OCENE - SRBIJA: Svemogući Dmitrović, Dušan magični, Bleki Stena i maksimalni Maksa... Ademe, kad će više taj gol?

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.03.19. | 08:30

Ali i dilema večeri - šta je Krstajić želeo s izmenama?

MARKO DMITROVIĆ 8,5 - Ni bolji golmani od njega ne bi mogli da brane onaj projektil Danila u 42. minutu. Osim te iskazane nemoći nije šta drugo imalo da mu se zameri sinoć. Još jedna maestralna partija golmana Eibara koji je s nekoliko sjajnih intervencija, posebno u prvih pola sata, u jeku inicijative Potugalaca zacementirao status startne “jedinice” Orlova. Više niko nema dilemu, Srbija ima golmana za naredni mundijalski ciklus, hobotnicu Marka Dmitrovića.

ANTONIO RUKAVINA 7 - Namučio su u prvih pola sata kada su Portugalci navalili po njegovoj strani preko Gerera i Rafe Silve, ali su ubrzo i odustali od igre po bokovima želeći da iskoriste snagu na sredini. Branio je dobro veteran gol Orlova večeras, nije nasedao na finte tehnički potkovanih igrača Portugalije i na kraju se radovao velikom bodu. Mnogi ga navijači ne vole, to zna i on sam, ali je odradio posao večeras. Pošteno. I da, obavezno da plati piće prvom pomoćniku koji je poništio odluku glavnog da dosudi penal u 74. minutu kada je očigledno igrao rukom.

Izabrane vesti

NIKOLA MILENKOVIĆ 8 - Još jedna briljantna partija Blekija Stene. Znamo da smo vam dosadili s konstantnim hvaljenjem štopera Fjorentine, ali i večerašnja utakmica je još jednom pokazala da smo dobili novog Nemanju Vidića. Snažan, postojan, hrabar dobio je sve vazdušne duele u petercu Srbije. Naravno, bilo je i faktora sreće, ali onaj potez rukom ka Ronaldu da ustane i ne izmotava se nakon što ga je spakovao u džep u prvom poluvremenu svedoči da je pilence izaslo u pevca. Pavog kočopernog koji ne ferma nikog, posebno ne najbolje od najboljih.

UROŠ SPAJIĆ 7 - Posle sjajnog izdanja u Nemačkoj, došla je još jedna solidna rola. Mladen Krstajić je pronašao parnjaka Milenkoviću. Možda ne sija kao brilijant, i ne izgleda glamurozno iz daljine kao njegov partner, ali seče kao hladan tuš. Protivnike kao repu. Brtiki Beograđanin pokazao je da ništa do večeras da nije samo prosečan štoper kakvih imamo, već da može da igra i s najboljima. Ništa mu nisu mogli ni Dijego Soza ni Andre Silva, sve ih je pohapsio i zaslužio čestitke. Dobro došao u standardnih 11, Uroše.   

FILIP MLADENOVIĆ 7 - Najbolji levi bek poljske lige odradio je ono zbog čega je i pozvan uoči puta u Lisabon. Da spusti roletnu na boku. Doduše, čekao je celo poluvreme da Bernardo Silva pobegne na omiljenu mu desnu stranu, a kada je došao na Čačanina morao je samo da sleže ramenima u nemoći. Trpela je zarad defanzivne stabilnosti Filipova igra u napadu, nije se ubacivao kako ume, ali sve za dobar rezultat.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ 8 - Maksimalni Maksa. Izrastao je Inijesta s Drine i zlatni Orlić u pravog modernog zadnjeg veznog. Kako je samo šprintao i klizao, pritiskao, udarao i kako je spasio onaj gol u 70. minutu na gol liniji... Neverovatno kako je za samo godinu i po dana u Španiji onaj dečačić postao zver. Imao je nesreću večeras da je radio dupli posao, bio jedini defanzivni vezista na sredini i zaista mora da mu se skine kapa za ovih 90 mintua.  

MIJAT GAĆINOVIĆ (bez ocene) - Šteta što posle onog duela sa Rui Patrisijom nije mogao da nastavi utakmicu. Uspeo je Mladen Krstajić da iznenadi Portugalce s vezistom Ajntrahta u sredini, a ovaj posle sjajne kombinacije sa Tadićem izborio i penal za vođstvo Srbije. Ko zna šta bi bilo da je ostao do kraja na terenu...

DARKO LAZOVIĆ 7 - U Nemačkoj je nagovestio da bi mogao da bude faktor iznenađenja, a i večeras je tihi Čačanin bio baš to. Brz u napadu, jak na lopti, disciplinovan u defanzivi. Imao je i onu dobru šansu u drugom poluvremenu sa ivice šesnaesterca kada je šutirao pored gola, ali generalno ostavio je fin utisak. Darko nije glamurozan, ali je Darko radnik. Vredni vojnik koji treba svakoj jedinici. Darko je veliki plus Mladena Krstajića.

DUŠAN TADIĆ 8,5 - Postalo je dosadno više nabrajati prideve koji opisuju najboljeg srpskog fudbalera. Onaj pas ka Gaćinoviću za penal i vođstvo, ma to je za fudbalske udžbenike. Opet je majstorski Dušan Silni vodio ovaj tim, ginuo za svaku loptu, a stigao i da publici u Lisabonu pokaže nešto iz svog bogatog mađioničarskog repertoara koji je prepun ovog proleća. Šteta za onaj dobar dribling i šut pored gola u drugom poluvremenu kada je mogao da se proslavi. 

ADEM LJAJIĆ 6 - Opet je to uradio. Opet je kao protiv Nemaca promašio iz dobre pozicije i propustio šansu da možda donese pobedu Srbiji u 56. minutu. Mogao je i morao bolje da pritisne i Danila u situaciji kada je postigao izjednačujući pogodak, ali imao je i onaj dobar start na lopti koju je Bernardo Silva poneo ka mreži Srbije u prvom poluvremenu. Zašto nema mirnoće u završnici kada treba da pokaže kvalitet i bude čovek odluke, postaje već ozbiljno pitanje na koje samo on može da da odgovor. Talenat je tu, ali nešto još fali...

ALEKSANDAR MITROVIĆ 6,5 - Trudio se dosta, borio koliko je mogao, ali i baldisao u poslednjih petnaestak minuta i potpuno se izgubio. Nije ulazio u šanse, nije bio to onaj prepoznatljivi Mitar što se negde i naslućivalo pošto se već neko vreme muči s formom i golovima u Premijer ligi. Ali eto, verovatno i da na staru slavu napadač Fulama još uvek uspeva da ubedi selektora da je napadačka opcija broj jedan. I da, teško je bilo igrati napadača večeras na Lužu. Nema šta da mu se zameri.

IZMENE

Od 21. NEMANJA RADONJIĆ 6 - Mnogo je imao dobrih prilika da sam nešto uradi na levom krilu, onako jedan na jedan kako je nekada znao, koliko je puta samo ostao sam naspram Kansela i uvek birao pogrešna rešenja. Nije to onaj Radonja iz Trnave koji je vukao Zvezdu ka Ligi šampiona, očigledno ga je klupa u Marselju unazadila, pa otuda i bled utisak na Lužu. 

Od 69. ANDRIJA ŽIVKOVIĆ 6 - Šta je mislio da dobije njegovim uvođenjem zna verovatno samo Mladen Krstajić. Ništa Nišlija nije uradio za dvadesetak minuta na terenu, osim što je pomagao Rukavini gore na desnoj strani da se odbranimo kad su Portugalci navalili.

Od 86. SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ (bez ocene) - Premalo na terenu da bi bi ocenjen.

SELEKTOR MLADEN KRSTAJIĆ 7 - Rizikovao si. Isplatilo se. Ovaj put. I nemoj više. Šta reći... Čudan izbor izmena. Najpre ubacivanje Radonjića u prvom poluvremenu i vraćanje Ljajića u sredinu, pa onda i Živkovića u trenutku kada smo svi negde u srcu osećali da je ovo veče za Luku Jovića da begom prevede rezultat na našu stranu. Subjektivni utisak je da je Krstajić imao i najbolju šansu da bije Portugaliju na Lužu, možda bolju od nekih prethodnika na klupi Srbije, ali se u finišu odlučio za vrapca u ruci, radije nego goluba na grani. Rezultat i remi sa evropskim šampionom daju mu osnov za dobru ocenu, ali trebalo bi još malo da porazmisli kako da učini još ubijitijim jedan vrlo talentovan tim, nastao na temeljima Mundijalita.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara