Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Mrtva trka za Evropu i opstanak u PL BIH: Ko s kim do kraja?

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.05.23. | 12:03

Šest timova iz donjeg dela tabele razdvajaju samo tri boda

Odavno jedna sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nije bila ovako neizvesna. Ne toliko u šampionskom smislu jer je već odavno Zrinjski napravio autoput do pehara. Ono što je zapravo jedino poznato jeste da su Plemići odbranili šampionsku titulu, ali je ostalo još nekoliko nepoznanica. Pre svega u borbi za Evropu i za opstanak. Do kraja su ostala još četiri kola, nešto više od 360 minuta fudbala, a u tom periodu saznaće se i konačan epilog.  

To se odnosi na pozicije koje vode u Evropu, te borbu za opstanak. Praktično, već odavno se pola lige bori za UEFA takmičenja, a pola za očuvanje premijerligaškog statusa. 

Izabrane vesti

Za početak, treba naglasiti kako prema trenutnom stanju osim prvaka, plasman u Evropu imaju zagarantovane drugoplasirana i trećeplasirana ekipa sa premijerligaške tabele, te osvajač Kupa BiH. Ukoliko najmasovnije takmičenje osvoji Zrinjski, u tom slučaju u Evropu će i četvrtoplasirana ekipa na tabeli. 

Borac je trenutno na drugoj poziciji i samo čudo bi se moglo dogoditi da Banjalučani ostanu bez Evrope. Sarajevo trenutno drži treću poziciju i zajedno sa Veležom, Širokim Brijegom i Željezničarom boriće se za mesta koja vode na međunarodnu scenu.  

Bordo tim će gostovati Borcu i Veležu, dok će ugostiti Želju i Igman. Teške ispite imaće i Velež, koji će gostovati Želji i Posušju, a na domaćem terenu igraće sa Igmanom i Sarajevom. 

Široki Brijeg će igrati protiv ekipa koje se bore za opstanak - Posušje i Sloga kući, a Sloboda i Leotar u gostima. U najtežoj, ali ne i bezizlanoj situaciji je Željezničar koji će ugostiti ekipe Veleža i Posušja, a gostovaće Sarajevu i Slobodi. 

Dakle, polpoziciju za Evropu imaju Sarajevo i Velež, ali je sigurno da se i ostali konkurenti neće predati do poslednjeg sudijskog zvižduka.  

Što se tiče borbe za opstanak, odavno se nije desilo da čak šest ekipa strahuje za epilog. Da stvar bude još zanimljivija, sve te ekipe nalaze se u rasponu od svega tri boda.

U najtežoj situaciji su Leotar i Sloboda, koje zauzimaju dve posljednje pozicije na tabeli. Trebinjci za vikend gostuju kod Igmana u Konjicu i eventualnim porazom doveli bi se u nezavidnu poziciju. I Tuzlaci su u problemima jer gostuju Zrinjskom i Borcu, a na domaćem terenu igraće protiv Širokog Brijega i Slobode. 

Ni drugi tuzlanski premijerligaš nije u znatno boljoj situaciji jer igra protiv direktnih rivala u borbi za opstanak (Sloga, Leotar i Igman), a u posljednjem kolu dočekuje Zrinjskog. 

Izuzetno težak raspored ima sastav Posušja, koji je bar za sada na bezbednoj poziciji, ali bi se u narednim kolima mogao naći u opasnoj zoni. Timu iz Hercegovine ostali su dueli sa ekipama koje se bore za Evropu. Gostovanje Širokom Brijegu i Željezničaru, te domaćinstvo Borcu i Veležu.  

Sve u svemu, teško da će se do 33.kola koje se igra 28. maja znati nešto više oko borbe za opstanak, jer ovako mala bodovna razlika između sedam ekipa nije zabeležena u skorije vreme.  

Prema Propozicijama takmičenja FSBiH, dva poslednja kola moraju se igrati u istom terminu. Takođe, u slučaju da dva kluba imaju isti broj bodova, u konačnoj tabeli bolji plasman će ostvariti ekipa koja ima bolji međusobni skor. Drugi kriterij je ukupna gol-razlika. 

Raspored poslednja četiri kola: 

30. kolo (6/7. maj) 

Igman - Leotar 

Tuzla Siti - Sloga 

Zrinjski - Sloboda 

Široki Brijeg - Posušje 

Borac - Sarajevo 

Željezničar - Velež 

31. kolo (13/14. maj) 

Velež - Igman 

Sloga - Zrinjski 

Leotar - Tuzla Siti

Posušje - Borac 

Sloboda - Široki Brijeg 

Sarajevo - Željezničar 

32. kolo (21. maj) 

Igman - Tuzla Siti

Zrinjski - Leotar 

Široki Brijeg - Sloga 

Borac - Sloboda 

Željezničar - Posušje 

Velež - Sarajevo 

33. kolo (28. maj) 

Sarajevo - Igman 

Tuzla Siti - Zrinjski 

Sloga - Borac 

Leotar - Široki Brijeg 

Sloboda - Željezničar 

Posušje - Velež 



tagovi

Premijer liga BiH

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara