OCENE - ZVEZDA: Pavkov trese, Pavkov bije, Pavkov – patosira! Savršenstvo defanzive Miloša Degeneka i čarobnjaštvo Marina i Jovančića

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.11.18. | 21:24

Milojeva doktorska disertacija kao posveta Miljanu Miljaniću

MILAN BORJAN 7,5 – Dobra kolektivna igra Crvene zvezde nije mu pružila mogućnost da pokaže šta može. I dobro je što je tako, i tako uvek mora da bude u Ljutice Bogdana. Nije paradirao i skidao zicere do pozne faze meča, ali je prilikom istrčavanja bio siguran. I to u situacijama kada je bio fauliran (70. minut). Mirno je čekao i šuteve Salaha u samom finišu meča.

Izabrane vesti

FILIP STOJKOVIĆ do 55. minuta – 7 – Konačno se privikao na zahteve Lige šampiona, konačno je video da može i da zna, pogotovo sa viškom adrenalina u venama. Fokusiran na defanzivne zadatke i zaustavljenje Manea, stigao je da pravi pometnju Aleksander-Arnoldu. Zaslužan za nekoliko kornera. Za Milojevića, a i njega samog važnije: izgubio je samo jedan duel sa Maneom. Nakrcan samopouzdanjem, stigao je i da gestikulira ka severnoj tribini. Apsolutno upotrebljiv, apsolutno racionalan.

VUJADIN SAVIĆ 8 – Njegovo junačko srce ponovo je pojelo tržišnu vrednost napadača Liverpula. Imao je malih problema na početku, ali je onda sakrio brzinske mane. Uz pomoć tima nija dozvolio da ga Senegalac ili Salah napadanu licem okrenuti ka Borjanu. Uživao je u utakmici, znao je da iznikne iz trave i pokupi centaršut sa boka. Patrolirao je nebom iznad Ljutice Bogdana Za vreme njegovog komandovanja Zvezde kao domaćin nikada nije primila više od jednog gola. Te podatke će poneti u igračku penziju. Junačka je loza to.

MILOŠ DEGENEK 9 – Da je konzilijum najboljih italijanskih trenera bio u loži Marakane verovatno bi se poklonio delu i defanzivnoj klinici reprezentativca Australije. Takve štoperske procene nisu viđene na najvećem srpskon stadionu još od gostovanja Milana 2006. godine. Izbezumio je Salaha i Staridža. Prvo je kao paun izlazio ispred njih i skidao im lopte, pa je potom pokazao još nešto od znanja i talenta. Savršeni klizeći startovi i procene. Iz te odbrambene harmonije nije ga poremetio ni ulazak Firmina. Momak iz Knina je poneo metlu i sve čistio.

MILAN RODIĆ 7,5 – On je bio poslednji kamenčić savršenog odbrambenog pazla Vladana Milojevića. Konačno je izašao iz svojevrsne apatije i sa nožem u zubima počeo da juri Salaha. Takav je bio prošle godine, ali je sada sve je sve to nadogradio. Delovalo je da bi na svojoj polovini uhvatio i muvu u letu. Reprezentativna partija.

DUŠAN JOVANČIĆ 8,5 – Čoveče, gde si ti bio i šta si radio svih ovih godina, kako si pobegao radaru skauta najvećih srpskih klubova i ljudima iz reprezentativnih selekcija. Miran kao da je izučavao školu u La Masiji, anestezirao je vezni red Liverpula. Takve brzanjce poput Salaha i Vajnalduma je hladio mirnoćom i savšenim pasovima u opasnoj zoni.  Terao ih da lutaju u međuprostoru, što bi prost narod rekao – slao ih u nekošeno. Stalno se nudio, išao napred, bio je i treći štoper i prednji vezni. Doktorat!

NENAD KRSTIČIĆ do 73. minuta – 7 – Znao je za mnogo bolje partije u Zvezdinom dresu. Nije mu pogodovala Liverpulova brzina. Znao je da zakasni, ali je sve nadoknadio činjenicom da je preorao teren. Stalno je duplirao bekove i nije želeo da ih ostavi na vetrometini. Bio je prisutan, posebno kada je bilo potrebno zgusnuti odbranu posle ulaska Firmina. Zavlačio je noge, pravio faulove…

SLAVOLJUB SRNIĆ 7,5 – Nisu svi njegovi potezi lepi za oko, ali je ponovo bio taktički pogodak Vladana Milojevića. On je bio ozbiljan štih u ovako skockanom timu. Ispustio je dušu, ali je odradio sve prljave poslove. Umorio je rivale, uklizavao, krio loptu. I to sve nakon što je izdržao period u kojem ga nije bilo na mapi. Ovom momku nije poželjno biti konkurencija. On će raditi, gristi i isplivati.

MARKO MARIN do 64 8,5 – Reflektori će biti upereni ka Milanu Pavkovu, to je napadač Crvene zvezde zaslužio mečom života. Međutim, fizionomiju jednog tima promenio je nekadašnji reprezentativac Nemačke. Bio je hipnotizer koji je omađijao veznu liniju Liverpula. Sakrivao im je loptu, izvlačio je kao pincetom iz gustih zona. Stalno je bio u trouglu. Njegov talent se rasuo po Marakani, bio je svojevrsni fitilj koji je naterao srpskom šampionu da eksplodira. On je suvi talent, krije čardaš u tim krivim nogama.

EL FARDU BEN 8 – Probudio se, stisnuo petlju i plesao. Kao u kvalfikacijama. I on je bio jedan od onih koji je navukao šešir i doprineo da se Liverpul u prvom poluvremenu oseća kao da sde nalazu „između dva vatre“. Odigravao je iz prve, pravio višak tačnim dijagonalama, puštao loptu na stranu. Pomagao i u defanzivi. Delovao hrabro.

MILAN PAVKOV 9,5 – Jaka leđa nahranjena kulenom iz Begeča videla je cela Evropa. Kao u hridi Severnog mora od njih se odbio Vajnaldum i ostao patosiran da vidi golgetersku eksploziju Milana Pavkova. To što je izgubio nekoliko vazdušnih duela sa Van Dajkom nije ga obeshraborilo, naprotiv… Postao je Zvezdin guliver i krvoločni pas koji je izujedao kompletnu poslednju liniju vicešampiona Evrope. Strašna anticipacija kod prvog gola, drugi je već opisan. Sve je u tim detaljima bio vatromet, golgeterska estetika. I onaj pad na kolena bio je sećanje na slavne dane. Bilo je tu i onih lopti iz prve… Zvezdaši su dobili novog ljubimca, srpski fudbal ozbiljnog napadača. Znate ono „sposoban da se zagradi, pa da otrese“.

IZMENE

MARKO GOBELJIĆ od 55. minut – 7 – Bilo je i propusta, ali odradio posao izlaskom Stojkovića. Inicirao je nekoliko kontri.

GORAN ČAUŠIĆ od 64. minuta – 7 – Bez konkretnog učinka, ali doneo je čvrstinu. Upropastio jednu kontru.

BRANKO JOVIČIĆ od 74. minuta – Prekinuo nekoliko napada, zato je i ušao u igru.

TRENER

VLADAN MILOJEVIĆ 9,5 – Zvezda ovakvog izgleda je posveta samo jednom čoveku – Miljanu Miljaniću. Čiča je srušio Liverpul 1973. godine, a večeras smo videli trenersku disertaciju 21. veka iz kuhinje Vladana Milojevića. Zvezda je povremeno igrala direktan fudbal kao Liverpul, povremeno se branila italijanski prepredeno, a znala je da zapleše i „tiki-taku“. Tu kompoziciju složio je Zvezdin šef stručnog štaba, koji nije odbio da umri muški i pruži dobar otšor, već je izašao da pobedi vicešampiona Evrope i Jirgena Klopa. Presingom je iznenadio, a uvrštavanjem Pavkova u startnu postavu dotukao Liverpul. Uspeo je u nemogućoj misiji – da Liverpul ne postigne gol. Već je u analima Crvene zvezde, ali sada će njegovo ima biti podebljano. Doneo je Srbiji prvu pobedu u Ligi šampiona.

Foto: Star Sport


tagovi

Milan PavkovVladan MilojevićMiloš DegenekMarko MarinDušan Jovančić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara