Neuništiva Hrvatska je u finalu Mundijala!!! Mandžukić ne prašta, Engleska se raspala...

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.07.18. | 22:15

Opet preokret, opet produžeci, samo što ovoga puta nisu bili potrebni penali

Hrvatska je senzacija, Hrvatska u finalu Mundijala! Najveći uspeh u istoriji hrvatskog fudbala je ispisan na moskovskom hramu fudbala Lužnjikiju zasluženom pobedom posle produžetaka nad neprepoznatljivo lošom Engleskom – 2:1. Najavili smo vam Hrvate kao nagaznu minu Mundijala, ali da će ovako daleko dogurati, niko nije mogao da pretpostavi. Ni najveći optimisti u Hrvatskoj. A sve ovo što su ostvarili je zasluženo. Večeras čak i više nego protiv Rusije ili Danske. Engleska je parirala Hrvatskoj samo prvo poluvreme kada je vodila. I pomislila da je završila posao... 

Mandžukić, Modrić, Rakitić, Subašić i saigrači su večeras fudbalski nadživeli generaciju Bobana, Šukera, Prosinečkog i ostalih koji su pre 20 godina došli do bronze i pali na polufinalnoj prepreci protiv Francuske. Sada ova nova generacija ima šansu da osveti onu od pre 20 godina u finalu baš protiv Francuza. 

Izabrane vesti


HRVATSKA - ENGLESKA 2:1 (0:1)
/Perišić 68, Mandžukić 109 - Tripijer 5/

Stadion: Lužnjiki. Sudija: Džunejt Čakir (Turska). 

Hrvatska (4-1-4-1): Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 94. Pivarić)  - Brozović - Perišić, Rakitić, Modrić (od 118. Badelj), Rebić (od 100. Kramarić) - Mandžukić (od 114. Ćorluka).

Engleska (3-5-2): Pikford - Voker (od 111. Vardi), Stouns, Megvajer - Tripije, Lingard, Henderson (od 97. Dajer), Dele Ali, Jang (od 91. Rouz) - Sterling (od 74. Rašford), Kejn


Ivan Perišić je imao gol i asistenciju, ali Mario Mandžukić je večeras bio istinski junak Hrvata. Njegov gol u 109. minutu je bacio Englesku na kolena i uveo Hrvatsku u finale. Vratilo mu se za sve što je pružio na ovom prvenstvu. Jedva je ostao na nogama u onom duelu protiv Rusije, ali je i večeras igrao do poslednjeg atoma snage i iznikao u junaka najveće utakmice u istoriji hrvatskog fudbala. Nije klonuo, dao je sve od sebe, nisu ga poremetile ni dve sjajne odbrane Pikforda u zicer šansama... 

Ova Hrvatska jednostavno ima neuništiv duh koji je isplivao otkako ju je preuzeo do tada malo poznati stručnjak Zlatko Dalić. Protiv Danske su preokrenuli na penale, isto su uradili i protiv Rusije, a večeras im je bilo dovoljno i 120 minuta. Penali nisu bili potrebni protiv blede Engelske koja je odigrala najgori meč na trurniru i propustila šansu koja će joj se u skorije vreme teško opet ukazati. 

Sjajno su Englezi otvorili meč i golčinom Tripijera iz slobodnog udarca u šestom minutu okrenuli tok utakmice na svoju vodenicu. Bek Totenhema je postigao prvenac u dresu reprezentacije. Bio je i u prethodnim utakmicama blizu gola iz slobodnih udaraca, ali je uvek malo falilo... Večeras je namestio nišanske sprave i fenomenalnim udarcem preko živog zida nije dao nikakvu šansu Subašiću.

Treći put zaredom na Mundijalu su Hrvati morali da jure minus od jednog gola, ali za razliku od duela sa Danskom i Rusijom, ovoga puta nisu ekspresno izjednačili. Štaviše, Engleska je diktirala tempo i bila bolji rival. Fantastičnu šansu je imao Hari Kejn za 2:0 kada ga je proigrao Ali. Ali ga je prvo zaustavio Subašić, a onda i stativa. Jedinu ozbiljnu šansu za Hrvate je propustio Rebić kada ga ja zaustavio Pikford.

Hrvatska je u prvom delu meča delovala baš onakva kakva se mogla i očekivati – umorna i pasivna. Engleska je izgledala disciplinovano kao u većem delu prvenstva i kada su zadržali vođstvo na poluvremenu, izgledalo je da sve ide po planu.

A onda potpuno druga utakmica u drugom poluvremenu!

Hrvatski fudbaleri kao da su promenili baterije na velikom odmoru i sa nekom supersnagom su izašli na teren u nastavku. Zagospodarili su terenom Lužnjikija! Rasturili su Englesku, sakrili joj loptu i ne samo da su zaslužili izjednačenje, nego je trebalo i da pobede u regularnih 90 minuta. Prvo je Rakitić izblokiran, ali je zato Perišić u 68. minutu konačno proradio na ovom prvenstvu. Sjajno je ubacio Vrsaljko sa desnog boka, a Perišić je pobegao Tripijeru, nadskočio Vokera koji ga nije očekivao i poslao loptu u mrežu.

Izjednačenje je dodatno napunilo Hrvatsku samopouzdanjem i potpuno deozrijentisalo Engleze. Na terenu je postojao samo jedan tim – Hrvatska. Sevalo je sa svih strana oko gola Ostrvljana, stativa je sprečila Perišića da postigne i drugi gol, Pikford je zaustavio pokušaje Rebića i Mandžukića, potom je Perišić još jednom tukao preko gola... Engleska je nestala sa terena u drugom poluvremenu i samo je pukom srećom izbegla poraz. Jedino što su Englezi uradili u drugih 45 minuta je bio bezopasan pokušaj Kejna glavom u nadoknadi vremena. Hrvatska je samlela Englesku u drugom poluvremenu, a jedini tračak nade za Sautgejta je bio što se odbrana nije potpuno raspala kao igra njegovog tima.

Kao što je poluvreme prijalo Hvatima, tako je pauza pre produžetaka prijala Englezima. Uspeli su da se konsoliduju i da smire Hrvate. Uspostavili su balans na terenu i došli do najbolje šanse na meču. Naravno, posle prekida. Udarac iz ugla je pogodio glavu Džona Stonsa koji je fantastičnim trzajem gađao suprotan ugao, ali je Vrsaljko izbio loptu sa gol-linije! Englezi su se tada osetili živima i podsetili se kakva šansa im se pruža...

U trećim produžecima zaredom, umor je polako počeo da se oseća na Hrvatima, nisu više držali Engleze u šahu, ali su ipak stigli do fantastične šanse. Pikford je odbranio zicer Mandžukiću sa pet metara na kraju prvog produžetka! Ali u trećem okršaju sa popšualrnim mandžom nije imao šanse... 

Perišić je glavom vratio na peterca, Mandžukić se sjajno ušunjao između engelskih štopera i treći put nije dozvolio Pikfordu da ga zaustavi. Lukavo je našao put do mreže, pobede, finala i najvećeg uspeha u istoriji hrvatskog fudbala. 

(FOTO: Action images)

 


tagovi

Rusija2018fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija EngleskeKiran TripijeIvan Perišić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara