Fudbalski legionari u Prvoj ligi Srbije: Eliomar, Regan, Odita i Ibanjez (sleva), Foto: Starsport
Fudbalski legionari u Prvoj ligi Srbije: Eliomar, Regan, Odita i Ibanjez (sleva), Foto: Starsport

Od Kine do Argentine: Fudbalski legionari sa pet kontinenata zarađuju za hleb u Prvoj ligi Srbije

Vreme čitanja: 5min | uto. 04.01.22. | 09:39

Čak 30 igrača iz 17 država članovi ekipa u drugom rangu srpskog fudbala

Trčeći za fudbalskom loptom milioni fudbalera ispisali su živopisne i potpuno nepredvidive puteve širom mape sveta. Potera za uspehom mnoge igrače je vodila stotinama, pa i hiljadama kilometara od svoje zemlje, ispisujući neverovatne fudbalske memoare, a jedna od riznica čudesnih biografija je i Prva liga Srbije.

Najsvetlija domaća scena odavno nije pozornica strana fudbalerima sa svih kontinenata, međutim, prethodnih godina i drugoligaški rang postao je praktično uobičajena radna sredina igračima sa sve četiri strane sveta. Danas, u Prvoj ligi uz fudbalere sa Balkana, hleb zarađuju stranci iz čak 17 država od Kine do Argentine. Predstavnici Afrike, Azije, Južne, ali i Severne Amerike, njih 30, u aktuelnoj sezoni su potražili fudbalsku sreću u nižem profesionalnom rangu srpskog fudbala. Različite igračke sudbine uticale su na sportske legionare da zakorače na prvoligaške terene, a živopisni spisak satkan je kako od poznatih imena već dugo aktivnih pred srpskom publikom, tako i od anonimnih igrača koji, iako registrovani, nisu još imali priliku da se predstave u zvaničnim duelima.

Izabrane vesti

Upravo prve pomenute, igrače koji su ostavili prilično zapažen trag na srpskoj fudbalskoj sceni, između ostalih predstavlja Luis Ibanjez. Nekadašnji bek Crvene zvezde, danas član Grafičara, igrač je najudaljeniji od domovine, imajući u vidu da je od rodnog Buenos Ajresa udaljen čak 11.863 kilometra. Argentinac koji je još kao dete Boke stigao na Balkan, u Dinamu iz Zagreba je stekao fudbalsku afirmaciju, a osim u hrvatskoj i srpskoj prestonici boje klubova branio je i u Mađarskoj, Turskoj i Bosni i Hercegovini.

Uz Ibanjeza, u aktuelnoj sezoni južnoamerički kontinent predstavljala su i dvojica Brazilaca, Eliomar Silva i Val Baijano. Krilo Javora koje je upravo među Ivanjičanima ostavilo najdublji trag u karijeri, domaća publika je imala prilike da gleda i u dresu Partizana, Mladosti iz Lučana, Inđije i Zlatibora, a u četu Milovana Milovića vratio se prethodnog leta otkad je neizostavni član tima sa 22 utakmice na kojima se tri puta upisao u strelce. Drugi Karioka, član Mladosti iz Novog Sada, u Srpsku Atinu je stigao iz Dinama iz Vranja koji mu je ujedno bio prvi inostrani angažman posle niza epizoda u niželigaškom brazilskom fudbalu.

Eliomar Silva, Foto: StarsportEliomar Silva, Foto: Starsport

Sa predstavnicima dve najuspešnije južnoameričke zemlje međutim ne završava se spisak igrača iz egzotičnih krajeva, s obzirom na to da svog ambasadora u Prvoj ligi ima i Barbados. Abiola Grant, državljanin ostrva na istoku Karipskog mora, od leta je član Radničkog iz Sremske Mitrovice za koji od dolaska iz Mađarske ipak nije upisao zvanične minute.

Pogleda usmerenog nešto severnije, stižemo do Kanade koju u drugom rangu srpskog fudbala predstavljaja dvojac budućnosti iz Dobanovaca golman Enrik Hermans i desno krilo Mohamad Šamki. Za razliku od sunarodnika, čuvar mreže imao je dve prilike da se pokaže na delu, u debiju protiv OFK Bačke i na zatvaraju jesenje sezone protiv IMT-a, a oba puta njegov tim je pretrpeo poraz.

Pri osvrtu ka Africi, kontinentu koji ima ubedljivo najviše predstavnika u Prvoj ligi kada su u pitanju stranci, u prvi plan dospeva Gana sa čak šest igrača. Iz zemlje Crnih zvezda do Srbije različitim putevima su stigli tandemi Radničkog iz Sremske Mitrovice Ibrahim Mustafa (ići će na pripreme sa Crvenom zvezdom) i Sadik Abubakar, kao i Grafičara Abdul Rahim Alhasan i Abdul Muiz Majed. Uz pomenuti kvartet najbrojniju legiju čine još dve loše investicije superligaša Ibrahim Tanko i Regan Obeng, nekadašnje akvizicije Crvene zvezde, odnosno Napretka i Čukaričkog, koje su u međuvremenu igrale i za Mladost iz Lučana. Tanko, danas predvodi ofanzivu Javora, dok je Regan sreću pronašao u ulozi fudbalskog arhitekte Železničara.

Obeng Regan, Foto: StarsportObeng Regan, Foto: Starsport

Samo jednog predstavnika manje u odnosu na Ganu u aktuelnoj sezoni ima Nigerija, a u društvu Emeke Emeruna, Čukvuebuke Nnajia, Ugočunkvua Odenjija i Damijena Madube, izdvaja se Obiora Odita, sad već fudbalski veteran koji je osim u Ivanjici dubok trag ostavio i u Partizanu, Voždovcu i Mladosti iz Lučana.

Afričke države predstavljaju i internacionalci Obale Slonovače Lu Bajer Junior (Železničar) i Mohamed Sila (Radnički SM), uz Senegalca Mamadua Dijatu, člana Javora, i Pijusa Obuju, internacionalca Ugande iz redova Kabela.

Iako ih je najmanje, i predstavnici Azije imaju svoje emisare u drugom prvoj ligi Srbije, te čast Kine brani vezni fudbaler Radničkog iz Sremske Mitrovice Dong Li. Fudbaler koji je od dolaska iz najmnogoljudnije zemlje sveta bio i član Metalca četiri puta se tokom jeseni našao u protokolu, međutim još nije upisao zvanične minute. Slična situacija je i sa Jong Čan Lijem državljaninom Južne Koreje koji je registrovan za Rad, ali još nije dobio šansu. Jedini predstavnika Azije koji je imao to zadovoljstvo da izađe na prvoligaški teren je Sung Ngai Enson Kvok, desni bek iz Hongkonga koji je u dresu Timoka debitovao protiv Budućnosti iz Dobanovaca u pobedi sa1:0.

Konačno, izuzev predstavnika država iz regiona (Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije) u Prvoj ligi hleb zarađuje još šest stranaca sa starog kontinenta Grci Dimitros Cinovic (IMT) i Nikolaos Antoniadis (Kabel), Rusi Nikita Audarikov (IMT), Maksim Lada (Žarkovo), Englez Kal Malas (Timok) i Holanđanin Ralf Kerebijn (Budućnost D).

Kuriozitet je da od 30 stranaca po pet registrovano za Radnički iz Sremske Mitrovice i Javor, dok po jednog manje imaju Budućnost iz Dobanovaca i Timok. Tri su članovi Grafičara, dva Železničara, Kabela i IMT-a, a po jedan nosi dres Žarkova, Mladosti i Rada.

BROJ STRANACA PO KLUBOVIMA

Radnički SM 5

Javor 5

Budućnost D 4

Timok 4

Grafičar 3

Železničar 2

IMT 2

Kabel 2

Žarkovo 1

Mladost NS 1

Rad 1

STRANCI U PRVOJ LIGI PO DRŽAVAMA

Gana (~4.530 km)

Ibrahim Mustafa (Radnički SM)

Ibrahim Tanko (Javor)

Regan Obeng (Železničar)

Sadik Abubakar (Radnički SM)

Abdul Rahim Alhasan (Grafičar)

Abdul Muiz Majed (Grafičar)

Nigerija (~4.051 km)

Obiora Odita (Javor)

Emeka Emerun (Budućnost D)

Čukvuebuka Nnaji (Timok)

Ugočunkvu Odenji (Javor)

Damijen Maduba (Timok)

Brazil (~9.900 km)

Val Baijano (Mladost NS)

Eliomar (Javor)

Obala Slonovače (~4.993km)

Lu Bajer Junior (Železničar)

Mohamed Sila (Radnički SM)

Grčka (~805 km)

Dimitros Cinovic (IMT)

Nikolaos Antoniadis (Kabel)

Kanada (~7,834 km)

Erik Hermans (Budućnost D)

Mohamad Šamaki (Budućnost D)

Rusija (~1.065 km)

Nikita Audarikov (IMT)

Maksim Lada (Žarkovo)

Kina (~7.415 km)

Dong Li (Radnički SM)

Južna Koreja (~8.461 km)

Jong Čan Li (Rad)

Uganda (~4.948)

Pijus Obuja (Kabel)

Barbados (~8.207 km)

Abiola Grant (Radnički SM)

Senegal (~4.870)

Mamadu Diata (Javor)

Hongkong (~8,542 km)

Sung Ngai Enson Kvok (Timok)

Engleska (~1.691 km)

Kal Malas (Timok)

Holandija (~1.423 km)

Ralf Kerebijn (Budućnost D)

Argentina (~11.863 km)

Luis Ibanjez (Grafičar)

*u zagradama je približna udaljenost prestonica država u odnosu na Beograd


tagovi

Obiora OditaLuis IbanjezObeng ReganEliomar SilvaGrafičarŽelezničar PančevoRadnički Sremska Mitrovica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara