OCENE - SRBIJA: Dobro je bilo ovo! Mitar i Bleki kao matori, kapiten može bolje

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.10.18. | 23:00

I šta reći za novi tandem na sredini Lukić - Maksimović?

MARKO DMITROVIĆ 7 - Sve što je išlo u gol čuvar mreže Eibara je ukrotio večeras. Nije se nabranio, nekoliko pokušaja Jovetića s distance i onaj udarac Bećiraja pored gola u nastavku bilo je sve što je morao da ukroti, a istakao se i s nekoliko hrabrih istrčavanja kod kornera i slobodnih udaraca. Nema šta, selektor Krstajić je verovatno rešio golmansko pitanje ukoliko ostane pri stavu da je završio s Vladimirom Stojkovićem

ANTONIO RUKAVINA 6,5 - Korektna partija veterana srpske reprezentacije. Možda su ga malo sustigle i godine, ali opet bogato iskustvo koje bek Astane poseduje, dovoljno mu je da igra peške utakmice poput ove koju je srpska reprezentacija rutinski dobila. Mogao bi da bude sigurniji u nekim situacijama, ali deluje da je i on "zakucan" kao desni bek do kraja Lige nacija.

Izabrane vesti

NIKOLA MILENKOVIĆ 7,5 - Još jedno dobro izdanje najboljeg srpskog štopera. Kao mator igra Bleki ovakve utakmice koje se dobijaju na autoritet, a u pojedinim trenucima delovao je tako iskusno kao da ima stotine utakmica na top nivou. Nijedna lopta koja je letela u naš šesnaesterac nije mogla da ga preleti, spakovao je u džep opasnog Bećiraja i bio jedan od najboljih u našem timu. 

MILOŠ VELJKOVIĆ 7 - Defanzivac Verdera pokazuje da polako ulazi u formu, a posle nekoliko kikseva koje je imao u Bundesligi i reprezentaciji u septembru. Očigledno je da Mladen Krstajić kao i njegov trener Florijan Kofeld vidi kvalitet u zlatnom Orliću sa Novog Zelanda koji se ustalio u srcu odbrane. Zajedno sa Milenkovićem večeras je bio neprobojan kao zid u koji su se zakucali Bećiraj, Jovetić i Jovović.  

MILAN RODIĆ 7,5 - Ne moramo da brinemo. Kada nema kapitena Kolarova tu je Rodić koji je bio jedan od protagonista večerašnje pobede. Sjajno je pobegao u 17. minutu saigraču iz Zvezde Stojković, naterao ga na očajnički potez i izborio penal koji nam je otškrinuo vrat apobede. Tokom svih 90 minuta Rodić je bio neprelazan u odbrani, a čak i kada su Crnogorci krenuli preko Jankovića po toj strani nisu imali gde. Spakovao ga je u džep. 

SAŠA LUKIĆ 7 - Još jedno sasvim dobro izdanje mladog veziste Tortina. Pokazao je 22-godišnji Šapčanin da se Mladen Krstajić kladio na pravog fudbalera koji je uneo defanzivnu stabilnost u igru Orlova. Defanzivno solidan, a nije se libio ni da zapreti sa distance. U par navrata pokazao je da izrasta u odličnog veznog fudbalera kakav je potreban Srbiji, barem u sistemu koji forsira selektor. 

NEMANJA MAKSIMOVIĆ 7 - I on polako, ali sigurno kupuje mesto u ovom timu. Njegovo izdanje večeras u Podgorici samo je dokaz kontinuiteta dobrih partija koje pruža u Hetafeu i poverenja koje ima kiod stručnog štaba. Sve što iziskuje ta pozicija broj "šest" Maksimović je ispoštovao, mada je bio i u prednosti jer objektivno na drugoj strani nije bilo adekvatnih rivala. Svi su bili neutralisani, pa "Inijesta s Drine" zaslužuje čestitke.

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ 7 - Da ne beše one asistencije za 2:0 u 81. minutu rekli bismo tiho izdanje napadača Benfike. Već neko vreme Živković pokušava da se nađe, ne igra standardno ni u Lisabonu, ali pošteno izgara na terenu. Može Andrija mnogo bolje, pogotovo kad mu proradi dinamit u levici, a možda je sačuvao nešto za nedelju i gotovanje u Bukureštu kada bi nam trebala neka njegova majstorija. 

DUŠAN TADIĆ 6,5 - Kapitenska traka kao da je opteretila maestra Ajaksa koji je nervozno odigrao ovaj duel. Nije se snašao u dve izgledne šanse kada je mogao da otkloni svaku sumnju u pogledu konačnog ishoda, ali toliko je puta do sada bio dobar u dresu Srbije da može da dozvoli sebi i jedan loš dan. Biće Dušan sigurno stari već protiv Rumuna u narednom kolu, a kada je raspoložen dobar rezultat se ne dovodi u pitanje.

MIJAT GAĆINOVIĆ 6,5 - Povratnik u nacionalni tim pokazao je da je zaslužio poverenje selektora. Kao ostatak tima i napadač Ajntrahta se iskazao u timskoj igri, defanzivi gde je bio zaista dobar. U napadu su falili povremeno njegovi izleti, može Mijat da bude mnogo ofanzivniji kada ubaci u treću i tu je zadatak na selektoru da ga ohrabri i probudi zver kao što je to radio Niko Kovač.

ALEKSANDAR MITROVIĆ 8 - Ponovo bez dileme naš najbolji fudbaler na terenu. Golgeter Fulama i Premijer lige preuzeo je na sebe i ulogu "penaldžije" od kapitena Tadića i premijerni udarac pretvorio u novi pogodak. Kretanje, dueli, ma sam je Mitar razbucao odbranu Sokolova i nametnuo se kao "tihi" vođa" Krstajićeve selekcije. Kad je raspoložen, nema mu ravnog i već neko vreme Mitrović je prva zvezda srpske reprezentacije. S punim pravom.

IZMENE

BRANKO JOVIČIĆ (od 72. minuta) 7 - To je ono što nam treba. Brz, borben vezista u poslednjih 20 minuta da se potpuno neutrališe svaki napad rivala i utakmica mirno privede kraju. Njegova mirnoća bila je presudna da se Crna Gora udalji od gola Dmitrovića u završnici, pa će po lepom omaleni vezista Zvezde pamtiti debi u nacionalnom timu.  

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ (od 79. minuta) 7 - Nije ga "šibao" kompleks (barem večeras) što je ostao na klupi za rezerve. Ušao je u igru u poslednjih desetak minuta i odradio posao kakav se od njega očekuje. Ključan potez bilo je ono preskanje lopte kod drugog gola Mitrovića kojem je doprineo i odličnim startom iz kojeg smo stigli do šanse. Dobar doprinos veziste Lacija, mnogo bolji nego u nekim prethodnim utakmicama.  

NEMANJA RADONJIĆ (od 90. minuta) - Prekratko na terenu da bi bio ocenjen.

SELEKTOR MLADEN KRSTAJIĆ 7 - Primarni cilj je ostvaren, upisana su tri boda. Nema šta da se prigovori Krstajiću, dobro je proučio Crnogorce, postavio taktiku i rutinski dobio utakmicu, bukvalno iz dva šuta na gol. Sada ga očekuje mnogo ozbiljniji posao, da isto ovako spremi "podvalu" za Rumune i osveti im se za onih 2:2 prethodnog meseca. Pokazao je da ne preza od drastičnih odluka, poput Sergeja na klupi, a Mijata u igri. Možda je i time malo zbunio Crnogorce i zabeležio važnu pobedu u nastojanju da se domogne prvog mesta u grupi.

Foto: Action Images


tagovi

Mladen Krstajićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara