Alison i Salah
Alison i Salah

Novi detalji u transferu Alisona: Zašto je Brazilac duplo skuplji od Kurtoe?

Vreme čitanja: 3min | sre. 18.07.18. | 15:45

Ugovor na pet godina, plata 6.000.000, Liverpul cilja još samo jedno pojačanje do kraja prelaznog roka

Nije pitanje da li će, nego kad će. Transfer Alisona Bekera u Liverpul je gotova stvar, čeka se samo zvanična potvrda oba kluba i promocija Brazilca u Melvudu, ali je već sad jasno da je oboren svetski rekord po visini transfera za jednog golmana.

Crveni će na račun Rome prebaciti odmah 70.000.000 evra, a dodatnih 5.000.000 u vidu bonusa, koje bi na osnovu projektovanih partija Alisona na Enfildu trebalo da budu lako dostižni. Ono što se nije znalo odmah posle plasiranja informacije da je dogovor na relaciji Engleska – Italija postignut tiče se detalja posla, a mediji iz Liverpula uveravaju da će 25-godišnji čuvar mreže potpisati ugovor na pet godina i da će po sezoni zarađivati oko 5.600.000 evra. To je značajno uvećanje u odnosu na ono što je imao na Olimpiku, gde je po godini mogao da računa na „samo“ 1.500.000 evra.

Izabrane vesti

U celom poslu fenomenalno je prošla Roma, drugo uzastopno leto odrala je kožu s leđa Liverpulu. Lane je prodala Mohameda Salaha 42.000.000 evra (sa bonusima 50.000.000) – što je u to vreme bio jedan od skupljih transfera -  a sad sjajno prošla, jer je za golmana dobila skoro deset puta više novca nego što je uložila u njegov transfer iz Internasionala pre dve godine. Tad je klubu iz Porto Alegrea platila 8.000.000 evra, prvu sezonu Alison je presedeo na klupi, u drugoj briljirao i prodao se za 75.000.000 evra.

Liverpul je dobio Alisona ispred Čelsija, koji je tražio zamenu za izvesni odlazak Tiba Kurtoe u Real, a posle vesti kako se Belgijanac seli u Madrid, a Brazilac na Enfild, mnogi su se zapitali otkud to da je prvotimac Rome čak i više nego duplo skuplji od zvanično najboljeg golmana Mundijala.

Štos je u tome da je pregovaračka pozicija Rome bila povoljnija, jer Alison ima ugovor do 2021, pa su Rimljani bili u poziciji da traže daleko više novca, u čemu su na kraju i uspeli. Za razliku od Plavaca, koji tokom minule sezone nisu uspeli da ubede Kurtou da produži saradnju, pa ovog leta ulazi u završnu godinu ugovora ,od 1. januara je u mogućnosti da pregovara sa zainteresovanim klubovima bez znanja Čelsija, a sledećeg leta bi otišao za džabe. Ovako, bar su i na Stamford bridžu odlično finansijski prošli, pre sedam godina kupili su Kurtou iz Genka za 9.000.000 evra, a prodaće ga po skoro četiri puta skupljoj ceni.

Da je reč o možda dva najboja golmana sveta u ovom trenutku potvrđuju činjenice: Alison je prošle sezone bio čuvar mreže sa najviše odbrana u Ligi šampiona (46), dok je Kurtoa na Mundijalu u Rusiji potukao konkurenciju, niko nije bio ni blizu njegovih 27 parada.

Transferom Alisona Bekera, Jirgen Klop je rešio pitanje golmana za duži vremenski period, od ranije je formirao superioran napad Salah-Mane-Firmino, zimus je ojačao odbranu dovođenjem Virdžila van Dajka, veza je učvršćena nedavnim potpisima Nabija Keite i Fabinja, Džerdan Šaćiri je više igrač za rotaciju, nego za prvi tim, a prema informacijama sa Ostrva, do kraja prelaznog roka pokušaće da dovede još jednog igrača.

Dobro poznatog. U pitanju je Nabil Fekir, čiji se transfer iz Liona početkom juna činio kao gotov, ali je Žan Mišel Ola odbio napade Liverpula i postavio graničnik na 70.000.000 evra. Crveni su zasad najviše nudili 60.000.000, imaju usemni dogovor sa igračem, ostaje još da nađu zajednički jezik sa predsednikom Liona, a ako su uspeli da tu malu finansijsku razliku prebrode sa Romom, veruje se da će biti uspešni u još jednim pregovorima.

Da konačno skockaju tim koji bi napao titulu.

FOTO: Action images


tagovi

AlisonLetnji prelazni rok 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara