Erv Renar (©AFP)
Erv Renar (©AFP)

Od čistača do selektora na tri svetska prvenstva

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.08.23. | 21:55

Neverovatna životna priča Erva Renara, koji je vodio Maroko u Rusiji, Saudijsku Arabiju u Kataru, a sada sa ženskom selekcijom Francuske igra u osmini finala Mundijala za fudbalerke

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Život često piše romane, a priča Erva Renara, selektora ženske fudbalske reprezentacije Francuske, mogla bi bez problema da se prenese i na filmsko platno. Bio bi to pravi sportski blokbaster, u kojem glavni junak ide trnovitim putem nižerazrednog fudbalera i zatim prolazi životne golgote, sve dok ne stigne do tri svetska prvenstva zaredom, od kojih druga dva za samo osam meseci?!

Izabrane vesti

Da, dobro ste pročitali: Renar je jedini fudbalski trener u istoriji koji je za tako kratko vreme učestvovao na Mundijalima, prvo na dva muška, a zatim i na ženskom. Ovog francuskog stručnjaka setiće se svi koji su pratili prošlogodišnji Svetski kup u Kataru, pošto je kao selektor Saudijske Arabije bio glavni akter jedne od najvećih senzacija šampionata, pobede nad kasnijim prvakom sveta Argentinom – 2:1. Prethodno je, 2018. u Rusiji vodio reprezentaciju Maroka.

U Kataru, Talija nije bula saputnica Renara i njegovih „pustinjskih sinova“ posle pobede nad Mesijem i drzužinom. U narednim mečevima poraženi su od Poljske i Meksika, pa su učešće na Mundijalu okončali posle grupne faze takmičenja. Usledio je zatim Renarov rastanak sa Saudijcima i odluka koja će 54-godišnjem Francuzu iz korena promeniti život i doneti mu mesto u istoriji fudbalske igre.

I dok je sa Marokancima i Saudijcima krenuo od nule i kroz višemesečne kvalifikacije stigao do Rusije, odnosno Katara, posao selektora ženske francuske reprezentacije ugrabio je u martu ove godine, kada su Trikolorke već imale u rukama vizu za Mundijal. Sve se odigralo za kratko vreme, nakon što je Korin Dijakre dobila otkaz pošto je ušla u konflikt sa nekoliko najbolji francuskih fudbalerki, uključujući tu i prvu zvezdu tima Vendi Renar...

Ne, nije kao što mislite... Za sve pobornike teorija zavere, Erv Renar i Vendi Renar ne samo da nisu u rodbinskoj vezi, već i ne potiču sa istog kontinenta: Erv je evropskog, a Vendi afričkog porekla.

Bilo kako bilo, Erv Renar je znao kako da pokupi kajmak i da dobro posloženi tim dovede do osmine finala Svetskog prvenstva. Francuskinje su trijumfalno prošle kroz grupu sa Brazilom, Jamajkom i Panamom, a u utorak se sastaju s Marokom, u pokušaju da se plasiraju u četvrtfinale šampionata.

"Sve mi je bilo novo, jer uopšte nisam poznavao ženski fudbal, niti sam znao kako se treniraju devojke. Imao sam sreće jer je većina stručnog štaba već uveliko radila sa ženskim timovima i meni je ostalo samo da ih pažljivo slušam", kazao je Renar.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

Na ličnom planu, selektor Francuske je već napravio nesvakidašnji uspeh: tukao je na svetskim prvenstvima Argentinu u muškoj i Brazil u ženskoj konkurenciji, u razmaku od svega osam meseci.

Nešto tako smelo nije mogao ni da sanja 1998. godine, kada ga je teška povreda zauvek udaljila sa fudbalskog terena. Nije imao ni punih 30, kada je posle karijere provedene u Kanu i Valoriju, nagrabusio u dresu nižerazrednog Draginjana. U klubu iz istoimenog gradića na jugu Francuske, smeštenog na pola puta između Marselja i Nice, počeo je da se bavi trenerskim pozivom.

Međutim, od skromne zarade koju je primao kao trener lokalnog kluba nije mogao normalno da živi, pa je odlučio da otvori sopstvenu firmu za čišćenje, u kojoj je u početku bio i direktor i jedini zaposleni. Skoro šest godina Renar je čistio tuđe stanove i kancelarije, sve dok ga stariji kolega Klod Le Roa 2004. nije pozvao da mu bude pomoćnik u kineskom klubu Šangaj Kosko.

Trening Francuskinja (©AFP)Trening Francuskinja (©AFP)

Dalje se Renarova trenerska karijera kretala preko engleskog Kembridža i vijetnamskog Nam Dina, sve dok 2008. nije dobio priliku da bude selektor muške reprezentacije Zambije. Od tada je i počeo njegov uspon, pošto je bio i selektor Angole i Obale Slonovače, a na klupskoj sceni vodio je francuske prvoligaše Sošo i Lil.

Posle svega kroz šta je prošao u životu, Erv Renar igračicama Francuske ponavlja stalno jednu istu rečenicu:

"Moramo da verujemo u sebe, jer samo tako možemo do uspeha“.

Iako Francuska nije bila jedan od najvećih favorita pre početka prvenstva, Renar nijednog trenutka nije želeo da smanji ambicije državnog tima zarad sopstvenog mira.

"Kao zvanično peta reprezentacija sveta, ne možemo da se vratimo kući sa prvenstva i da kažemo da smo zadovoljni što smo igrali u četvtrtfinalu. Naš osnovni cilj je polufinale, a posle ćemo razgovarati o narednim koracima“, rekao je francuski selektor uoči početka Mundijala u Australiji i Novom Zelandu.

Ukoliko njegova ekipa u utorak eliminiše Maroko, čovek koji je do pre manje od dve decenije jeo hleb zahvaljujući usisivaču i krpi za prašinu, biće na samo korak od cilja da vodi svoj tim u polufinalu prvenstva sveta. Na Renaru je sada da pokuša da hepiendom dovrši svoju filmsku priču.

Piše : Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeErve Renar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara