Džošua Kimih i Endi Robertson u duelu
Džošua Kimih i Endi Robertson u duelu

Nisu fudbal samo golovi: Hendo sakrio Hamesa, svemoćni Fabinjo, Bajern može i bez Roberija – odluka pada u Minhenu

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.02.19. | 22:50

Na Enfildu dobar meč, ali i netaknute mreže

Očekivalo se da će nebo nad Enfildom zasijati od varnica iz sudara dve mangupske škole fudbala, ali Liverpul i Bajern su nam večeras pokazali da najvažniju sporednu star na svetu ne čine samo golovi i odluku o tome ko će iz derbija osmine finala među najboljih osam u Ligi šampiona odložili za revanš u Minhenu. Na “ostrvu” 0:0 što je rezultat koji bi i jedne i druge mogao da čini zadovoljnima.

Bajern jer će se za četvrtfinale boriti na domaćem terenu. Liverpul jer se u gol u gostima važi više, a prosto je nemoguće da u duelu ova dva tima ne vidimo gol punih 180 minuta. Štaviše, reklo bi se da su defanzivci svoju dozu sreće večeras potošili.

Izabrane vesti

Nekih zicera koje je nemoguće promašiti istina nije bilo, ali daleko od toga da nije bilo šansi, posebno u prvom poluvremenu. Uostalom, samo je Đoel Matip mogao da postigne gol i za Liverpul - sjajnu akciju Mohameda Salaha i Roberta Firmina završio nepreciznim udarcem – i za Bajern, pošto je jedno ubacivanje Serža Gnabrija nespretno sa peterca poslao ka svojoj mreži, ali je srećom po domaće gađao pravo u Alisona.

Sudar na Enfildu jednostavno nije bio onaj koji ćemo pamtiti po virtuoznim potezima ofanzivnih igrača. Ne, večeras smo se divili taktičkoj disciplini, tajmingu i energiji onih koji majstorima ne dozvoljavaju da se razmašu. Pa je tako Džordan Henderson pobrao aplauze fudbalske planete, pošto je već na samom startu meča zakljućao Hamesa Rodrigeza u ćeliju iz koje nije mogao ni da vidi loptu. Oduševio je i Matipov prinudni partner u štoperskom tandemu Fabinjo, koji bi u nekoj malo slabijoj ligi verovatno tri puta bio biran u idealnih 11. Kao štoper, kao bek, kao zadnji vezni… Sve ume Brazilac, sad je to na teži način naučio i Robert Levandovski.

gallery

Sa druge strane, odluka Nika Kovača da sa Havijem Mertinezom u vezi dobije na čvrstini ispostavila se kao opravdana, uspeo je Hrvat i da pokaže da Bajern može i bez čuvenog “Roberi” tandema koji od leta ide u klupsku istoriju. Kingsli Koman dok je imao snage i posebno Serž Gnabri, stavljao je na muke Endija Robertsona i bio bez sumnje najkonkretniji Bajernov igrač mada se i završnici vidi da mu još nedosaje rutine, položili su ispit i poručili upravi kluba da su kadri da odmene Frenka Riberija i Arjena Robena kad na leto završe mandat na Alijanc areni.

Da li su Koman i Gnabri već sada zreli da Bavarce povedu do same završnice Lige šampiona? Teško je reći. Da je Sadio Mane u dve ili tri situacije bio malo prisebniji možda sada ne bismo ni pričali o tome, ali moglo je sve da ode i u drugom smeru, recimo onda kada su se Alison i Matip spetljali kao amateri na terenčetu.

Fudbal je ipak igra grešaka i da nema njih ne bi bilo ni golova. A kad je rezultat u susretu dva ovako moćna tima 0:0 jasno vam je da su greške na Enfildu bilo retke. Svo to taktičko nadmudrivanje govori i o poštovanju koje Liverpul i Bajern imaju jedan prema drugom. Ali i ono ima svoj rok trajanja. I ističe u revanšu.

LIVERPUL - BAJERN 0:0

Stadion: Enfild Roud
Kapacitet: 54.074
Sudija: Đanluka Roki (Italija)

Liverpul (4-3-3): Alison - Aleksander-Arnold, Matip, Fabinjo, Robertson – Vajnaldum, Henderson, Keita (od 75’ Milner) – Mane, Salah, Firmino (od 76’ Origi);
Bajern (4-2-3-1): Nojer – Kimih, Zule, Humels, Alaba – Martinez, Tijago – Gnabri (od 91’ Rafinja), Rodrigez (od 88’ Renato Sančez), Koman (od 81’ Koman) – Levandovski.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara