Napoleon

Vreme čitanja: 2min | ned. 09.12.18. | 23:52

Junak Rivera

Boka i River su do početka ovog veka bili izjendačeni po broju titula u Kopa Libertadores, a onda je gigant sa Bombonjere upšao u seriju koja je nabila komplekse ljutom rivalu. Od 2000. do 2007. godine je ona Rikelmeova generacija osvojila četiri kontinentalne titule i napravila ogromnu razliku u odnosu na najvećeg rivala…

River je u međuvremenu čak ispao i u Drugu ligu, bile su to godine kada su Bokini navijači baš uživali…

Izabrane vesti

Ali, dolaskom Marselja Galjarda na klupu Milionera, stvari počinju da se okreću. Munjeko ili Napoelon kako mu glase nadimci je bio sjajna “desetka”, često u senci nekih većih imena poput Ortege i ostalih argentinskih majstora, a bio je poznat i po kratkom fitilju. “Desetka”, pa još živčan?! Nisu tu postojali preduslovi za uspešnu trenersku karijeru...

Ali Galjardo je razuverio sve skeptike. Pre toga je u urugvajskom gigantu Nasionalu proveo godinu dana i osvojio titulu kada je stigao poziv sa njegovog Momunetalu na kojem je kao igrač u tri mandata proveo deset godina.

Vratio se u River i počeo da žanje trofeje. Kopa Sudamerikana, pa Rekopa, a onda i prvi Kopa Libertadores. Preko Boke i onog kontroverznog Superklasika na Bombonjeri kada su Riverovi igrači napadnuti suzavcem, a Boka izgubila službenim rezultatom 0:3. U finalu je rasturio meksički Tigres na Monumentalu sa 3:0. Usledilo je još trofeja, a večeras i novi Kopa Libertadores.

Galjardo je ušao u istoriju kao jedini Riverov trener sa dve titule u Kopa Libertadores. U oba finalna protiv Boke je sjajnim odlukama menjao tok utakmice i donosio preokret. Vratila mu se vera u Huana Kinetra kojeg su mnogi otpisali. Hteo je kroz igru i akcije da slomi otpor pragmatične Boke i uspeo je. A sve to je radio iz neke udaljene sobe dirigujući pomoćniku Biskaju koji je vodio utakmice umesto njega zbog suspenzije.

Ovo je njegova titula.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Marselo GaljardoRiver Plejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara