Nemci kao izduvan balon - ni na šta ovo ne liči! Meksiko kontrama ubio u pojam svetskog prvaka

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.06.18. | 18:48

Irving Lozano junak u Moskvi - 1:0

Šampion sveta je dobio preko nosa! Prepotentnost koja se ocrtavala na licima nemačkih fudbalera prenela se i na teren stadiona Lužnjiki u Moskvi, gde su ambicije aktuelnog planetarnog šampiona uzdrmane u sudaru sa sjajnim Meksikancima. Toliko dobrim da su ne samo zaslužili „ole, ole“ sa tribina, nego i simpatije neutralih posmatrača, pošto su načinom igre skinuli skalp Pancer diviziji i ostavili je u problemima pred nastavak takmičenja u Grupi F - 1:0.

Apsolutno zaslužena pobeda Sombrerosa. Prva na Mundijalima protiv Nemaca. Slatka osveta za ubedljiv poraz na teritoriji Rusije, u prošlogodišnjem polufinalu Kupa konfederacija (1:4).

Izabrane vesti

NEMAČKA - MEKSIKO 0:1
/Lozano 35/

Stadion: Lužnjiki u Moskvi
Kapacitet: 81.000
Sudija: Alireza Fagani (Iran)

NEMAČKA (4-2-3-1): Nojer - Kimih, Boateng, Humels, Platenhart (od 79. Gomez) - Kedira (od 60. Rojs), Kros - Miler, Ozil, Draklser - Verner (od 86. Brant).

MEKSIKO (4-2-3-1): Očoa - Salsedo, Ajala, Moreno, Galjardo - Erera, Gvardado (od 74. Markez) - Lajun, Vela (od 59. Alvarez), Lozano (od 66. Himenez) - Ernandez.

Kad je na prethodnom Kopa Amerika forsirao igru napred i opisao je kao ultraofanzivnu, Huan Karlos Osorio se našao pred žestokom paljbom medija, jer je Meksiko pretrpeo katastrofu. Tražila se njegova smena, ali je Savez verovao u Kolumbijca, ovaj nastavio da propagira ideje i to je pre ili kasnije moralo da dođe na naplatu. A stiglo je u pravi čas po Sombrerose, baš takvom napadačkom partijom vezali su u čvor sastav Joakima Leva i igrački ga u potpunosti razmontirali. Možda se to ne vidi pri pogledu na semafor, međutim, stil u kome se lopta neprekidno gura napred, a akcije razvijaju toliko brzo da protivnik ni pogledom ne može da ih isprati pokazale su koliko Meksikanci mogu da budu opasni.

Pogotovo iz kontre. Nekoliko puta istrčavali su Havijer Ernandez, Karlos Vela i Irving Lozano, spasavao je Manuel Nojer koliko je mogao, ali deset minuta pre kraja prvog poluvremena sevnula je, poput munje, kontra od koje nije bilo spasa. Grešku Samija Kedire iskoristio je Andres Gvardado, gurnuo pas Čičaritu, ovaj odložio za Lozana, a mladi napadač, lane afirmisan u dresu PSV-a pokazao da bi već posle godinu dana mogao da napusti Ajndhoven. Strela popularnog Čakija u srce Nemaca.

Od takvog načina igre Meksiko nije odustao ni u nastavku. S tim što je bio malo oprezniji. Povukle su se linije centralnoameričke selekcije bliže blistavom golmanu Giljermeu Očoi, doprinela je tome i malo brža i konkretnija igra rivala, no i dalje su kontre bile najjače oružje zelenih. Da je jednu od njih Čičaritio bolje završio, a ne uvalio u problem Karlosa Velu ili da je Migel Lajun bio precizniji bar jednom u četiri situacije sve bi bilo gotovo „na vreme“...

gallery

Ovako, osim tog napadačkog potencijala, Meksiko je pokazao da može uspešno i da se brani. Podatak da nije primio gol od najefikasnije reprezentacije u kvalifikacijama dovoljan je da im se skine kapa. Jer, Nemci danas nisu bili Nemci.

Podsetili su na Argentinu protiv Islanda. Ili, generalno, na favorita koji čeka da se tim preko puta preda. Ne ide. Užasno letarčigni Mesut Ozil, u većem delu susreta neprimetni Julijan Draklser i po desnom krilu uglavnom neupotrebljivi Tomas Miler pripremili su samo jednu šansu isto tako neubedljivom Timu Verneru, pa su udarci sa distance bili jedino konkretno polje delovanja.

Toni Kros je iz slobodnjaka uzdrmao prečku - mada tome može da „zahvali“ i Očoi, koji je branio kao na prethodnom Mundijalu - u nastavku su pucali i Draklser i Kimih i ponovo Kros, sveži Rojs, čak i rezervni špic Gomez, pa još jedan momak s klupe, Brant (stativa), ali praktično Manšaft nije stvorio nijedan zicer. Osim tog Vernerovog još u uvodnim minutima. 

A onda je Lev počeo da menja formaciju, pa je prešao sa dva napadača (ušao Marko Rojs umesto zadnejg veznmog Kedire), pa je postao još ofanzivniji (ubacio veterana Marija Gomeza umesto levog beka Platenharta), ali nezainteresovanost, ulazak u svaki duel po principu „lako ćemo“ nije doneo promenu rezultata, iako su tek u završnih pola sata Nemci počeli da igraju kako je trebalo od prvog minuta.Teško njima ako ovako nastave. Trenutno deluju kao ispumpani balon. Samo se čeka da „puknu“
FOTO: Action images  

 


tagovi

reprezentacija MeksikaFudbalska reprezentacija NemačkeRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara