MUNDIJALSKI RESURSI: Hari Kejn tim sa 1.000 mana! Škripi skoro u svim linijama, Sautgejtu baš nije lako da nađe 23 fudbalera za Rusiju

Vreme čitanja: 10min | uto. 20.03.18. | 09:07

Mogu da se lože koliko hoće u kolevci fudbala TOP kvaliteta ima samo u špicu napada gde prednjači jedan čovek, a to nije dovoljno…

Engleska ima puno navijača, ne samo na Ostrvu u kolevci fudbala, već i van nje, svako od nas zna bar nekoga ko navija za Gordi Albion i nema sumnje da će i ovog leta interesovanje za ovu reprezentaciju biti ogromno. Sve to je velikim delom i zbog Premijer lige, ali budimo realni i tamo glavnu reč vode stranci, možda samo jedan čovek može da im parira. Znate ko je to...

Da se u startu razumemo, samim tim što su bili prvi u grupi (i nije im bilo teško u konkurenciji Slovačke, Slovenije, Škotske i Malte) i plasirali se na završni turnir u Rusiji Englezi su napravili uspeh, ali za nešto veće, neku nokaut fazu ili polufinale teško da ima potencijala u ovom timu, posebno u grupi sa Belgijom i Tunisom. Daj bože da se prevarimo, ali je opšti utisak, ne samo nas već i engleske javnosti, da Garet Sautgejt ima preskroman tim na raspolaganju sa 1.000 mana.

Izabrane vesti

MOZZART KVOTE ZA MEČEVE U GRUPI
Tunis - Engleska
Engleska - Panama
Engleska - Belgija

Dakle, dok Nemci mogu da sastave četiri jake reprezentacije, Englezi ne mogu jednu, a glavni problem je status fudbalera koji mahom greju klupe u svojim klubovima.

Samo jedan primer za to pre nego što krenemo sa upoznavanjem potencijala Gordog Albiona - na poslednjem spisku za prijateljske utakmice sa Holandijom i Italijom koji je selektor objavio prošlog četvrtka nalaze se šestorica fudbalera koji su od 1. februara do danas zabeležili samo pet nastupa kao starteri u svojim klubovima. Svi zajedno!?

Džo Hart, rezerva Vest Hema

GOLMANI

Engleska je poslednje dve provere imala u novembru i to dve utakmice bez golova protiv Nemačke i Brazila. Stoukov Džek Batland trebalo je da bude starter na tim mečevima, ali je polomio prst na treningu što je otvorilo put Evertonovom Džordanu Pikfordu da u velikom stilu debituje protiv Pancera.

Mladi repreznetativac Engleske Angus Gan iz Noriča pozvan je tada naknadno kao zamena za Batlanda pred Brazil, ali se standardni broj jedan Džo Hart vratio na gol na toj utakmici. Čuvar mreže Mančester Sitija na pozajmici u Vest Hemu sačuvao je mrežu protiv Nejmara i kompanije.

Ipak, samo nekoliko nedelja posle Brazila Džo Hart je izgubio jedinicu u Vest Hemu, a nakon poraza od Evertona od 4:0. Tek se minulog vikenda vratio na gol posle nekoloko meseci, ali je odmah zabrljao jer je omogućio Barnlijevom Krisu Vudu da lako postigne pogodak za 3:0. Hart, generalno, ima dosta problema sa formom kako bi se ustalio kao jedinica Gordog Albiona na Mundijalu u Rusiji, ali ima sreće i što i ostali konkurenti za gol Engleske dosta kubure s formom u poslednje vreme.

MOZZART KVOTE ZA ŠAMPIONA
Engleska osvaja prvenstvo

Pikfordov procenat odbrana ja opao za čak 67% i to je veliki problem za golmana Evertona. Nedavno je imao nekoliko grešaka protiv Barnlija kada je poklonio oba gola rivalu, dok je Džek Batland (Stouk) tek počeo da trenira punim intenzitetom posle povrede i još uvek nije dostigao top formu. Inače, on je trenutno glavni favorit za jedinicu, ukoliko mu račune ne pomrsi Barnlijev golman Nik Poup.

Niko ovog momka prošle godine u ovo doba ne bi uzeo u razmatranje kada je reč o golu Engleske, ali čuvar mreže Klaretsa se zaista nameće kao ozbiljna opcija u poslednje vreme što je pokazao i Sautgejt pozivom na prijateljske utakmice sa Holandijom i Italijom. Puop, koji je na golu svog kluba zamenio povređenog Toma Hitona, ima najbolji procenat odbrana od svih engleskih golmana u Premijer ligi (80%) i nije napravio nijednu grešku koja je omogućila protiviku gol.

Poup dakle dolazi ispred Hitona i Frejzera Forstera, nekadašnjeg reprezentativca koji se totalno upropastio u borbi za opstanak sa Sautemptonom da su na njega svi zaboravili pa i selektor.

Deluju neubedljivo

ODBRANA

Sautgejt je na poslednje provere u novembru pozvao čak 12 igrača, a najzvučnije ime koje je izostavljeno bio je štoper Mančester Junajteda Kris Smoling. Selektor je smatrao da Smoling nije dobar na lopti te da se zbog toga ne uklapa u igru kakvu je zamislio.

Takođe, pružio je šansu za debi Liverpulovom Džou Gomezu koji u klubu igra desnog beka, ali ga selektor vidi primarno kao štopera. Gomez je oduševio na obe utakmice u kojima su šansu dobili i Megvajer, Stouns, Džons, Rouz, Tripije, Bertrand, dok Kin nijednom nije ušao sa klupe u obe utakmice, a Delf otpao zbog povrede.

Zanimljiva je situacija sa prvom odbrambenom zvezdom Džonom Stonsom koji je posle novembarskih utakmica s Nemcima i Brazilom doživeo povredu butine zbog koje je ispao iz tima. On je po povratku na teren u januaru napravio nekoliko kikseva zbog kojih ga je Gvardiola sklonio iz prvog tima Građana.

Megvajer, koji mu je bio partner na tim prijateljskim utakmicama nastavio je proteklih meseci da igra standardno, a jedino se obrukao u porazu od Mančester Sitija od 5:1 kada nije znao ni koga čuva ni gde udara. Očekivano, a sve ostale utakmice za Lester je solidno odradio, može se reći impresivno.

Geri Kejhil i Majkl Kin takođe se nisu proslavili i proveli su neko vreme van terena u svojim timovima zbog loše forme u kojima su se našli Čelsi i Everton. Fila Džonsa su povrede uništile na Old Trafordu, a i Džo Gomez jedva da je primirisao prvom timu Liverpula pošto je odigrao samo jednu od poslednjih sedam utakmica u svim takmičenjima.

Na novom spisku nalazi se i Alfi Mouson, snažni štoper davljenika Svonsija koji igra standardno i znatno dobro otkako je stigao novi trener Karlos Karvaljal, pa bi mogao lako da bude opcija i za Rusiju. I to startna. 

Sautgejt nema problema na pozicijama desnog beka gde su i Voker i Tripije u sasvim dobroj formi u svojim klubovima, ali zato kuburi na levoj strani. Deni Rouz retko igra u Totenhemu pored Velšanina Bena Dejvisa (bio je starter samo četiri puta u poslednjih dva i po meseca) dok se Rajan Bertrand nije proslavio sa Sautemptonom koji se grčevito bori za opstanak.

Možda će rešenje za tu pozciju biti i iskusni Ešli Jang koji je sasvim dobar na poziciji levog beka u Mančester Junajtedu ove sezone. Njegov saigrač Kris Smoling takođe se nada pozivu na konto standardnih nastupa za velikana sa Old Traforda ove sezone, ali kao što rekosmo Sautgejt ga ne miriše..

Novo ime na spisku Engleza je Džejms Trakovski, 25-godišnji štoper Barnlija koji je deo jedne od najboljih odbrana u Premijer ligi ove sezone. Prema statističkim parametrima, Tarkovski je drugi najbolji engleski defanzivac posle Kajla Vokera. Njegov saigrač Ben Mi, Brajtonov štoper Luis Dank i centarhalf Njukasla Džamal Lasel takođe se visoko kotiraju u tim statistikama i videćemo da li će ih Sautgejt uzeti u razmatranje pošto za razliku od Kejhila ili Kina igraju standardno.

Tripije i Voker su po svoj prilici zakucani za Rusiju i nemaju konkurenciju zahvaljujući povredi Liverpulovog defanzivca Natanijela Klajna, ali bi borbu za levog beka mogao da "zabiberi" i Luk Šo pod uslovom da se izbori za mesto na Old Trafordu. Ali, pošto je zaratio s Murinjom šanse su tanke…

Ako bi neki poziv za Rusiju predstavljao iznenađenje to bi mogao da bude onaj kojem se nada 17-godišnji Rajan Sesenjon, tinejdžerska senzacija Fulama i jedan od najboljih fudbalera u Čempionšipu. Ipak, pitanje je šta o tome misli Sautgejt, do sada se nije izjašnjavao.

Čembrlen i Dele Ali

VEZNI RED

Sautgejt je u novembru protiv Nemačke i Brazila eksperimentisao, delom i zbog velikog broja otkaza, tako da ne čudi što je prošlog četvrtka vratio na spisak nekoliko imena bez kojih Gordi Albion nije ono što treba da bude.

Na primer, Džesi Lingard je dosta napredovao od tada do danas, postao neizostavna figura u Mančester Junajtedu, ujedno i najefikasniji engleski vezista sa osam golova - što je jedan više od Kevina De Brujnea i Kristijana Eriksena. Ruben Loftus Čik, koji je oduševio protiv Nemačke i bio igrač utakmice nestao je sa mape, povredio se u decembru u Premijer ligi i samim tim ispao iz fokusa selektora.

Erik Dajer je dugo bio neizostavan u Totenhemu, ali je nedavno izgubio mesto zbog Viktora Vanijame, dok su Džek Kork i Luis Kuk postali redovni starteri u Barnliju i Bornmutu, a Džek Livermor skrajnut u Vest Bromviču. Ipak, svi su, sem povređenog Korka, sada na spisku selektora za naredne provere.

Novi spisak Emgleske doneo je i povratak "old tajmera", onih koji će oblikovati igru reprezentacije od kojih sve počinje. Džordan Henderson, Rahim Sterling, Dele Ali i Aleks Okslejd Čemberlen zajedno imaju 123 nastupa za Gordi Albion i donose sa sobom ogromno iskustvo.

Iako je počeo sezonu u velikom stilu, nadavao se golova u maestralnom napadu Mančester Sitija i isticao čak kandidaturu za fudbalera godine, Sterling je zapao u krizu pa sve ređe pogađa u poslednje vreme. U 2018. dao je samo dva gola u Premijer ligi…

Ni Dele Ali ne blista, puni tabloide uglavnom zbog nefudbalskih stvari, ali je opet sasvim solidno doprinosio golovima Totenhema pa su tako samo dvojica fudbalera zabeležili više asistencija od njega.

Jirgen Klop vrlo često brani od kritika svog kapitena Hendersona, čija se uloga u oktanski brzom veznom redu Liverpula redovno dovodi u pitanje, a jedini igrač koji je fudbalski eksplodirao na Enfildu ove sezone je Okslejd Čemberlen. Nekadašnji vezista Arsenala stigao je za velike pare u Mersisajd, ali je na pritisak koji je to izazvalo odgovorio standardnim partijama u startnoj postavi i golovima i asistencijama. Oks je u top 20 fudbalera po broju uspešnih drblinga u Premijer ligi, njegovi sprintovi su odlični, sposobnost da igra na više pozicija biće od velike korsiti Sautgejtu.

Na spisak se posle dosta vremena vratio i Adam Lalana bez obzira što je u Liverpulu samo epizodista. Nedavno se vratio posle duge pauze zbog povrede, pa selektora očekuje kockanje kada bude odlučivao o timu za Rusiju. Nakon što je konačno zabeležio meč kao starter za Liverpul u Ligi šampiona protiv Porta, Lalana mu je stavio do znanja da je spreman.

Džek Vilšer je na spisku za naredne dve utakmice, ali i njega čeka neizvesnost kada dođe jun i skraćenje spiska. Što se tiče Sautgejta on je ranije već rekao da Vilšer mora da bude starter u Arsenalu ako hoće poziv, što je ovaj počeo da ispunjuje. Arsen Venger ga sve češće forsira, ima odličan procenat tačnih pasova, ali je problem što ne beleži golove i asistencije po čemu je bio poznat.

Zanimljivo, pojedinci u poslednje vreme čak kandiduju i Džondža Šelvija iz Njukasla za poziv, ali se fudbaler Svraka muči da dostigne kontinuitet u igri. Da zna da igra fudbal, odnosno da dobro bije na poziciji centralnog veznog, videli smo u pobedi nad Mančester Junajtedom kada je bio najbolji, pa mu ostaje da igra dobro i čeka poziv.

Tandem Čelsija koji ne dobija šansu u poslednje vreme Ros Barkli - Deni Drinkvoter takođe se nada nekakvom čudu i pozivu makar na konto stare slave. Muka je i sa Fabijanom Delfom iz Mančester Sitija koji takođe ne igra često u poslednje vreme što zbog povreda, što zbog suspenzija, mada ima šansu za poziv.

Dva mladića koji se nadaju da će ugrabiti jedno od mesta u avionu za Rusiju su i Džejms Vord-Prouz (Sautempton) kao i Hari Vinks koji nema sreće i nikako da primiriše prvom timu Totenhema pored Vanijame i Muse Dembelea. Prestao je da igra poslednjih nedelja, pa ga sada nema na ovom spisku iako je bio standardan tokom kvalifikacija. Nejtan Redmond takođe se nada da će se nekako ušunjati.

Kada pričamo o mogućoj senzaciji to bi svakako mogao da bide Androuz Taunsent. Statistički, krilni napadač Kristal Palasa je jedan od najboljih engleskih vezista, uprkos činjenici da se njegov tim bori za opstanak. Ipak, i o tome će sud dati Garet Sautgejt.

Hari Kejn

NAPADAČI

Sa Harijem Kejnom ćemo opet imati svojevrsni deža vu. Njega zbog povrede zgloba nema na spisku za utakmice sa Holandijom i Italijom, a prethodna dva meča sa Brazilom i Nemačkom propustio je zbog povrede kolena. Engleska i Sautgejt se uzdaju u inicijalne prognoze da će početi da trenira u aprilu što ćemu dati dovoljno vremena da pronađe formu pre nego što ga je zadesila povreda, a uoči Svetskog prvenstva. Dovoljno je reći da je postigao 35 golova u svim takmičenjima ove sezone.

Kejnov izostanak u novembru uticao je da selektor Sautgejt ukaže šansu mladom Tamiju Abrahamu iz Svonsija koji je debitovao zajedno sa Vardijem u tandemu u remiju protiv Nemačke. Markus Rašford je tada ušao s klupe, a nekoliko dana kasnije protiv Brazila debitovao je i napadač Liverpula Dominik Solanke.

Prva zamena za Kejna je sigurno Džejmi Vardi, koji je u sjajnoj formi u poslednje vreme pošto je postigao pet golova na poslednjih sedam utakmica u Premijer ligi. Markus Rašford se mučio tokom ove godine da se izbori za mesto startera kod Žozea Murinja, ali je pre dve nedelje sam pocepao Liverpul na Old Traofrdu i pokazao da Sautgejt može da ga upiše kao sigurni broj tri.

Bez obzira što je do sada zabeležio samo osam ligaških nastupa za Arsenal i postigao tri gola, Dani Velbek se nalazi na poslednjem spisku engleskog selektora. Na toj listi nema Kaluma Vilsona, napadača Bornmuta koji je postigao sedam golova ove sezone, a čak ga je i legendarni Met Le Tisije preporučio Sautgejtu kao kandidata za Rusiju.

Tami Abraham je do poziva slektora u novembru dao četiri gola za Svonsi, a od tada do danas nijedan! Izgubio je mesto kod trenera Karlosa Karvaljala, nijednom nije bio starter u novoj godini pa ga ni sada nema na spisku za okršaje sa Holandijom i Italijom.

Bilo bi malo nepravedno reći da je ista sudbina zadesila i Solankea posebno ako znamo da je napadač Crvenih debitovao pre za Englesku nego za Liverpul, a nije nijednom dao gol ove sezone. Kako igra Roberto Firmino teško da će primirisati prvom timu do kraja prvenstva, zabeležio je tri ulaska sa klupe na poslednjih šest utakmica, ali ima nešto što se Sautgejtu sviđa kod njega.

Džermejn Defo (Bornmut), Dominik Kalvert-Levin (Everton), Čarli Ostin (Sautempton), Ešli Barns (Barnli) i veteran Glen Mari (Brajton) mogli bi u nekom trenutku da budu uzeti u razmatranje, dok je povreda čini se od Rusije definitvno udaljila napadača Vest Hema Endija Kerola.

SUTRA: Portugalija


tagovi

Mundijal 2018reprezentacija Engleskerusija 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara