Ne sluti na dobro: Srbija na papiru ofanzivna, a na terenu defanzivno dezorjentisana! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.03.18. | 22:24

Orlovi poraženi u prijateljskoj proveri protiv Maroka - 1:2

Nije tragedija, ali daleko od toga da sluti na nešto dobro! Ne bi ovo smeli da budu mundijalski Orlovi! Nikako!

 Završne pripreme za ovogodišnje Prvenstvo Sveta u Rusiji, reprezentacija Srbije počela je porazom od Maroka u Torinu - 1:2. Selektor Mladen Krstajić imaće šansu da popravi utisak već u utorak protiv Nigerije u Londonu, ali pred mladim stručnjakom na klupi Orlova su besane noći i dani preispitivanja večerašnjih odluka. Izgleda da nije pogodio, a niko ne može da kaže ni da je na pravom putu.Praktično na večerašnjom proverom nismo ništa dobili. Ostali smo samo bez opiljivog učinka Matića, Tadića, Mitrovića, Živkovića...

Izabrane vesti

Maroko nije sila, nije na nivou Švajcarske (Brazil da ne pominjemo), ali je u večerašnjoj predstavi izgledao brže, organzivanije i ono što posebno treba da nas zabrine: selekcija sa severa Afrike je delovala tehnički pismenije. Bilo je u njihovoj igri i proigravanja petom i školskih trouglova i lepo sinhornizovanog presinga. Kao da je francuski stručnjak Renar želeo da na terenu pošalje direktnu poruku Mladenu Krstajiću da je nepotrebno krenuo grlom u jagode ofanzivnom formacijom 4-3-3. I da bi u Rusiji zbog takvog pristupa mogao da prođe kao Napoleon, jer ofanzivna postava ne znači da morate da budete ofanzivni. Možeete kao Srbija večeras da budete defanzivno smušeni i dezorjentisani.

A Srbija nije bila ultra ofanzivna, sasečana je afričkom agresijom, a poražena zahvaljujući početničkim greškama i lošim procenama Nikole Maksimovića. Bivši kapiten Ivanović se preselio na klupu, ali višegodišnja mora zvana naivni golovi, kao plod individualnih grešaka, ostala je sastojak igre Orlova. Kao nekada vrstan štoper moraće na tome da radi Mladen Krstajić.

Poletnu, ultra ofanzivnu, tehnički doteranu, čak bismo rekli i populističku postavu, po volji širokih narodnih masa, izveo je Mladen Krstajić na megdan Maroku. Međutim, koliko god to slatko i lepo delovalo na papiru u praksi - nije. Mnogo više falinki demonstrirala je tokom prvog poluvremena renovirana postava Srbije, nego kvaliteta koji bi joj pomogli da na Mundijalu u Rusiji bude konkuretna. Bilo je tu zabinjavajućih dešavanja, ozbiljnih negativnosti i lutanja. Jednostavno, Maroko je bio konkretniji.

Sa jednim defanzivnim veznim Orlovi su izgubili stabilnost na sredini terena. Povremeno se dešavalo da nam ekipa sa severa Afrike prosto sakrije loptu, da po minut drži fudbal u posedu. Na oduševljenje velikog broja navijača Maroka na tribinama u Torinu koji su ponosno uzvikivali: „Ole, Ole“.

Ipak, i ta povremena tehnička dominacija Maroka neće biti najveći kamen u selektorskoj cipeli Mladena Krstajića. Ražalovani bivši kapiten Branislav Ivanović ostao je na klupi, ali defekti u odbrani - jedna od negativnosti selektorske ere Slavoljuba Muslina  - su ostali.

Naivno, naivno, naivno...Tako smo primili dva gola. Kod prvog Maksimović je zakasnio i potom u padu stao na nogu raspoloženom Ambrabatu. Zijah je to rutinski rešio.

Imao je žute minute štoper Spartaka iz Moskve. Tako je neposredno posle izjednačenja zaboravio Butaiba kome nije bilo teško da ubaci loptu u mrežu ispred nemoćnog Dmitrovića. Mada je u toj celoj akciji naša postava naivno ispala, pojedinci su tražili da se faulom prekine akcija Maroka. Nije bilo reakcije.

Da ne ispadne kako su nas Marokanci odučili od fudbala, bilo je i trenutaka kada su se Orlovi pitali. Dva puta smo zapretili iz prekida, postigli i gol pre kojeg je sve izrežirao Adem Ljajić, sa akcentom na divnu loptu koju je proturio do Tadića. Međutim, osim Ljajićevog, nedostajao je konkretniji učinak Mitrovića, Živkovića, pa i Matića koji je bio prenatrpan defanzivnim obavezama.  

Video je Mladen Krstajić šta nedostaje našem timu, da će nas prosto visokim presingom i dobrom pas igrom Marokanci istovremeno ugušiti i udaviti. Tačnije, pokazali su da su sposobni za to. Učvrstio je vezni red uvođenjem Luke Milivojevića. Imali smo šansu preko Mitrovića za izjednačenje, ali opet.. Morali smo da sačekamo finiš da bismo videli totalnu ofanzivu Orlova. Pokušavali su Ljajić, odličnim skokom Grujić

 

SRBIJA - MAROKO 1:2 (1:2)

/Tadić 37 - Zijah 29 pen, Butaib 40/

Stadion: Olimpiko Grande Torino

Kapacitet: 27.958

Sudija: Marko Gvida (Italija)

SRBIJA (4-2-3-1): Dmitrović – Basta, Maksimović (od 73. Ivanović), Tošić, Kolarov – Živković (od 46. Milivojević), Matić (od 67. Grujić), Ljajić (od 83. Prijović) – Tadić (od 70. Gaćinović), Mitrović, Kostić.

MAROKO (4-2-3-1): Munir - Dirar, Benatija, Sais (od 46. Da Kosta), Mendil – El Ahmadi, Busufa – Amrabat, Zijeh, Belanda – Butaib (od 74. Buaduz).

 


tagovi

Mladen KrstajićAdem Ljajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara