Ninković postao Australijanac i otvorio vrata Vonderersa za Šnajderlina

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.01.23. | 15:53

„Ovo je najlepša kruna dosadašnjeg života moje porodice u Australiji“, izjavio nekadašnji reprezentativac Srbije posle ceremonije dodele državljanstva u Sidneju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Nekadašnji reprezentativac Srbije Miloš Ninković od sada će u australijskoj A-ligi igrati kao domaći igrač. Iskusni fudbaler od četvrtka ima i državljanstvo Australije, pa se u ekipi Vonderersa iz Zapadnog Sidneja otvorilo dodatno mesto za novog stranca, a izbor je pao na nekadašnjeg francuskog reprezentativca Morgana Šnajderlina. Bivši defanzivac Mančester Junajteda, Sautemptona, Evertona i Nice trebalo bi da se ovih dana stavi na raspolaganje treneru Marku Rudanu.

Izabrane vesti

Ninkoviću je ukazana izuzetna čast da dobije australijsko državljanstvo u grupi odabranih građana, na svečanoj ceremoniji koja je održana na Dan Australije u centru Sidneja, u Hikson Roud Parku iz kojeg puca najlepši pogled na čuveno zdanje Opere.

Državljani Australije postali su i Miloševa supruga Dejana, kćerke Angelina i Doroteja i sin Novak.

„Izuzetna je čast i zaista divan osećaj doživeti nešto što smo toliko želeli i čemu smo težili proteklih godina. Naročito zadovoljstvo nam predstavlja što smo postali državljani baš na ceremoniji organizovanoj povodom Dana Australije. Ovo je najlepša kruna dosadašnjeg života moje porodice u ovoj zemlji“, kaže Miloš za MOZZART Sport.

Ninković je sa porodicom došao u Australiju u avgustu 2015. godine, kada je potpisao za Sidnej. Igrajući u nebeskoplavom dresu bio je ključna karika u lancu uspeha ovog kluba, kojem je doneo tri titule prvaka i dva puta je proglašen za igrača godine u A-ligi.

Međutim, posle sedam godina obeleženih uglavnom uspesima, došlo je do krajnje neočekivanog i ne baš prijateljskog razlaza u junu 2022. Uprava višestrukog prvaka Australije je po završetku prošle sezone najpre držala Ninkovića mesec dana na ledu, a onda su mu ponudili uslove koje niti je zaslužio, niti je mogao da prihvati.

Naime, čelnici Sidneja su predložili svom najboljem igraču u protekloj deceniji da ostane u klubu na minimalnoj plati, te da mu ukoliko do oktobra i početka novog šampionata ne dobije australijsko državljanstvo organizuju oproštajnu utakmicu i daju posao klupskog službenika koji bi dočekivao važne zvanice i bio njihov domaćin na utakmicama.

Ovakav stav ljudi u Sidneju i namera da ga mimo njegove volje pošalju u penziju, naterali su srpskog fudbalera da promeni sredinu i obuče dres velikog gradskog rivala Vonderersa sa zapada grada. Za navijače njegovog bivšeg kluba bio je to greh koji mu nisu i neće oprostiti, ali se posle samo nekoliko meseci ispostavilo da je reč o propustu uprave Sidneja, koja se olako odrekla čoveka koji ih je vratio u vrh australijskog fudbala.

Danas, Sidnej je u donjoj polovini tabele, dok su Vonderersi ponajviše zahvajujući Milošu na trećem mestu i dobili su prvi gradski derbi sezone. Treba li podsetiti – i to u režiji Ninkovića. Iskusna „desetka“ sada je i domaći igrač, što je pre samo pola godine bio nepremostiv uslov za njegov ostanak u redovima plavih. Kao da je od Ninkovića zavisilo kada će dobiti taj famozni sertifikat od Ministarstva za imigraciju...

„Zaista ne želim da se vraćam na sve to. Šta je bilo – bilo je. Ta priča je već stotinu puta ispričana i za mene je to zatvorena knjiga. Igrač sam Vonderersa i želim da pomognem klubu da ostvari što bolje rezultate i ove sezone i u budućnosti. Sada kao domaći igrač“, kaže Ninković.

U timu Vonderersa sada se otvorilo ne jedno, već dva mesta za nove strance. Jedan je Morgan Šnajderlin, a drugi bi trebalo da bude centarfor, ali za sada nema naznaka o kome se radi. Dosadašnji prvi špic ekipe, bosansko-hercegovački igrač Sulejman Krpić (32), dobio je sporazumni raskid ugovora, pošto u klubu nisu bili zadovoljni učinkom snažnog momka iz Brčkog.

Kako saznajemo, Krpić bi već za vikend trebalo da doputuje u Srbiju, na završne pregovore i potpis ugovora s Novim Pazarom. Ukoliko dođe do transfera, on će u prolećnom delu sezone debitovati u Mozzart Bet Superligi. Krpić je ranije već igrao u srpskom fudbalu, ali u prvoligaškoj konkurenciji, pošto je u sezoni 2013/2014. nosio dres Metalca iz Gornjeg Milanovca.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Miloš Ninković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara