Kristijan Borha(©Reuters)
Kristijan Borha(©Reuters)

Neuništivi Kristijan Borha večeras igra jedan od najvažnijih mečeva u karijeri

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.11.20. | 20:51

LDU i Santos u reprizi nezaboravne osmine finale iz 2004. godine

U Kitu, prestonici Ekvadora na 2.850 metara nadmorske visine, domaći LDU i brazilski velikan Santos će večeras odmeriti snage u prvom meču osmine finala Kopa Libertadores.

Biće ovo repriza nezaboravnog dvomeča iz 2004. godine kada su isti rivali u istoj fazi odmerili snage. Santos predvođen tada talentovanim klincima Robinjom, Dijegom, Elanom je poveo u Kitu sa 2:0 ali je domaćin do kraja preokrenuo i slavio 4:2. Trener Leao je dobio otkaz a Vanderlej Lušemburgo preuzeo tim samo jedan trening uoči revanša. Dijego je doneo Santosu 2:0 i penale pošto tada nije važio gol u gostima, a na penal lutriji su Brazilci bili srećniji i prošli dalje.

Izabrane vesti

Teško da večeras možemo da očekujemo takvu goleadu kao pre 16 godina jer su oba tima u problemima. Dočekuju meč bez nekolicine bitnih igrača. Što zbog povreda, što zbog koronavirusa. Aktuelna pandemija je prste umešala i u južnoameričku Ligu šampiona te susrete osmine finala iščekivane mesec dana očekujemo uz negativnu uvertiru u kojoj dominiraju spiskovi igrača koji će izostati sa utakmice.

Glavni adut domaćina je Kristijan Borha, iskusni ofanzivac koji je deo karijere proveo u Crvenoj zvezdi. Kolumbijac u 32. godini igra sezonu karijere i na 31 meču u svim takmičenjima ove sezone je postigao čak 25 golova.

Upravo je Borha bio jedan od fudbalera koji su imali značajan doprinos na putu do uspeha u grupi smrti. U društvu River Plejta, Sao Paula i Binasionala, LDU Kito je uspeo da ostvari četiri pobede uz dva poraza i tako eliminiše Sao Paulo. Pobeda na domaćem terenu protiv brazilskog kluba (4:2) koju je najavio Borha vodećim pogotkom ispostavila se kao ključna za plasman u osminu finala, a recept iz septembarskog duela mogao bi da šampionu Kopa Libertadores iz 2008. godine donese novu radost protiv Brazilaca.

Borha je već jednom u karijeri igrao u osmini finala protiv brazilskih velikana. Pre sedam godina je kao član kolumbijskog Independijentea eliminisao Gremio i dogurali su do polufinala gde ih je zaustavila Olimpija Asunsion. Sada mu se pruža šansa da klubom iz svoje zemlje dođe među osam najboljih. Ko zna, možda i još dalje...

Strateg ekvadorskog kluba Pablo Repeto neće na raspolaganju imati Frenklina Gueru, Lukasa Piovija, Adolfa Munjoza, Moizesa Korozoa i Žuniora Sornoza, dok će gosti biti u još većem problemu s obzirom na to da uz stratega Kuku na put nisu pošli ni povređeni Laersio, Raniel, Vladimir, Renjer i Karlos Sančez, zaraženi koronom Luan Peres, Anhelo Madson, Žoao Paulo i Sandri, kao i suspendovani Žobson.

"Nastavljamo borbu. Želimo da ostvarimo zacrtani cilj, da nastavimo da napredujemo u Kopa Libertadores. Povrede su nas oslabile, ali je i rival u sličnoj situaciji. Neophodno je da izvučemo najbolje iz onoga što imamo", rekao je Repeto, urugvajski strateg na klupi Kita.

Pablo Repeto (©Reuters)Pablo Repeto (©Reuters)


Desetkovani Santos u Ekvador je stigao bez šefa stručnog štaba Kuke koji, iako se oporavio od korona virusa, nije krenuo na put, pa će tim sa klupe predvoditi njegov pomoćnik Marselo Fernandes.

"Korona nam je nanela mnogo štete. Morali smo da vršimo brojne raotacije što će se odraziti na ulogu Žobsona u ofanzivi. Primorani smo da se prilagođavamo u hodu. Zbog kiše nismo trenirali u četvrtak već smo odradili video analizu. Prolazimo kroz veoma turbulentan period, ali skidam kapu ovoj deci zbog borbenosti", rekao je Fernandes.

Osim brojnih izostanaka glavobolju Fernandesu pojačava i pad u formi najboljeg strelca Marinja koji je daleko od briljantnih partija koje je pružao u oktobru. Vispreno desno krilo je pre poraza od Seare (0:1) u Kupu Brazila upisalo šest pogodaka na isto toliko utakmica, a onda je usledio golgeterski post na tri susreta.

Da stvar bude gora po golgetera osmostrukog šampiona Brazila, podršku neće imati u vidu Medisona, zaraženog desnog beka sa kojim je u tandemu prethodnih meseci pravio dar-mar uz aut liniju.


tagovi

Kopa LibertadoresSantosLDU KitoKitoKristijan Borha

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara