Mark Andre Ter Štegen i Eduard Mendi (©Reuters ©AFP)
Mark Andre Ter Štegen i Eduard Mendi (©Reuters ©AFP)

Nekad je korner bio pola gola, danas je golman pola tima

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.11.20. | 11:45

Duga je lista onih koji su promenili krvnu sliku klubova. Od Vladimira Stojkovića i Milana Borjana, preko Alisona i Edersona, sve do Mark Andrea Ter Štegena i Eduarda Mendija...

Posebna je priča sa napadom. Trener mora da ima viziju kao Jirgen Klop pa da sklopi napadački trio kakav u Liverpulu čine Sadio Mane, Mohamed Salah i Roberto Firmino. Ili mu je potrebno vreme da kao Bajern selektira ekipu i usvoji stil igre koji melje rivale, bez obzira na to ko je na terenu. Ili bar kao Barseloni Luis Suarez da svojevremeno oslobodi Lionela Mesija i Nejmara. Ali retki su igrači poput Zlatana Ibrahimovića koji čitavom timu daju neku sasvim novu dimenziju. Retki su, ako ne stoje među stativama.

Mark Andre ter Štegen i Eduard Mendi su nas na sinoćnjim utakmicama Lige šampiona samo podsetili koliko je bitno kad na golu imaš igrača kome veruješ. I mada nekad ni to nije sasvim dovoljno – pitajte samo Samira Handanovića i Davida de Heu – čini se da nema pozicije u timu koja tako radikalno može da promeni krvnu sliku nekog tima. I ne moramo čak ni da idemo van dvorišta da bismo to uvideli. Dovoljno je da se prisetimo koliko je Vladimir Stojković doneo Partizanu ili na drugoj strani Topčiderskog brda Milan Borjan Crvenoj zvezdi.

Izabrane vesti

Čini se međutim da trend postaje sve očigledniji, posebno u doba korone zbog koje su timovi često prinuđeni da rotiraju toliko da defanzivni propusti postaju manje-više neizbežni. I onda su golmani tu da vade kestenje iz vatre.

Barselona je, recimo, u duelu sa kijevskim Dinamo mogla da reši meč u prvih 20 minuta utakmice, ali je negde posle sat igre mogla i da gubi sa 1:3 ili 1:4. Samo da nije bilo Ter Štegena na golu. Skinuo je Nemac u svom prvom meču u ovoj sezoni čak šest zicera Ukrajincima, dva Viktoru Cigankovu, po jedan Vitaliju Bujalskom, Vladislavu Suprijagi, Atrjomu Šabanovu, Benjaminu Verbiču. Ko voli statistiku, imao je i 18 pasova, dva duga, svaki je išao saigraču u noge.

Nekih 1.500 kilometara severnije, Eduard Mendi je još jednom podsetio Čelsijevu upravu kakvu su glupost napravili kad su iskeširali 80.000.000 evra za Kepu Arizabalagu. Mauricio Sari se sigurno još seća kako je Bask odbio da u finalu Liga kupa protiv Mančester Sitija izađe sa terena. I postajalo je sve gore i gore. Ove sezone Kepa je na tri utakmice primio šest golova. Nijednom nije mrežu sačuvao netaknutom.

Onda je londonski klub dao još 24.000.000 da iz Rena dovede Eduarda Mendija, debitovao je u Liga kupu protiv Totenhema – ispao je Čelsi posle penala – pa vezao šest utakmica bez primljenog gola. Protiv Kristal Palasa, Mančester junajteda i Barnlija u prvenstvu, Sevilje, Krasnodara i Rena u Ligi šampiona. Na Stamfordu ni pet nisu vezali još od Petra Čeha pre ravno 10 godina. Sad bi ih imali šest da Kepa nije branio protiv Palasa. A baš je Petr Čeh i doveo Mendija u tabor Plavaca.

U poslednjih 18 meseci gledao sam jedno 30 ili 40 golmana i Mendi mi je uvek bio na pameti“, nedavno je premotavao film.

Ruslan Nešeteret blistao u Barseloni (©Reuters)Ruslan Nešeteret blistao u Barseloni (©Reuters)

Kepa je zakucan na klupi za rezerve, Mendi bez sumnje prvi golman Čelsija. I navijači s mnogo više optimizma gledaju na nastavak sezone. Znaju i oni – bez golmana nema rezultata. Probavao je i Klop sa Simonom Minjoleom i Lorisom Karijusom, ali da nije istresao 62.500.000 evra da dovede Alisona iz Rima, pitanje je da li bi bilo i titule Lige šampiona i kraja 30 godina dugog posta u Premijer ligi. Te 2018. se i Real opkladio u Tiba Kurtou i Belgijanac je ove sezone verovatno i najbolji igrač Kraljevskog kluba. S druge strane, Pari Sen Žermen je sa Kejlorom Navasom na golu probio barijeru i stigao do finala Lige šampiona, u Sevilji je Bono bio najzaslužniji za polufinalnu pobedu nad Mančester junajtedom i kasnije osvajanje Lige Evrope. I Gvardiola se mučio dok se nije rešio Džoa Harta i Vilija Kabaljera i za 40.000.000 evra doveo Edersona iz Benfike. Juventus je pogodio sa Vojćehom Ščensnijem, Atletiko je posipao zlatom Jana Oblaka samo da ne ode iz Madrida, Inter već osam godina ne pušta Samira Handanovića, Bajern čak ni posle dovođenja supertalentovanog Aleksandera Nibela nije bio spreman da se odrekne Manuela Nojera, Milan je zbog Đanluiđija Donarume bio spreman i na pakt s đavolom, posle 12 odbrana na stadionu Kamp Nou sigurno će krenuti i potera za Dinamovim 18-godišnjakom Ruslanom Nešeretom...

Možda jesu svoji, samotnjaci koji se dobrim delom meča raspravljaju sami sa sobom, ali bez njih se ne može.

TOP 10 NAJSKUPLJIH GOLMANA

Kepa Arizabalaga (Atletik Bilbao/Čelsi) 80.000.000

Alison (Roma/Liverpul) 62.500.000

Đanluiđi Bufon (Parma/Juventus) 52.880.000

Ederson (Benfika/Mančester Siti) 40.000.000

Jasper Silesen (Barselona/Valensija) 35.000.000

Tibo Kurtoa (Čelsi/Real Madrid) 35.000.000

Manuel Nojer (Šalke/Bajern Minhen) 30.000.000

Džordan Pikford (Sanderlend/Everton) 28.500.000

Frančesko Toldo (Fjorentina/Inter) 26.500.000

Aleks Meret (Udineze/Napoli) 26.000.000


tagovi

Eduard MendiMark Andre Ter ŠtegenRuslan Nešeteret

Obaveštavaj me

Barselona
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara