Dušan Tadić, Edin Džeko, Dženk Tosun, Vensan Abubakar i Mauro Ikardi (©Reuters)
Dušan Tadić, Edin Džeko, Dženk Tosun, Vensan Abubakar i Mauro Ikardi (©Reuters)

Novca ima, idila za veterane i one koji žele da ožive karijere: Tadić skida Galatasaraj s trona

Vreme čitanja: 11min | pet. 11.08.23. | 08:33

Superliga Turske: Mečom u Trabzonu, gde gostuje Antalija, večeras (20.00) počinje novi šampionat. Buran prelazni rok. Kapiten Orlova i Edin Džeko zvezde letnje pijace. Mauro Ikardi ostaje u redovima šampiona. Devetorica Srba. Titula ne mrda iz Istanbula. Egzodus Italijana iz Karagumruka. Osam od 20 klubova iz najvećeg grada u državi

Jedna od omiljenih liga kladioca je, bez sumnje, elitna liga Turske. Specifičnost poslednjih godina je da utakmice traju bar 97-98 minuta, nekada i više od 100. Sudijske nadoknade su najduže u ovom šampionatu, tiketi se nikada ne bacaju pre poslednjeg zvižduka. Vri od klubova zvučnih imena, Galatasaraj, Fenerbahče i Bešiktaš su najveći, dok je Trabzon kao član „velike četvorke“ pretprošle sezone iskoristio krizu velikana iz Istanbula, stigao do krune posle 38 godina.

Kvalitet je sporan, ne blistaju turski klubovi u međunarodnim takmičenjima poslednjih godina, ali novca ima. Klubovi redovno posluju s „debelim“ minusima, ali armije frenetičnih navijača gladni su trofeja, zvezda u timu. U žiži je šampionat Saudijske Arabije, kao Meka za one kojima je najbitniji broj cifara na bankovnom računu. Platežno skromnije je u Turskoj, ali i dalje veoma atraktivna liga za veterene i zvezde padalice, oni koji žele da ožive karijere posle loših sezona, uglavnom u Ligama petice.

Izabrane vesti

Prošle godine su Mauro Ikardi, Dris Mertens, Seržo Oliveira, ranije Marek Hamšik, Vensan Abubakar, Eder Valensija, bile zvezde liga, a ovog leta u žiži prelaznog roka su srpski i bosanskohercegovački reprezentativci Dušan Tadić i Edin Džeko koji su u poznim igračkim godinama napustili velikane svetskog fudbala Ajaks i Inter i pojačali Fenerbahče.

KVOTE MOZZARTA ZA ŠAMPIONA - GALATASARAJ 2,80, FENERBAHČE 3,00, BEŠIKTAŠ 3,50...

Prelazni rok je u punom jeku, tek se očekuju nova uzbuđenje na uzavreloj letnjoj pijaci na Bosforu. Mečom u Trabzonu, gde šampionu iz 2022. godine večeras (20.00) stiže Antalija počinje novi šampionat Turske. Prognoze su takve da će pobednički pehar teško da napusti Istanbul. Braniocu krune Galatasaraju i silno pojačanom Fenerbahčeu se daju najveće šanse, iz prikrajka vreba treći velikan iz najvećeg grada - Bešiktaš, dok šampionske snove gaji još samo Trabzon.

20.00: (1,70) Trabzon (3,70) Antalija (5,10)

Liga će opet da broji 20 klubova. U elitu se vraćaju Gazijantep i Hataj koji su početkom godine morali da odustanu od šampionata zbog razornog zemljotresa koji je odneo na desetine hiljada života. Rize i Samsun su se vratili u najbolje društvo, dok je novajlija Pendik, još jedan tim iz Istanbula, prvi put u istoriji je izborio najviši rang.

Najveći grad u Turskoj, ne i prestonica, ima čak osam klubova u eliti, a to su, osim velikana Galatasaraja, Fenerbahčea i Bešiktaša, i - Bašakšehir, Karagumruk, Istanbul, Kasimpaša i pominjani debitant Pendik.

Vrednost igrača svih 20 klubova u ligi je nešto više od milijardu evra – 1.010.000.000 (procena Transfermarkta), što je manje od recimo portugalske Primeire, a više od holandske Eredivizije. Šampion Galatasaraj sa 246.980.000 evra ima najvrednije fudbalere, a slede Fenerbahče – 178.380.000, Bešiktaš – 106.100.000, Trabzon – 100.980.000. Ostali su daleko ispod. Istanbul sa nešto manje od 14.000.000 evra ima najskromniji sastav na papiru.

Liga ključa od stranaca. Galata ih ima čak 18, Fener 17, Bašakšehir 16, a najmanje igrača sa inostranim pasošima ima Sivas – "samo" osmoricu.

-------------------------

ŠAMPIONI TURSKE

Galatasaraj 23

Fenerbahče 19

Bešiktaš 14

Trabzon 7

Bašakšehir 1

Bursa 1

--------------------------

Srba ima čak devetorica. Čast struke brani nekadašnji trener Partizana Aleksandar Stanojević koji je početkom godine seo na klupu Konje. Nije lako biti trener stranac u Turskoj, ima ih samo trojica. Poslednjih godina je trend da domaći stručnjaci dobijaju šansu da vode i gigante. Osim Stanojevića inostrani stručnjaci su i Hrvat Nenad Bjelica (Trabzon) i Holanđanin Patrik Klajvert (Adana Demir). Husen Eroglu, trener povratnika u elitu, Samsuna, ima nemački pasoš, ali je jasno da se radi o strategu turskog porekla.

Aleksandar Stanojević (©Reuters)Aleksandar Stanojević (©Reuters)

Na terenu će biti osmorica naših internacionalaca. Danijel Aleksić je starosedelac u Bašakšehiru, Adem Ljajić u Karagumruku, Marko Jevtović i Lazar Marković u Gazijantepu, Armin Đerlek u Sivasu, dok su ovog leta put Turske krenuli kapiten Orlova Dušan Tadić, koj je dres Ajaksa zamenio za plavo-žuti Fenerbahčea, Nikola Maksimiović, dugo je bio bez kluba (poslednja je bila Đenova), sada je član Hataja, povratnika u najviši rang, dok je Uroš Radaković iz Rusije, iz Arsenala Tule, pojačao Ankaragudžu.

Brazilci su najbrojniji stranci, ima ih 20, a slede Bosanci (15), Francuzi (13), Portugalci (12), Nigerijci i Grci po 11...

GALATASARAJ – OSTANAK IKARDIJA BINGO, ZAHA „OTET“ FENERU

Lavovi su se trijumfalno vratili na turski tron posle užasnog 13. mesta u sezoni 2021/2022. Zvučna pojačanja dala su odmah rezultate, a tvorac renesanse Galatasaraja je domaći stručnjak Okan Buruk. Mauro Ikardi se pokazao kao pun pogodak. Argentinac je blistao u Italiji, u Sampdoriji i posebno u Interu, ali se „izgubio“ u Pari Sen Žermenu, nije mnogo igrao u paklenoj konkurenciji Empapea, Nejmara i Mesija, pa je proteklog leta na mala vrata stigao na Bosfor i dokazao da nije zaboravio da igra fudbal i daje golove. Najzaslužniji je za 23. zvezdicu. Otkupljen je od Parižana za 10.000.000 evra i to je najbolja investicija šampiona ovog leta.

Kao slobodni igrači stigli su iskusni Englez Vilfred Zaha (i Fener je bio zainteresovan) iz Kristal Palasa i Brazilac Tete, koji je nekada bio sjajan u dresu Šahtjora. Dobra akvizicija je i vezista Bajera iz Leverkuzena Kerem Demirbaj i levi bek iz Salcbuga Anhelinjo.

Turčin sa nemačkom pasošem Kan Ajhan je stigao iz Sasuola za 2.800.000 evra, dok se Halil Dervišoglu vratio u klub posle nesupešne misije u Brentfordu. Nije se Galatasaraj razbacivao ovog leta, za obeštećenje je platio nešto manje od 20.000.000 evra.

Italijan, nesuđeni naslednik Princa Rima Frančeska Totija, Nikolo Zaniolo, zasad je tu, mada se ime nekadašnje nade Rome dovodi u vezi sa mnogim klubovima, a poslednji u nizu je Zenit. Albanac Milot Rašica je imao dobru sezonu, ali nije otkupljen od Noriča. Jedina bitna prodaja je Egipćanina Mostafe Mohameda koji je za 5.750.000 evra otišao u Nant posle jednogodišnje pozajmice u redovima Kanarinaca.

Napad šampiona pojačaće i Sedrik Bakambu koji je prošle sezone igrao za Olimpijakos, a dolazi iz Al Nasra iz Saudijske Arabije. Zablistao je u Viljarealu, a onda se „pogubio“ u Kini. Verni klubu ostali su i veteran Dris Mertens, iskusni vezisti Seržo Oliveira, Lukas Toreira, odlični domaći igrači Kerem Akturkoglu, Abdulkerim Bardakči, dok je na golu neuništivi Urugvajac Fernando Muslera.

FENERBAHČE – TADIĆ VEĆ KOMANDANT, DŽEKO ZAMENA ZA EKVADORCA VALENSIJU

Iskusni Portugalac Žorž Žezus oprostio se od Fenera s trofejem Kupa Turske i nastavio karijeru na klupi Al Hilala. Za dve godine na kormilu nije uspeo da donese titulu, a to se očekuje od domaćeg stručnjaka Ismaila Kartala. I plavo-žuti nisu mnogo plaćali obeštećenja, nešto manje od 25.000.000. Jurili su se slobodni igrači, kao što su Dušan Tadić i Edin Džeko, zvezde pelaznog roka. Najviše je plaćen Sebastijan Šimanski moskovskog Dinamu – 9.750.000 i Rodrigo Besao Udinezeu 8.310.000 evra. Veliko pojačanje je i krilo Rendžersa Rajan Kent i Brazilac Gustavo Enrike iz Flamenga. Na radaru Fenera su Fred iz Mančester Junajteda i Džengiz Under iz Marselja, ali ti transferi nisu realizovani, ali bi uskoro mogli da budu.

Džeko, novi kapiten, pokušaće da nadomesti odlazak sjajnog Enera Valensije, Ekvadorca koji je prošle sezone bio prvi strelac šampionata Turske. On je kao slobodan agent pojačao brazilski Internasional iz Porto Alegrea.

Velika prodaja tima sa stadiona Šukru Saračoglua je mladi, supertalentovani Arda Guler koji je za 20.000.000 evra stigao u madridski Real, dok je solidan novac inkasiran i od Mađara Atile Salaja (Hofenhajm 12.300.000), Brume (Braga, 6.500.000), Dijega Rosija (Kolumbus, 5.150.000) i Mergima Beriše (Augzburg, 4.000.000).

Neizvestan je i ostanak Mišu Batšuaija. Belgijanca je pikirao Žoze Murinjo, trener Rome, dok bi uskoro dres Fenera mogao da obuče reprezentativni golman Hrvatske Dominik Livaković iz Dinamo Zagreba (pominje se obeštećenje od 9.000.000 evra). Biće potrebno vreme da se kockice slože. Fener po kvalitetu ne zaostaje mnogo za Galatom, ali šampionu dajemo blagu prednost.

BEŠIKTAŠ – REBIĆ I AMARTI NOVAJLIJE, SVE NADE U NAPADAČKI TANDEM ABUBAKAR – TOSUN

Bešiktaš nije bio preterano aktivan na tržištu ovog leta. Iskusni strateg Šenol Guneš osloniće se pretežno na stare snage. Najveće pojačanje su dolasci iz Lestera defanzivca Danijela Amartija i Hrvata Anta Rebića iz Milana koji je blistao je u Bundesligi u dresu Ajntrahta, kao i na Mundijalu u Rusiji pre pet godina, ali u taboru Rosonera bio je samo bleda senka. Pokušaće iskusni napadač da oživi karijeru u Bešiktašu. Pojačanje su Artur Masuku iz Vest Hema i Žan Onana iz Lansa. Nije bilo bitnijih odlazaka.

Najveće nade nekadašnji selektor Turske polaže u iskusni tandem napadača, Kamerunca Vensana Abubakara i Dženka Tosuna. Ostali su i Žedson Fernandes, Rašid Gezala, Kartal Jilmaz, Valentin Rozije... Kao potencijalno pojačanje se pominje pomalo zaboravljeni Englez, nekadašnji igrač Arsenala i Liverpula, Aleks Okslend Čembrlejn.

TRABZON – BJELICA DOVEO POVREĐENOG ZEMLJAKA ORŠIĆA, HAMŠIK OKAČIO KOPAČKE O KLIN

Nenad Bjelica (©Reuters)Nenad Bjelica (©Reuters)

Nenad Bjelica je sredinom aprila preuzeo Trabzon od trofejnog Abdulaha Avdžija. Nekadašnji šampion imao je lošu prošlu sezonu, nije bio ni blizu odbrane trona. Ne daju mu se velike šanse da ugrozi trio iz Istanbula. Hrvatski stručnjak, nekadašnji trener Dinama i Osijeka, doveo je Mislava Oršića koji nije oduševio za šest meseci u Sautemptonu. Plaćen je Svecima 2.400.000 evra. Krilo koje je razbilo Čelsi na Maksimiru na startu Lige šampiona prošle sezone stigao je na obalu Crnog mora s teškom povredom i neće ga biti u prvom delu šampionata. Bjelica je doveo i zemljake Filipa Bekovića i Tonija Teklića, a novajlije su i Žoakin Fernandez i Grk Dimitrios Kurbelis.

Nema prve zvezde tima u prethodne dve sezone Mareka Hamšika. Slovak se odlučio za penziju, dok boje tima iz grada s obala Crnog mora više ne brane ni Dorukan Tokoz, Mark Bartra, Flavio... Tu si i dalje Maksi Gomez, Edin Višća, Trezege, Grk Anastasios Bakasetas, dok će i dalje stub tima da bude sjajni golman Ugurdžan Čakir. Skroman prelazni rok garantuje samo borbu za Evropu.

PJONTEK POSTAO ALEKSIĆEV SAIGRAČ, ITALIJANI NAPUSTILI KARAGUMRUK

Danijel Aleksić (©Reuters)Danijel Aleksić (©Reuters)

Bašakšehir će treću sezonu da predvodi legenda turskog fudbala Emre Belezoglu. Pre tri godine, tim iz Istanbula je uzeo titulu, prvu u istoriju, a posle toga je došlo do očekivanog pada. Najveće pojačanje je dolazak pomalo zaboravljenog Poljaka Kšištofa Pjonteka koji je kao slobodan igrač došao iz Herte posle ispadanja berlinske Stare dame iz Bundeslige. Blistao je u Đenovi, razočarao u Milanu, sada mu je tim sa stadiona Fatih Terim šansa za popravni.

Vredno pojačanje je i Grk Dimitrios Pelkas iz Fenera. Nije bilo bitnih odlazaka. U timu su i dalje naš Danijel Aleksić, Italijan Stefano Okaka, Belgijac Naser Šadli, kapiten Mahmut Tekdemir. Tim za gornji deo tabele i borbu za izlazak u međunarodna takmičenja.

Legenda svetskog fudbala, Holanđanin Patirk Klajvert, seo je na klupu Adane Demir umesto Italijana Vinćenca Montele. Najzvučnije ime koje je stiglo ovog leta je Portugalac Nani. Nekadašnji igrač Mančester Junajteda lutao je prethodnih godina, bio u Veneciji, pre toga u Orlandu, a i sa 37 godina se ne predaje. Najskuplja akvizicija dolazi iz Olimpijakosa, Henri Onjekuru, plaćen 3.500.000 evra. Perjanice tima bi trebalo da budu napadači Embaje Nijang i Šerif Ndiaje, dok je novajlija i iskusni turski vezista Dorukan Tokoz.

Alanja je prošle sezone pala, bila je u donjem delu tabele. Na klupu je stigao domaći stručnjak Omer Erdogan. Pojačanja u ovom mediteranskom gradu su uglavnom iz Brazila, Karlos Eduardo iz Palmeirasa, Eduardo Bauerman iz Santosa i Rišard iz Seare.

Bivši igrač Borusije iz Dortmunda i Reala Nuri Šahin i treću sezonu predvodiće Antaliju. Najveća prodaja ovog kluba je Hadži Rajt koji je otišao u Koventri za čak 9.000.000 evra. Stigla su skromna pojačanja, Adam Buksa iz Lansa, Zimer Bitići iz Olimpijakosa, Bri Asombalonga iz Votforda. Sredina tabele, možda plasman do sedmog, osmog mesta je maksimum za tim s Mediterana.

Aleksandar Stanojević je pred start šampionata ostao bez najvećeg pojačanja, nekadašnjeg veziste Mančester Junajteda, Morgana Šnajderlina koji je, i pored, potpisa za Konju, odlučio da napusti tim. Na pozajmicu iz Galate je stigao Rumun Aleksandru Kikaldau. Imao je srpski stuučnjak na početku mandata težak period, nizao je poraze, ali u finišu je stabilizovao Zelene koj bi mogla da budu u gornjem delu tabele, bez bojazni za opstanak u eliti.

Ankaraguždu je dobio novog trenera - Tolunaja Kafkasa. Iskusni srpski defanzivac Uroš Radaković pokušaće s timom iz prestonice da izbori opstanak. Volkan Demirel sedeće na klupi Hataja. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Nikola Maksimović se posle godinu dana pauze od fudbala vraća na teren, ali pitanje je da li nekadašnji štoper Napolija može da se vrati u formu iz Serije A, pogotovo u periodu dok je branio boje Torina. Najzvučnije pojačanje je krilo iz lisabonskog Sportinga Žoelson Fernandes. Gruzin Saba Lobzanidze je prodat Atlanti u MLS-u za 1.500.000 evra.

Nikola Maksimović (©Reuters)Nikola Maksimović (©Reuters)

Kasimpaša kreće u novu sezonu sa iskusnim domaćim stručnjakom Kemalom Ozdesom. Lazar Marković se posle kratke epizode u Trabzonu vratio u Gazijentep gde mu društvo pravi bivši saigrač iz Partizana Marko Jevtović.

Karagumruk je slabiji nego prošle sezone. Prva zvezda tima Fabio Borini vratila se u Italiju, braniće boje drugoligaša Sampdorije, a nema više ni preostale dvojice Azura, Emilijana Vivijana i Andree Bertolačija, a klub su napustili i Kerim Frei i Embaje Dijanj... U timu iz Istanbula igra nekada as Valensije i Galatasaraa Sofijan Feguli. Andrea Pirla, koji je seo na klupu Sampdorije, zamenio je mladi stručnjak Alparslan Erdem. Adem Ljajć je ostao, ali nekadašnji srpski reprzentativac je daleko od forme iz Italije, nije mnogo igrao prošle sezone.

Dres Sivasa brani nekadašnja nada Partizana Armin Đerlek, ali nije u prvom planu 23-godišnji vezista. Najpioznatiji igrač ovog kluba je Nigerijac Ahmed Musa. Rize je iz Sarajeva doveo Dala Varešanovića za 1.200.000 evra. Najveće pojačanje debitanta u ligi Pendika je poznati Paragvajac, jedan od blizanaca Romero, Oskar, koji je imao solidnu karijeru u San Lorencu, a u Istanbul dolazi iz slavne Boke Juniors.

Sistem takmičenja je klasični dvokružni sa 38 kola. Iz lige ispadaju četiri najslabija tima. Prenose utakmica šampionata Turske i ove godine možete da gledate na kanalima Sportkluba.

TURSKA 1 – 1. KOLO

Petak

20.00: (1,70) Trabzon (3,70) Antalija (5,10)

Subota

18.15: (2,40) Kasimpaša (3,45) Ankaragudžu (2,90)

18.15: (1,85) Konja (3,60) Istanbul (4,30)

20.45: (5,50) Kajseri (4,10) Galatasaraj (1,60)

20.45: (2,20) Pendik (3,50) Hataj (3,20)

Nedelja

18.15: (2,40) Sivas (3,40) Samsun (2,95)

20.45: (1,62) Adana Demir (4,00) Rize (5,40)

20.45: (1,32) Fenerbahče (5,60) Gazijantep (8,50)

Ponedeljak

20.00: (2,80) Alanja (3,40) Bašakšehir (2,50)

20.00: (4,60) Karagumruk (3,80) Bešiktaš (1,75)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Turska 1Turskaturska ligaTurska Super ligGalatasarajFenerbahčeBašakšehirKasimpašaBešiktašTrabzonDušan TadićEdin DžekoMauro Ikardi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara