Nisu baš svi u fudbalu spremni da udovoljavaju Britancima oko počasti za kraljicu Elizabetu

Vreme čitanja: 2min | uto. 13.09.22. | 22:07

UEFA zabranila himnu, protesti u Minhenu, a tu i je „Loš dečko“ ostrvskog fudbala

Već nekoliko dana je u Velikoj Britaniji centralna tema smrt kraljice Elizabete II. I biće još danima do sahrane koja je planirana za 19. septembar.

Život na Ostrvu je u nekim sferama paralisan tokom desetodnevne žalosti, a ni fudbal nije ostao pošteđen. Minulog vikenda su odložena sva fudbalska dešavanja, a klubovi su se priključili u odavanju počasti i učešću u žalosti.

Izabrane vesti

Drugoligaš Preston je doživotnom zabranom prisustva utakmicama kaznio navijača koji je na Tviteru pitao „Šta će biti ako budem zviždao tokom minuta ćutanja za kraljicu?“, a postojala je bojazan i da bi navijači Liverpula na večerašnjem meču mogli da „obrukaju klub i naciju ako se ne budu ponašali dolično“ s obzirom da tradicionalno nisu baš naklonjeni kraljevskoj porodici i monarhiji.

Mančester Siti, Čelsi i Glazgov Rendžers (ne, i Liverpul) su danas tražili od UEFA da im dozvoli intoniranje britanske himne „Bože, čuvaj kraljicu“ uoči početka mečeva u Ligi šampiona ali je to evropska kuća fudbala odbila i dozvolila samo minut ćutanja.

Početak meča u Liverpulu je ipak prošao dostojanstveno i bez zvižduka ili protesta, ali zato nije u Minhenu i na jednom meču u Čempionšipu.

Bajernovim navijačima se ne sviđa veliki uticaj koji je smrt kraljice ostvarila na fudbal i navijače.

„Odlaganje utakmica u poslednjem momentu i kažnjavanje zbog smrti rojaliste? Poštujte navijače!“, pisalo je u poruci Bajernovih navijača.

A posebnu pažnju na Ostrvu je privukao meč u Haderfsildu gde je istoimeni domaćin dočekao Vigan čiji član je „loš momak“ ostrvskog fudbala Džejms Meklin.

Meklin je Irac koji je prethodnih godina odbijao da nosi makov cvet koji simbolizuje stradanje britanskih vojnika i dva puta godišnje ga na dresovima nose i igrači engleskih klubova. On je odbijao da nosi taj simbol jer smatra nepriličnim da odaje počast vojsci koja je ubijala njegov narod u Irskoj i njegovom rodnom Deriju. Zbog toga je često bio na meti kritika, zvižduka pa čak i pretnji smrću. Ali nikada nije odstupio od svojih uverenja...

Večeras je ispoštovao minut tišine ali se nije zagrlio sa ostatkom ekipe čime je verovatno hteo da stavi do znanja da ne tuguje za kraljicom kao ostali.


tagovi

Džejms MeklinKraljica Elizabeta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara