Vladimir Stojković između Svetozara Markovića i Nemanje R. Miletića, kao deo najbolje odbrane Superlige
Vladimir Stojković između Svetozara Markovića i Nemanje R. Miletića, kao deo najbolje odbrane Superlige

Najčvršća Partizanova odbrana u poslednjih sedam godina: Ovako nije bilo još od Stanojevića

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.11.18. | 08:42

Crno-beli primili samo sedam golova po čemu su najbolji ne samo u Srbiji, nego i u ligama zemalja nekadašnje SFRJ

O utiscima se raspravlja – činjenice su neoborive. Može publici da se dopada ili ne, može o načinu igre da se polemiše, međutim, kad se na papir stave podaci, Partizan može i da se podiči kako ima najčvršću odbranu u Superligi Srbije. Kazaće neko da to i nije neko dostignuće imajući u vidu kvalitet takmičenja (ili odsustvo istog), međutim, u sezoni u kojoj nemaju baš previše razloga za zadovoljstvo, crno-bele hrabri saznanje da su primili samo sedam golova u dosadašnjem toku prvenstva.

Ta brojka pobija subjektivne ocene redovnih posmatrača utakmica Parnog valjka, iako se na pojedinim činilo da poslednja linija deluje krho. No, prošlo je već 16 kola, a u čak deset sastav iz Humske 1 sačuvao je mrežu netaknutom. Na tri i po to je uspelo Filipu Kljajiću, na šest i po Vladimiru Stojkoviću, uz pojašnjenje da se ovo „i po“ odnosi na duel sa Voždovcem u kome su podelili minutažu zbog bolesti najboljeg srpskog golmana. Bez dileme, upravo je Stojković najviše doprineo jednocifrenom broju primljenih golova, blistao je na gostovanju Zemunu, branio penale u Novom Sadu i Kuli, čupao Parni valjak u finišu gostovanja na Banovom brdu, preusmerio strelu Lazara Arsića iz Vojvodine na prečku... Posebno je značajno za ekipu Zorana Mirkovića je da kad stignu saveti kapitena (u odsustvu Saše Ilića) ostatak ekipe se oseća sigurnije, deluje uverljivije i uspeva da bude po tom parametru ispred Crvene zvezde, matirane osam puta dosad.

Izabrane vesti

Mark Valijente i Svetozar Markovć na večitom derbiju

Stojkovićev dorpinos je nekad nemerljiv samo statistikom, međutim, ne bi trebalo smetnuti s uma da bukvalno od početka sezone Nemanja R. Miletić igra najbolji fudbal u karijeri, što je rezultiralo pozivima u A reprezentaciju Srbije, da je njegov kolega na suprotnom kraju terena Slobodan Urošević uspešno zamenio Nemanju G. Miletića posle kiksa u Nišu, kao i da štoperski par Mark Valijente – Svetozar Marković deluje sve uigranije kako prvenstvo odmiče, uprkos povremenim kiksevima. Štaviše, podatak da je Partizanova odbrana primila samo sedam golova svrstava je na drugo mesto rang-liste najboljih defanziva kluba otkako postoji Superliga Srbije, ako se obračuna učinak posle 16 rundi.

Otkako smo razdvojeni od Crnogoraca (2006), čvršćom se pokazala samo poslednja linija iz jeseni 2011, kad je na klupi sedeo Aleksandar Stanojević. Ni tad nije bilo evropskih utakmica, međutim, u prvenstvenim je Partizan pobeđivao u dahu, ostavivši protivnike na samo šest datih golova (taj šesti pao je u Novom Pazaru, u 16. kolu, kad je ekipu vodio Avram Grant, posle sramne smene Stanojevića). Zanimljivo, i tad je golman bio Vladimir Stojković, a odbrambeni red činili Aleksandar Miljković i Aleksandar Lazevski (rotirao se sa Vladimirom Volkovim) po bokovskim, odnosno Nemanja Rnić i Ivan Ivanov na štoperskim pozicijama. U ovih 13 sezona samostalne Srbije još samo jednom se desilo da crno-beli posle 16 kola, kao graničniku, imaju jednocifren broj lopti u mreži. Beše to pod komandom Slaviše Jokanovća u sezoni 2008/09, kad su Mladen Božović među stativama, Ivan Stevanović i Ivan Obradović po bokovima, a Marko Jovanović i Srđa Jovanović u centru odbrane dozvolili protivnicima da ih matiraju tek osam puta.

Da čvrstina aktuelne Partizanove odbrane prevazilazi granice Srbije može se zaključiti i pregledom najčvršćih ekipa na prostoru bivše Jugoslavije. I tu su beogradski crno-beli na vrhu liste, njihovih sedam primljenih golova ima veću težinu od isto toliko puta pokleklog Grblja, zato što je u Crnoj Gori odigrano kolo manje. A iza su zagrebački Dinamo (osam na 14 mečeva), skopski Vardar (devet na 14), Široki Brijeg u Premijer ligi Bosne i Hercegovine (deset na 17), odnosno Maribor (14 na 16).

I to nešto govori. Jer činjenice su neoborive.

HUMSKA NULU SAČUVALA ŠEST PUTA

Nemanja R. Miletić iznad Kajla Larina iz Bešiktaša

Znatno sigurnije, bar kad je odbrana u pitanju, deluje Partizan pred svojim navijačima ove sezone. Tezu podupire podatak da je samo dva gola, od pomenutih sedam, primio na stadionu u Humskoj: u 158. večitom derbiju i u nedavnom okršaju sa Napretkom. A na preostalih šest domaćinstva je sačuvao nulu.

Kakav je to napredak u odnosu na minulu jesen, pokazuje podatak da je u prvih osam superligaških utakmica pod komandom Miroslava Đukića primio čak osam golova!?

PROBLEMI PROTIV EKIPA IZ PLEJ-OFA

Analiza primljenih golova pokazuje da Partizan lakše uspeva da zaštiti mrežu u sudarima sa timovima koji su prethodno prvenstvo okončali igranjem u plej-autu. Konkretno, od devet takvih utakmica matirali su ga samo Igor Zlatanović iz Radnika i Nenad Gavrić iz Mačve.

Problemi u čuvanju gola, pa i broju dozvoljenih šansi rivalima, javljali su se protiv ekipa iz lanjskog plej-ofa, o čemu svedoče golovi Ričmonda Boaćija (Crvena zvezda), Nermina Haskića i Saše Stojanovića (niški Radnički), Alekse Vukanovića (Napredak) i Ognjena Mudrinskog (Čukarički).

BROJ PRIMLJENIH GOLOVA PARTIZANA POSLE 16. KOLA PO SEZONAMA

2006/07           15
2007/08           13
2008/09           8
2009/10           10
2010/11           12
2011/12           6
2012/13           12
2013/14           12
2014/15           13
2015/16           22
2016/17           10
2017/18           13
2018/19           7

FOTO: MN Press, Star sport


tagovi

Zoran MirkovićVladimir StojkovićNemanja R. MiletićSvetozar MarkovićMark ValijenteSlobodan Urošević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara