Najcrnje je pred svitanje… A kad svane - invazija!

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.08.18. | 08:37

Pamtiće se današnji dan u Salcburgu. Kakav god da bude rezultat

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Salcburga)

Salcburg u hibernaciji pred meč koji će sigurno pamtiti. Kakav god da bude rezultat…

Izabrane vesti

Šta god danas uradila Cvena zvezda u Bariju 21. veka, neminovno je da će ovo pamtiti njeni navijači, ali i navijači Red Bul Salcburga.

Tačnije, grđani Salcburga.

U Mocartovom gradu su vanredne mere. Mnogi kafići i radnje su na vratima istakli natpise da danas zatvaraju u 17.00 časova. Nije u pitanju fudbalska groznica Austrijanaca zbog Red Bul Salcburga koji, van ovog grada, niko u Austriji ne može očima da vidi. Reč je o strahu i oprezu od Zvezdinih navijača.

Niti je pohvalno što ljudi zaključavaju kapije kada vide Delije, kao da je u pitanju najezda Huna, niti je opravdano da se Srbi iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i ostali crveno-beli „gastarbajteri“ iz evropskih zemalja diskiriminišu kao građani drugog reda kojima je već unapred presuđeno i zabranjeno da eventualni uspeh proslave kako valja i dolikuje. Ali Austrijanci biraju pravila i igraju po njima…

Od invazije Delija na Mocartov grad dan uoči utakmice – ništa. Glasine koje su do nas stigle kažu da je žurka sinoć bila u Beču. Nije ni čudo jer prelepi Salcburg ne pruža prilike za zabavu desetak hiljada crveno-belih vernika koji će se kao zimska lavina sa Alpa danas sručiti u mirni i lepi Salcburg. Uglavnom omladina sedi pored reke, sluša ili svira muziku i pije pivo. Makar su muzikalni i nekako „idu“ uz grad Mocarta.

Kafići se zatvaraju u ponoć, osim ako ne naiđete na brata Makedonca koji će vas izgotiviti sa Zvezdinim pesmama, Čolom i Šabanom dokad hoćete. I sve to uz pepeljaru i probijen rok posle 12. Ni jedno, ni drugo ne bi smelo, ali… Naišli smo kod Makedonca na veliko točeno pivo, ugođaj kao da ste u nekoj dobroj domaćoj kafani, navijače iz Teslića, ali i ambleme splitskog Hajduka. Kolega Darjan mu je prijateljski savetovao da to skloni sutra uveče kada krene najezda Zvezdinih navijača. Obećao je da će poslušati. Valjda je i njemu u interesu da zaradi. S bakrorezom Hajduka mu ne bi baš išlo… Pogotovo ako se utakmica završi… Znate već kako.

Osim nekoliko piva kod Makedonca sa Stamenićem iz Žurnala (on i Darjan kad pričaju o Zvezdi, kao kada bi Ronaldinjo i Mesi u najboljim danima igrali za Barsu! Sedneš i uživaš)… I to vam ga je to od noćnog života Salcburga. Ni traga od invazije Delija kakva se očekivala. Ne krivimo ih što ih je većina čuvala snagu, grla i jetre za danas. Nisu mnogo propustili. Lep, ali ne baš živahan grad.

Uglavnom je cela atmosfera u nekom stanju iščekivanja. Šta će biti danas?

Policija je u pripravnosti mimo svih redovnih obaveza. Lokalci nam kažu da policajci stoje na mestima na kojima inače ne stoje. Čak sa po dva automobila! Zamišljamo sve one snage naše policije kojima dočekuje utakmice na Autokomandi i gledamo Austrijance. Šta li misle sa ta dva automobila kad sutra krene invazija?

Nailazimo i na najupečatljiviju grupu Zvezdinih navijača. Njih četvorica obučeni u Zvezdina obeležja, tek u trećoj rečenici im se vidi da srpski ne „parlaju“ baš idealno. Trojica imaju po 16 godina, četvrti 17. Patroliraju gradom i raduju se kad vide nekog od Srba koji su došli. Sva četvorica su iz Salcburga.
„Nas će biti odavde bar 2.000. Polovina stanovništva Salcburga su „jugovići“. Nas je više nego Hrvata ili Bošnjaka. Verujte, ima i partizanovaca odavde koji će doći na utakmicu da navijaju za Zvezdu. Znamo i da iz Beča dolazi oko 2.000 Srba iz Austrije. Znamo i da dolaze iz Frankfurta, Nirnberga, Francuske… Ma biće nas, makar 10.000. Korteo kreće u pet!“, govore uglas mali zvezdaši iz Mocartovog grada. Na facama im ponos što su neka vrsta domaćina i mogu da pomognu.

Posle fajronta nailazimo na još Srba. Tačnije, u gluvo doba posle dva retko koga možete da sretnete na ulici. A to što sretnete, uglavnom govori srpski i o utakmici. Tako smo naleteli na neke zemljake što su nam nešto pričali o Parovima i pitali nas znamo li ih sa Pinka. Imaju ambiciju da prave neki ozbiljan klub u Kneževcu, Rakovici ili gde već… Mnogo informacija za to doba.

Hladan vazduh sa Alpa opominje sve jače, potpuno se smrklo. Pred zoru je najcrnje. A kad svane - opsada! Pamtiće se današnji dan u Salcburgu. Kakav god da bude rezultat.

Foto: Shutterstock


tagovi

Red Bul Salcburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara