Mundijal je tek sad počeo! Eksplozija u Kazanju, sedam golova i meč koji je Mbape čekao ceo život - Francuska prvi četvrtfinalista! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.06.18. | 17:50

Argentina odigrala sigurno najbolju utakmicu turnira, ali nije mogla više od časnog poraza - 3:4

Tačno pre 20 godina Majkl Oven je pretrčao celu argntinsku odbranu i postigao jedan od najvažnijih golova u karijeri, ali su Gaučosi svakako prošli dalje. Danas nisu mogli. Supersonični Kilijan Mbape nije ih pretrčao jednom, već toliko puta da su se Argentinci verovatno osećali kao u središtu tornada. Mbape je leteo svuda po terenu i direktno učestvovao u tri od četiri gola koliko je Francuzima trebalo da bi slomili čvrst otpor danas vrlo dobre Argentine – 4:3 u prvom sudaru osmine finala na Svetskom prvenstvu u Rusiji i bez sumnje najuzbudljivijoj utakmici dosadašnjeg toka turnira.

A on je čini nam se tek danas počeo. Jer tek danas su Francuzi podigli stopalo sa kočnice i zaigrali pod punim gasom. Ako vas u grupnoj fazi Trikolori nisu impresionirali danas ste mogli da vidite zašto ih svi fudbalski stručnjaci odavno već ubrajaju među glavne favorite na turniru. Doduše, pitanje je li ste baš sve mogli da vidite, pošto je Kilijan Mbape – nova zvezda svetskog fudbala – zasijao toliko jako da su svi drugi ostali u njegovoj senci. Već u 14. minutu pretrčao je 60 i kusur metara pre no što ga je Markos Roho obio u kaznenom prostoru južnoamerikanaca time pokazavši da on nikako ne spada u krug vrhunskih štopera. Antoan Grizman je bio neumoljiv i na trenutak nam se učinilo – ubio ostatak utakmice.

Izabrane vesti

Prosto, posle svega prikazanog u prve tri utakmice Argentinci nikako nisu odavali utisak ekipe koja bi mogla da naudi čvrstom bedemu ispred Uga Lorisa. Lionel Mesi je bio u ulozi lažne devetke, Serhio Aguero i Gonzalo Iguain počeli na klupi. Kako onda do gola?

Anhel Di Marija je objasnio. Zaspao je francuski tim, Di Marija raspalio sa 28 metara, lopta je sve vreme bežala od Lorisa. Jedan od najlepših u dosadašnjem toku turnira. Argentina je pokazala zube. Početkom drugog poluvremena ugrizla je još jače. Mesi je šutirao, Benžamin Pavar je zakasnio da izađe u ofsajd zamku, Gabrijel Merkado je pokušao da se skloni, pogodila ga je lopta i prevarila Lorisa. Preokret!

gallery

Tražila se ekspresna reakcija galskih Petlova. Miris neuspeha je mogao da se oseti. Pavar bi bio žrtvovan u javnosti kao glavni krivac. Nije to sebi smeo da dozvoli. Parnjak sa leve strane terena Lukas Ernandez – još jedan igrač koga pred Mundijal većina nije ni videla u startnih 11 – potrudio se da pomogne. Centaršut na ivicu kaznenog prostora, Pavar je Di Marijin gol poslao u zabroav. Gromovit volej. Kako je samo poklopio loptu mladi bek Štutgarta. Izjednačenje. Tek je postajalo uzbudljivo.

I onda Kilijan Mbape. Ceo život čekao ovaj meč. Imao je on svetle trenutke još dok je gurao Monako ka polufinalu Lige šampiona. Imao ih je i u Pari Sen Žermenu. Ali danas je u Kazanju kršten u megazvezdu fudbalske planete. Neuhvatljiv. Neumoljiv. U 64. minutu je jednim potezom izbacio Di Mariju iz težišta i tukao ispod Franka Armanija. Opet preokret! Ne i kraj. Samo četiri minuta kasnije Mbape je ponovo brži od oka argentinskih defanzivaca. Ne i oka Olivijea Žirua. Lopta tačno tamo gde je trebalo da bude...

Mbape je surov! Mbape je veliki! 

Uzalud Aguerov gol u nadoknadi. Argentina i Mesi pakuju kofere. Francuska je prvi četvrtfinalista. Samo još da vidi: Urugvaj ili Portugalija?


FRANCUSKA - ARGENTINA 4:3 (1:1)
/Grizman 13 pen, Pavar 57, Mbape 64, 68 - Di Marija 41, Merkado 48, Aguero 93/

Kazanj arena.
Sudija: Alireza Fagani (Iran)
Žuti kartoni: Roho, Taljafiko, Maskerano, Banega (Argentina)

Francuska (4-3-3): Loris - Pavar, Varan, Umtiti, Lukas Ernandez - Kante, Pogba, Matuidi (od 75’ Toliso)- Mbape (od 89’ Tovan) Grizman (od 83’ Fekir) , Žiru.
Argentina (4-3-3): Armani - Merkado, Otamendi, Roho (od 46. Facio), Taljafiko – Perez (od 66’ Aguero), Makserano, Banega – Pavon (od 75’ Mesa), Mesi, Di Marija.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara