Najveće fudbalsko plemstvo. I tačka

Vreme čitanja: 6min | ned. 29.05.22. | 12:18

To je Real Madrid...

Ponovo su dotakli nebeske svodove. I ponovo imaju svet pod nogama. I kad nisu najbolji - a ovoga puta zaista nisu bili, budimo realni - ti momci u belom imaju neutaživu želju da nas svako malo podste na grandioznost tog grba i kluba. Real Madrid, najveći sportski kolektiv na svetu, sinoć se po 14. put našao na pijedestalu. U najvećem delu utakmice nadigrana, saterana uza zid, toliko često prepuštena poslednjoj brani - onim čudesno dugim "kracima" Tiba Kurtoe - da se činilo kako će kad-tad morati da popusti pred crvenom stihijom, Bela imperija se po ko zna koji put izdigla iz ruševina sopstvene igre i potvrdila tezu koja uz nju ide ove sezone: Da bi je srušio nije dovoljno "samo" da budeš bolji.

Očito je potrebno da budeš veći, a to u ovom času niko nije. Nema većeg i moćnijeg kluba od Reala, u Madridu su dobro svesni svoje veličine, i na talasu tog ludačkog samozadovoljstva i vere u "El más grande Real Madrid" doplivali do novog zlatnog grala svetskog fudbala.

Izabrane vesti

Nije Liverpulu smetalo da u parisku noć uđe kao favorit. (Ako bilo ko bilo kada može da bude favorit protiv Reala...) Nije se Jirgen Klop ni trudio previše da rastereti tog bremena svoje momke, očito verujući da su igrački toliko superiorniji da ništa ne može da pođe po zlu. Takvo je mišljenje vladalo i u najvećem delu sportske javnosti, uglavnom oličeno u onom čuvenom "sistemu velikih brojeva" i konstataciji da su se Madriđani dovoljno isprovlačili u prethodnim fazama, te kako je došlo vreme za naplatu dugova.

A na Šamartenu za to vreme opušteni, smireni, maksimalno koncentrisani na ono što ih čeka. Iz sedla ih nije izbacio ni ozbiljan udarac u vidu Mbapeove "izdaje". Ančeloti nasmejan, Perez dostojanstven, igrači naoštreni. Mediji u svom elementu: Znate li kada je Real Madrid poslednji put izgubio evropsko finale?

Pitaju, sami odgovaraju, pa se čude: Beše to 1983! Od Fergijevog Aberdina. Bio je stari Kup kupova, 2:1 za Škote. Od tada pa do danas (jučerašnji dan) devet finala evrokupova i isto toliko pobeda. Zaista mislite da Liverpul ima šansu?!

Imaće Klopov sastav svoje prilike, imaće ih značajno više nego od Reala, međutim kada na tu Realovu šampionsku karmu dodate fortunu - onda onaj prekoputa može samo da proklinje dan što je uopšte osvanuo.

NIKAD TEŽI PUT DO TRONA

Da, Real je imao ozbiljnu količinu sreće, ali Real ju je i zaslužio. Jer teško ćete pronaći da je bilo ko od formiraja Lige šampiona - a sasvim sigurno i ranije - imao teži put do evropskog trona.

Osmina finala: Pari Sen Žermen; četvrtfinale: Čelsi; polufinale: Mančester Siti; finale: Liverpul.

Tri najbolja tima po mnogima najjače lige na svetu, plus prebogati i uvek super motivisani PSŽ. Treba li da se podsetimo i samog "procesa"? Posle 3/4 dvomeča sa Parižanima imali su zaostatak od 0:2. Nakon 75 minuta revanša sa Čelsijem na Santijago Bernabeuu - 0:3, eliminacija na vidiku. Do 90. minuta druge utakmice protiv Mančester Sitija ukupan rezultat glasio je 5:3 za Gvardiolinu četu...

I ko bi mogao da se zakune da nije jedna od onih niskobudžetnih američkih sportskih sapunica da nije sve to zbilja video, doživeo?

Da pojačamo utisak: Madriđani su od osmine finala do podizanja trofeja tukli četiri najskuplja tima na svetu (podaci Transfermakta).

Realova istorija je i neka vrsta svetske fudbalske baštine, teško je sve te njihove slavne generacije rangirati, ali nema sumnje da je aktuelna na čelu sa Lukom Modrićem, Tonijem Krosom i Karimom Benzemom s ovosezonskim veleobrtima i petom evro-krunom u poslednjih devet godina stala uz rame onoj što je ustoličila Madriđane kao Kraljeviće tokom pedesetih godina.

"Rekao sam saigračima pred dvomeč sa Pari Sen Žermenom: ako njih izbacimo, osvajamo Ligu šampiona. Kasnije ta moja izjava nekako dospela do medija i nije nam ostalo ništa drugo posle izbacivanja PSŽ-a nego da zaista uzmemo pehar", kazao je 36-godišnji hrvatski reprezentativac i jedan od vođa Realove neuništive dinastije.

BOLJI OD DI STEFANA, PUŠKAŠA, HENTA...

Generacija Puškaša, Di Stefana, Henta i ostalih velikana pet puta je zaredom uzimala Kup šampiona. Po tome će verovatno ostati neprevaziđena. Ali treba imati na umu da je na putu do svakog od tih finala imala samo tri prepreke, odnosno po tri dvomeča. Aktuelna generacija što je uzela pet trofeja u devet godina učinila je to u neuporedivo jačoj konkurenciji i to niko ne može da ospori.

Pritom, ovaj poslednji došao je nakon odlaska iz kluba jednog od najvećih igrača svih vremena - Kristijana Ronalda. Još jedna potvrda da nije fraza: Real je zaista iznad svih. I Real može bez svakog.

E sad, da li bi ove sezone mogao do trona da nije imao Karima Benzemu? U ovo je zaista teško poverovati. Najbolji igrač Kraljevskog kluba nosio je na svojim plećima tim tokom čitave godine, bio najbolji kad je bilo najvažnije. Samo u nokaut fazi Lige šampiona Francuz je postigao deset golova - tri Pari Sen Žermenu, četiri Čelsiju, tri Mančester Sitiju.

Ako tražimo razliku između Reala i Liverpula, odnosno tas koji je prevagnuo na stranu španskog velikana, onda bi to definitivno mogao da bude uticaj najvažnijeg igrača na ekipu u krucijalnim trenucima. U redu, Benzema nije postigao gol u finalu, no njegov doprinos je svakako bio značajan. Uostalom, sam je dovukao Madriđane do pariza. S druge strane, Mohamed Salah kao da ostane bez svih svojih moći kad postane važno. Egipćanin ni u jednom od svojih 11 finala nije uspeo da postigne gol iz igre. Takođe, ove sezone je izgubio finale Kupa afričkih nacija, izgubio u baražu za Mundijal...

SMIRI SE PREDSEDNIČE, OSVAJAMO SVE

Ko je mogao da zamisli Real kao šampiona Evrope posle poraza od Šerifa kod kuće u septembru mesecu? Ili ko je mogao da zamisli Real na tronu nakon što mu je Barselona tresnula bolnu šarčinu u krajem marta - 0:4, nasred Bernabeua?

Od navijača verovatno niko, od igrača malo ko. Takođe i od viđenijih stručnjaka.

Ali ima jedan stručnjak veći od svih. Ime mu Karlo Ančeloti i on je znao. Nije se Italijan mnogo uznemirio kad je jutro nakon debakla od najvećeg rivala dobio poziv da dođe u kancelariju Florentina Pereza. Ušao je nasmejan u zagrljaj namrgođenog čoveka i izgovorio sudbonosne reči ne čekajući da ovaj kaže zbog čega ga je pozvao:

"Tranquilo presidente, vamos a ganar LaLiga y la Champions". (Smiri se, predsedniče, osvajamo i prvenstvo i Ligu šampiona).

Verovatno niko nikada tako smiren nije ušao u don Florentinove odaje. Jer tamo se glava uglavnom stavlja na panj. Karleto je i u šao i izašao nasmejan.

I Karleto je ispunio obećanje.

ŠTA DALJE?

Osvajanje 14. titule prvaka Evrope bacilo je u senku sve ono što se događalo oko Kilijana Mbapea. Istina je da će Madriđani i njihovi navijači u narednim danima uživati, ali upravljačke strukture u klubu baš i nemaju vremena za lovorike. Mbapeova odluka da ostane u Parizu poremetila je osnovni plan Florentina Pereza. Oko njega je trebalo da bude izgrađen novi super-tim, novi Galaktikosi. Pošto od toga nema ništa Realova strategija za letnji prelazni rok trenutno je velika nepoznanica. Marka je još pre nekoliko dana pisala kako novi razvoj situacije znači i novu šansu za Edena Azara, međutim teško je verovati da Perez neće kupiti još jednog špica koji bi mogao da rastereti Benzemu. Kao najveće zvezde i prvi pikovi Mbape i Haland su izgubljeni, a spekulacije oko novih meta, zanimljivo, za sada izostaju. Ono što je izvesno, Madriđani trenutno ubrzano rade na angažovanju Oreljena Čuamenija iz Monaka.

Bez obzira na njegov mogući dolazak Luka Modrić je nagrađen još jednom godinom ugovora, a nakon finala da definitivno ostaje potvrdio je i Toni Kros. Osovina se, dakle, ne menja.

Drhtaće Evropa, sva je prilika, i dogodine. Don Florentino pronalazi nove motive - hoće da pokaže da je Real najveći i kad nema najbolje igrače. Neka se češe Mbape. Neka idu dođavola dušmani. I neka se spremi još jedno mesto u vitrinama, Perez napada sedmu evropsku krunu. Perez ostavlja iza sebe i Santijaga Bernabeua.

Real Madrid, najveće fudbalsko plemstvo. I tačka.


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara