Novi vezni red Barselone

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.07.18. | 10:59

Ernesto Valverde svestan da mora da menja mnogo toga...

Odlazak večnog kapitena Andresa Inijeste u japanski Visel stavio je tačku na veliku i neponovljivu eru u srcu Katalonije, Paulinjova želja da se vrati u Kinu, te potencijalni odlasci Andrea Gomesa i Rafinje Alkantare trebalo bi da donesu velike promene u veznom redu Barselone ovog leta.

Upravo zato Ernesto Valverde svim silama pokušava da spreči Paulinja da ponovo ode putem novca, ali sve je izglednije da će ovu bitku izgubiti. Paulinja na Dalekom Istoku čeka ugovor od 14.000.000 evra godišnje, što je gotovo triput više od onoga što trenutno dobija u Barseloni (5.500.000 evra), a i ponuda Guangdžoua Evergrandea više je nego korektna – 50.000.000 evra. To je za 10.000.000 više od onoga što je Barsa platila kineskom šampionu pre samo godinu dana.

Izabrane vesti

Ipak, ma koliko ponuda bila primamljiva, Valverde je svestan da bi velike promene u veznom redu mogle da budu okidač za pokretanje neke sasvim nove priče u Barseloni. Vremena gde će čast nadaleko poznate akademije La Masije braniti samo Serhio Buskets, a oko njega će sve biti „strani plaćenici“.

Uz već standardnog partnera u vezi i heroja hrvatskog podviga na ovogodišnjem Mundijalu Ivana Rakitića, Barselona bi u novu sezonu mogla da uđe sa trojicom, ako ne i četvoricom novih igrača u vezi.

Prvi od njih je Brazilac Artur, na čiji se dolazak iz Gremija čeka od zimus i transfer bi trebalo da iznosi oko 40.000.000 evra. Momak koji podjednako dobro pokriva celu vertikalu u središnjem delu terena ima problem sa vizom i taj problem trebalo bi da reši do sredine naredne sedmice. Ipak, Valverde ne očekuje od njega da će moći odmah da preuzme veliku odgovornost na sebe i radi ono što je, na primer, Paulinjo radio dosad.

Zbog toga se trener Barselone nada još jednom značajnijem potpisu u veznom redu, a koplja se lome između Sergeja Milinković Savića i Adrijena Rabioa. Mada je Sergej zasigurno ime neko ko bi odmah mogao da ima veliki uticaj na igru Barselone, njegov transfer iz Lacija iziskivao bi isplatu novog devetocifrenog obeštećenja. Odnosno, negde oko 150.000.000 evra (Real poslao zvaničnu ponudu na 155.000.000). To je novac koji Barselona trenutno – nema.

Zbog toga Barselonin direktor Erik Abidal lobira da Valverde razmotri opciju rasejanog veziste Pari Sen Žermena. Francuz je tip igrača koji bi se savršeno uklopio u Barselonin sistem, a najbitnije od svega je što će narednog leta postati slobodan igrač pošto mu ističe ugovor. Rabio već mesecima ne uspeva da se dogovori sa PSŽ oko nove saradnje, pošto klub ne želi da mu isplaćuje mesečnu platu od 600.000 evra.

U redovima francuskog šampiona postoje dve škole razmišljanja. Jednu predvodi vlasnik Naser Al Kelaifi koji brani čast kluba i ne želi da Barseloni proda Rabioa, dok sportski direktor Antero Enrike insistira na transferu jer je ovo poslednja šansa klubu da nešto zaradi.

U priči je i Ajaksov biser Frenki de Jong. Barsa ga dugo prati i visoko je kotiran na listi želja, ali Valverde ga ne želi sada, već je planiran kao pojačanje za naredno leto. Idealni scenario za Barselonu bio bi da sada sa Ajaksom dogovori De Jongov transfer, kako bi se osigurala da ga neko drugi ne pokupi tokom naredne sezone. Uz, naravno, ostanak na Amsterdam Areni kako bi sticao iskustvo u prvom timu.

Barselonini operativci su navodno već obavili nekoliko razgovora s De Jongovim agentima Alijem Dursunom i Robom Jansenom, a razlog zašto je mladi Holanđanin toliko tražen jeste zato što je viđen kao prototip Andresa Inijeste. Dobre vizije terena, siguran s loptom u nogama, vrlo hrabar, ne plaši se duela, voli i da raspali sa distance. Istina, u Ajaksu je De Jong dosta igrao i kao štoper, ali baš onaj tip kakav Barselona voli – koji zna mnogo toga s loptom i ume da organizuje akciju.

Pored mladog trilinga centralnih vezista, Barselona intenzivno razmišlja i o kupovini Čelsijevog Brazilca – Vilijana.

Čelsi je već odbio prvi napad od 50.000.000 evra i traži 80.000.000, ali u Barseloni veruju da imaju aduta kojim bi ta cena mogla da se umanji. To je iranski agent Kija Jorabhjan, koji sa Barselonom opet radi na Paulinjovom transferu, a upravo je on na sto Barsinih čelnika doneo radnu svesku sa Vilijanovim rezimeom. Jorabhjan ima tradicionalno dobre odnose sa upravom Barse, ali i prvim čovekom Čelsija Romanom Abramovičem.

Iako je Vilijanova uloga u Čelsiju mahom bila vezana za poziciju ofanzivnog veznog, u Barseloni bi najverovatnije igrao ono što i u Brazilu kod Titea – desno krilo. S Vilijanovom igračkom raznovrsnošću, Valverde bi dobio mogućnost da igru postavi iz nekoliko uglova. Odnosno kroz sisteme „4-4-2“, gde bi mu Vilijan i Kutinjo bili po bokovima, a Suarez i Mesi najistureniji igrači, zatim klasičnu „4-3-3“ formaciju, s tim da bi Vilijan tu izgubio mesto u startnom timu, ali bi više prostora imali Rabio ili Artur, naravno i Sergej, ako bi ga Barsa dovela. Tu je i sistem 4-2-3-1, gde bi Rakitić i Buskets zadržali svoje pozicije u veznom redu, ispred njih bi bili Vilijan (desno), Kutinjo (levo) i Mesi (u sredini), a u srcu napada ostao bi samo Suarez.

To su sve, naravno, spekulacije i modaliteti kojim bi Barselona mogla da se vodi u budućnosti. Sve, opet, zavisi mnogo od toga kakve će poteze Barselona povući ovog leta. Jasno je da razređen vezni red mora dobro da se pojača.

Foto: Action Images


tagovi

Ernesto ValverdeAndres InijestaPaulinjoVilijanAdrijen RabioSergej Milinković SavićFrenki de JongArturLetnji prelazni rok 2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara