Lionel Skaloni (Reuters)
Lionel Skaloni (Reuters)

Na kraju je ipak bilo do para… Skaloni ostaje selektor Argentine

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.02.23. | 21:50

Fudbalski savez ipak nije smeo da pređe crvenu liniju

Još samo sedam dana je ostalo do objavljivanja spiska Argentine za prijateljske mečeve protiv Paname i Surinama, a novog ugovora za selektora Lionela Skalonija nije bilo.

Konačno, toliko najavljivani dogovor o nastavku saradnje je danas i zvanično potpisan. Fudbalski savez Argentine je potvrdio da je Skaloni parafirao novi ugovor do 2026. godine i da će imati poverenje i u narednom mundijalskom ciklusu.

Izabrane vesti

Skromni čovek koji je Argentini mimo svih očekivanja doneo svetsku titulu u Kataru će ostati na kormilu nacionalnog tima iako je prethodnih nedelja bilo jasno da nešto ne štima. Ispostavilo se da je na kraju novac bio u pitanju.

Gospodar argentinskog fudbala, predsednik Saveza “Čiki” Tapija je odmah posle trijumfa u Kataru najavio da su odnosi idilični, da Skaloni sigurno ostaje selektor i da je samo pitanje momenta kada će potpisati novi ugovor. Ali kako je vreme prolazilo, zvanične potvrde o nastavku saradnje nije bilo, a Skaloni se vratio na Maljorku gde živi i nije ga bilo u javnosti.

Pritisak u domovini na kontroverznog predsednika Saveza je počeo da raste i sve češća su bila pitanja šta se čeka za novi ugovor i zašto još nema Skalonijevog potpisa. Tapija je umirivao javnost frazama da nema nikakavih problema i da je sve dogovoreno.

Argentinski mediji danas pišu da je novac bio kamen spoticanja. Velike pare zarađene pobedom u Kataru, FS Argentine je hteo da zadrži kako zna i ume. Premije koje po slovu ugovora pripadaju Skaloniju, njegovom stručnom štabu i igračima su podjednom postale “previsoke” za FS Argentine iako je reč o najvećem uspehu u poslednjih 36 godina. Pokušavao je Savez na sve načine da izmeni raniji dogovor i da isplati što manje novca glavnim akterima ali je Skaloni samo mudro ćutao i čekao.

A kada je pritisak javnosti postao opasan, Tapija je teška srca pristao da isplati ono što je obećano i da selektoru i članovima stručnog štaba ponudi novi ugovor pod boljim finansijskim uglovima od ovih koje je do sada imao.

Podsetimo, Skaloni je na klupu Argentine došao kao privremeno rešenje posle smene Horhea Sampaolija i radio je bez mnogo pompe. Okružio se saradnicima od autoriteta i znanja poput Pabla Aimara, Valtera Samuela i Roberta Ajale, išao od utakmice do utakmice i postepeno kupovao poverenje igrača i navijača. Kada je osvojio Kopa Amerika trijumfom protiv Brazila na Marakani, kupio je poverenje svih i Savez je morao da ga zadrži na klupi iako je i tada tajno pregovarao sa nekim zvučnijim imenima.

Ipak, trijumf u Kataru je zacementirao Skalonija i saradnike u srcima reprezentativaca i navijača pa FS Argentine nije smeo sebi da dozvoli bruku da se rastane sa čovekom koji je vratio svetsku titulu posle 36 godina.


tagovi

Lionel Skalonifudbalska reprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara