(@Reuters)
(@Reuters)

Nagelsman našpanovao Nemce na kornere, Francuzima presela pobeda

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.03.24. | 23:03

Holandija u Frankfurtu savladana prvi put posle četiri utakmice - dvaput, za 2:1

Bliži se Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, a ambicije domaćina rastu iz dana u dan. Iako je imao određenih problema da nađe zajednički jezik sa igračima u uvodnim utakmicama po dolasku na mesto selektora, Julijan Nagelsman je izgleda uspeo da dobije poverenje i razumevanje ekipe. Posle Francuske pre tri dana (2:0), večeras je u Frankfurtu savladana Holandija sa 2:1.

Iako je reč o mečevima bez takmičarskog značaja, jasno je da se radi o dva poprilična skalpa koji Nemcima dižu samopouzdanje. A, s obzirom na to da će uoči turnira zagrevanje imati protiv Ukrajine i Grčke, očekuje se da Majnšaft ključa od optimizma kada istrči na teren protiv Škotske 14. juna u Minhenu.

Izabrane vesti

Rivali Nemačkoj u grupnoj fazi biće još Mađarska i Švajcarska, a među jačim Nagelsmanovim adutima u tim mečevima mogli bi da budu korneri. Večeras su ih Nemci odlično izvodili, pa su iz uigrane akcije u 11. minutu izjednačili na 1:1 zahvaljujući sjajnom šutu Hertinog deteta, a od letos Štutgartovog prvotimca, Maksimilijana Mitelštada. Majstorski je momak iz Berlina koji je u 27-godini dobio priliku da debituje za nacionalni tim zategao levicu i poslao loptu pod prečku Verbrugenovog gola. S obzirom na to da je odličan bio i protiv Francuza, neće biti iznenašenje kao Mitelštad dobije poverenje selektora kao prvi za izbor levog beka na Evropskom prvenstvu.

I drugi gol, u 85. minutu, Nemačka je dala nakon centaršuta iz ugla. Loptu je u peterac poslao povratnik u reprezentaciju Toni Kros, a tamo najviši bio Niklas Filkrug. Ramenom je zakačio loptu, a poput mačke uspeo da ju je stigne Bart Verbrugen, ali nije imao sreće holandski golman. Nakon gledanja snimka u VAR sobi, arbitri su javili kolegi Espenu Esaksu iz Norveške da se gol priznaje. Kasnije je video-tehnologija pokazala da su milimetri odlučivali.

S obzirom na viđeno za 90 i kusur minuta utakmice na stadionu Ajntrahta, pobeda Nemačke nije nezaslužena. Holandija je rastrčano ušla u meč, vršila pritisak na zadnju liniju rivala i u 4. minutu stigla do pogotka preko Džoija Vermana. Lepo je iz voleja spustio loptu u mrežu nakon što je veći deo posla odradio Memfis Depaj, koji se izborio za posed, a onda i sjajno proigrao saigrača.


Francuska je protiv Čilea sanirala rane iz poraza od Nemačke, ali iako je bilo 3:2 za njegovu selekciju, Didije Dešan nije zadovoljan otišao kući. Već u 11. minutu morao je da pravi prvu izmenu zbog povrede Žonatana Klausa, a potom i u 44. zbog Eduarda Kamavinge.

Trikolori su pružili bolju partiju nego pre tri dana, posebno kada je reč o napadu - gde su se golovima istakli Jusuf Fofana (18), Randal Kolo Muani (25) i Olivije Žiru (72), ali je u odbrani ponovo bilo prostora za protivničke igrače, što su gosti iz Čilea uspeli da iskoriste da povedu pogotkom Marselinja Nunjeza u 6. minutu, a onda i u 82. kada je Dario Osorio smanjio zaostatak svoje selekcije.

Francuska je utakmicu počela u sastavu Manjan - Klaus, Saliba, Konate, Ernandez - Fofana, Čuameni, Kamavinga - Kolo Muani, Žiru, Embape, a od početka su s više energije od ostalih igrali Teo Ernandez i Kolo Muani. Pratili su ih Fofana i Žiru, dok je Embape bio nešto "tiši" nego inače, ali je opet odigrao važnu ulogu, upisavši svoju 27. asistenciju u dresu nacionalnog tima kada je proigrao Jusufa Fofanu za 1:1.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Nemačka - Holandija 2:1 (1:1)

/Mitelštad 11, Filkrug 85 - Verman 4/

Francuska - Čile 3:2 (2:1)

/Fofana 18, Kolo Muani 25, Žiru 72 - Nunjez 6, Osorio 82/

Egipat - Hrvatska 2:4 (1:1)

/Rabija 6, Abdelmonem 90+4 - Vlašić 21, Petković 57, Kramarić 77, Majer 86/

Engleska - Belgija 2:2 (1:2)

/Toni 17, Belingem 90+5 - Tijelmans 16, 36/

Slovenija - Portugalija 2:0 (0:0)

/Gnezda Čerin 72, Elšnik 80/

Danska - Farska Ostrva 2:0 (1:0)

/Hojbjerg 8, Darami 54/

Austrija - Turska 6:1 (2:1)

/Šlager 2, Gregorič 44, 48, 59, Baumgartner 78, Entrup 90+5 - Čalhanoglu 25p/

Španija - Brazil 3:3 (2:1)

/Rodri 12p, 87p, Olmo 36 - Rodrigo 40, Endrik 50, Paketa 90+7p/


tagovi

Prijateljske utakmiceJulijan NagelsmanFudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara