Od Ajntrahtovih 12+, do rapsodije na Enfildu...

Vreme čitanja: 2min | uto. 24.04.18. | 23:37

Nije da do sada nismo imali ovako efikasna polufinala

Koliko god mnogi smatrali da Romi nije mesto među četiri najbolja tima Evrope, to neće umanjiti vrednost veličanstvenog trijumfa Liverpula u prvom polufinalnom meču Lige šampiona - 5:2. Uostalom, ako malo začeprkamo po bogatoj istoriji elitnog takmičenja, videćemo da se u polufinalima nije tako često dešavalo da neko postigne pet golova. 

Precizno, prebrojali smo, "petarda" je u polufinalu Lige šampiona odjeknula samo jednom, a još šest puta dogodilo se nešto slično dok je ovo takmičenje nosilo naziv Kup šampiona.  

Izabrane vesti

Pre 23 godine postignut je isti rezultat kao večeras. Ajaks je tada tukao Bajern Minhen i prošao u finale. To je onaj tim koji će postati šampion Evrope sa Litmanenom, Sedorfom, braćom De Bur, Van der Sarom... Zanimljivo da je najtrofejniji klub Evrope dva puta teško stradao u polufinalima. Mnogo će vam poznatiji biti onaj duel iz sezone 1988/89, kada ga je moćni Milan razvalio sa 5:0 na San Siru i kasnije se okitio titulom prvaka Starog kontinenta. Zaboravljeno je kraljevsko stradanje iz 1980. u Hamburgu - 1:5. Nije vredeo trijumf na Bernabeuu od 2:0...

Ali imao Real i jednu polufinalnu goleadu u svojoj režiji. Bilo je to davne 1964 protiv švajcarskog Ciriha - 6:0. Godinu dana ranije Milan je naneo težak poraz škotskom Dandiju u borbi za finale - 5:1. 

Mnogi od vas verovatno nisu znali, recimo, da je Ajntraht iz Frankfurta igrao finale Kupa šampiona, a upravo je taj nemački tim akter najefikasnijeg polufinalnog dvomeča u istoriji evrokupova. U sezoni 1959/60. Nemci su dva puta tukli Glazgov Rendžers i otišli u finale baš na njihov Hempden park. Prvo je bilo 6:1 u Frankfurtu, pa 6:3 u Glazgovu.   

I samo finale te sezone bilo je čudesno efikasno. Real Madrid je dobio Ajntraht sa 7:3. 

Foto: Action Images


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara