak 18 sati pred sam meč. Srećom, pa noć u Kijevu pada nešto pre utakmicu, tako da će moći makar da se osveže i on i Sadio Mane, nejgov partner iz napada, koji je takođe musliman.

Ramazanski post nije obavezan za sve, posebno za bolesne, slabe, trudnice, ali i ako hodža pojedincima dozvoli da prekinu post na neko vreme zbog raznih razloga. Tako je i veliki muftija egipatski Šavki Alam dozvolio malo predaha od posta Salahu i ostalim egiptaskim sportistima koji nastupaju van granica svoje zemlje. Ali poznavaoci tamošnjih prilika, ali i samog Salaha tvrde da ћe on, кao posvećeni vernik ipak postiti. Čak i pred finale!

Srećom, noć pada u Kijevu negde pred samu utakmicu, tako da će on i Mane barem moći da se osveže i povrate kako tako snagu pre nego što Milorad Mažić prvi put zasvira. Jer možda je veći problem to što ne smeju da piju vodu, zapravo ništa ne sme da se konzumira tokom dana, tako da je život u muslimanskim zemljama u ovo doba godine prililčno usporen.

Da li će to uticati i na oštricu napada Liverpula, videćemo u subotu. Biće to svakako noć za pamćenje.


tagovi

Mohamed SalahSadio Mane

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara