Abde u prodoru (©AFP)
Abde u prodoru (©AFP)

Ofanzivci Barse napunili ambulantu, Abde zacementiran u startnoj do januara i Afričkog kupa nacija

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.12.21. | 12:25

Marokanac prvi izbor Ćavija na krilu

Znao je Ćavi da bi donošenjem odluke da se vrati na Kamp Nou i preuzme klub čiji su temelji klimavi mogao da pokvari status koji je izgradio za vreme igračkih dana i ukalja ugled. Seo je na užarenu klupu, uhvatio se za kormilo i krenuo u manevar, ali verovatno nije ni slutio da će ga toliko problema nevezanih za finansije sačekati i sputavati na putu do ozdravljenja Barselone i dizanja kluba iz pepela. Pre svega, onih zdravstvenih.

Veliki broj povreda primorao je Ćavija da se možda i pre no što je želeo i planirao okrene mladim igračima, i njih postavi za glavnokomandujuće. Povrede su isekle Barselonu, ostali su Katalonci bez dva najbolja strelca i jedina dva igrača koja su postigla više od dva gola u sezoni – Memfisa Depaja i Ansua Fatija. Zbirno 12 golova, cela Barselona posle gostovanja Osasuni, i novog neuspeha (2:2), ukupno 27. Na 22 utakmice… Ispod svakog nivoa.

Izabrane vesti

(2.65) Sevilja (3.20) Barselona (2.75)

Muku je mučila Barselona sa postizanjem golova, i mučiće u narednom periodu, jer je bez najproduktivnijih ostala do januara. Napadača koji je sposoban u kontinuitetu da trese mreže Barselona nema, i moraće da ga pronađe u januaru, a dok to ne uradi, i Memfis Depaj i „stakleni“ Ansu Fati se ne vrate na teren, biće neophodno da Ćavi pronađe golgetera u sopstvenim redovima. Na gostovanju Osasuni su prvence postigli Abde Ezalzuli i Niko Gonzalez, a marokanski ofanzivac već se ustalio u timu od dolaska Ćavija.

Može da raduje stratega Blaugrane što je Abdeu pronašao žicu, ali ima razloga i za brigu. Na vrata kuca Afrički kup nacija. Proigrao je Abde Ezalzuli, postigao i gol, dobila je Barselona dodatnu opciju u napadu… Gladnog momka, željnog dokazivanja, ali i rešenje koje bi na kratko moglo da reši probleme. Da premosti rupu koju su prouzrokovale silne povrede i zamaskira izostanak Fatija i Depaja do januara. A onda će Barselona ostati bez krilnog fudbalera iz Maroka.

Abde Ezalzuli će izvesno duži vremenski period odsustvovati zbog učešća sa Marokom na Afričkom kupu nacija, koji se održava od 9. januara do 6. februara. Kako koju rupu Barselona popuni, otvori se nova. U zao čas po Blaugranu dolazi Afrički kup nacija. Definitivno će Ćavi pokušati da razigra Marokanca, po svaku cenu guraće ga u idućim susretima od starta, jer je svestan da bi tim sa Nou Kampa mogao da dobije još jednog igrača za duže staze. Ali, kratkoročno gledano, Barselona i neće previše profitirati, jer će „izgubiti“ Abdea za Superkup Španije i El Klasiko.

Hteo ili ne, Ćavi mora da se osloni na krilnog fudbalera iz Maroka za naredne utakmice. Do meča sa Granadom, koji pada kada i početak najvećeg reprezentativnog takmičenja na Crnom kontinentu, izvesno je da će Abde pokupiti veliki broj minuta i da bi mogao da bude starter na sve tri prvenstvene utakmice – protiv Elčea, Sevilje i Maljorke. Stručnjak Barselone nema previše izbora. Povrede su izbacile iz stroja Depaja, Fatija, Pedrija i Martina Brajtvajta, talentovani ofanzivac Jusuf Demir biće „žrtvovan“ kako bi Barselona uštedela 10.000.000 evra za zimu, a tu naknadu će svakako morati na leto da plati bečkom Rapidu.

Konkurencija je takva da je Abde zakucan na levom krilu. Jer Usman Dembele odugovlači sa produžetkom ugovora, a Marokanac je golom koji je dao Osasuni već nadmašio ovosezonski učinak Francuza. Istina, veći deo sezone Dembele je proveo u ambulanti, nije ni imao previše prilika da se „razmaše“, ali kada je dobijao šansu, nije ostavljao snažan utisak. A, jedina opcija još je Felipe Kutinjo, čijeg ugovora žele da se ratosiljaju na Kamp Nou. I niko više.

Povrede su iskasapile ionako tanak napad Barselone. Ostao je Ćavi na Kutinju i Luku de Jongu koji su spremni za odstrel, Dembeleu sa kojim klupski čelnici ne uspevaju da pronađu zajednički jezik oko produženja ugovora i Abdeu Ezalzuliju. Sve se otvorilo mladom Marokancu u Barseloni, samo Afrički kup nacija dolazi u nevreme.


tagovi

BarselonaAbdeĆavi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara