(©Reuters)
(©Reuters)

Nejmar&Paketa - praznik za oči, smeši nam se spektakularno finale (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.07.21. | 02:58

Brazil minimalcem preko Perua, sad čekamo Argentince...

Odradili su ih u grupi u ovogodišnjem izdanju Kopa Amerika - 4:0. Mnogo teže nije bilo ni pre dve godine, u finalu istog takmičenja - 3:1. U svakom takmičarskom susretu u prethodnih pet godina ishod je bio isti. Zaključak: Peru nema kvalitet da se nosi sa Brazilom. Nema ga čak ni kada Selesao odigra "pod ručnom", taman koliko mu treba. A noćas mu je bio dovoljan jedan gol kako bi obezbedio veliko finale na Marakani kroz četiri dana - 1:0.

Nadali su se Argentinci da bi posle svih tih silnih poraza Peruanci možda mogli da zaprže čorbu Titeovoj četi. Zakoni i teorije velikih brojeva, šta li... Nadali se jer u tom bi slučaju - sve verujući, razume se, da bi njihovi mezimci večeras mogli da eliminišu Kolumbiju u drugom polufinalnom meču - Lionel Mesi imao značajno veće šanse da se konačno dokopa nekog trofeja sa nacionalnim timom i učvrsti (ili ako hoćete da poboljša) svoje pozicije u večnim raspravama o najboljem svih vremena.

Izabrane vesti

Od "laganice" - ako se bilo koje finale tako može nazvati - dakle, neće biti ništa. Međutim moglo bi Mesiju sve ovo da legne kao kec na deset ukoliko sve odlične igre na ovom turniru kruniše jednom spektakularnom partijom baš protiv najvećeg rivala. I baš na kultnoj Marakani. Jer ne zaboravite da Argentinci kontinentalni trofej čekaju skoro pune tri decenije. Pa ako im ga Leo donese u sudaru s Brazilom, na njegovom bunjištu, mogla bi da se desi neka vrsta "replike" izliva ljubavi koju je taj strastveni narod svojevremeno darovao Dijegu Maradoni.

A onda...

Da prikočimo ipak. Pitaju se ponešto i ti Kolumbijci, valjda.

Nije Brazil noćas odigrao najbolju utakmicu na turniru. Daleko od toga. U određenim periodima čak nije bio na zadovoljavajućem nivou, što su Peruanci lako mogli da kazne, ali utisak je da bi Selesao dobio čak i da je primio gol ili dva. Jednostavno, papučica gasa kao da je tek ponekad bivala pritisnuta. I to ovlaš.

Gol odluke delo je veziste Liona Lukasa Pakete u 35. minutu, a sve posle majstorskog prodora Nejmara po levom krilu. Trojicu igrača nadmudrio je sjajni dribler u tom momentu, jednom čak stigao da provuče loptu kroz noge, da bi asistencija što će uslediti bila lakši deo posla. Baš kao i Paketina realizacija.

I dok je Nejmar apsolutni lider ovog brazilskog sastava, vođa i najveća opasnost po rivale, Paketa je neka nova snaga koji se pojavljuje iz drugog plana. Nije u uvodnim utakmicama ovog turnira izgledalo da će nekadašnja velika nada Milana biti važan faktor u Titeovom sistemu. Protiv Venecuele samo poluvreme. Protiv Perua u grupi klupa. Protiv Kolumbijaca svega 22 minuta. Onda je došao taj gol odluke u četvrtfinalu sa Čileancima i selektor kao da je "progledao".

Paketa ne samo da je golovima uveo Brazil u finale već je maestralno dorigovao igrom, delio lopte, diktirao tempo. Četiri dobre šanse imali su Brazilci u prvom delu pored tog gola, mogli još tada da reše pitanje pobednika, a najbolje su došle u 19. minutu, nakon prelepog pasa petom Lukasa Pakete.

Prvo je promašio Nejmar sa četiri metra, a onda nije uspeo ni Rišarlison sa nešto veće udaljenosti.

Ruku na srce, ima i do veoma dobrog Galjesea...

Na sve ovo valja istaći veoma dobro razumevanje Nejmara i Pakete koji su u nekoliko navrata atraktivnim duplim pasovima kao od šale izbacivali Peruance iz igre. Bilo ih je uživanje gledati...

Ne može se reći da su momci Rikarda Gareke imali minute dominacije - daleko je to bilo od vladavine terenom i nečega što bi Brazil stavilo u podređeni položaj - ali da su u nekoliko navrata opasno zapretili - jesu. Najbolju šansu Peru je stvorio u uvodnim minutima drugog dela. Đanluka Lapadula našao se ispred Edersona, stvorio sebi šansu za udarac, opalio, međutim golman Mančester Sitija uspeo je da odbrani.

Manje-više sigurni brazilski čuvar mreže kiksnuo je u 81. minutu posle ubacivanja iz dubine, proleteo "ispod" lopte, da bi iznenađenji Kaljens glavom sa sedam, osam metara gađao pored prazne mreže.

Jedina bolja od ove dve šanse za Peru bio bi jedanaesterac u 42. minutu - da je dosuđen. A da je bilo elementana - jeste, nema sumnje. Tijago Silva igrao je rukom u svom šesnaestercu, ali kako se VAR nije oglasio utakmica je nastavljena uz neskriveni osmeh Kazemira, koji je očito video celu situaciju...

Peru je pokušao da izvrši pritisak u finišu, da napadne. Nije imao snage. Brazilci su svesni opasnosti utegli odbranu, zaigrali čvršće nego u većem delu i rutinski, na iskustvo, priveli utakmicu kraju.

Argentina i Kolumbija sastaju se danas od 22 sata na stadionu Mane Garinča.


tagovi

Kopa Amerika 2021Nejmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara