ON protiv NJIH!

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.02.18. | 10:15

To se čekalo...

Može li futsal da ponudi nešto savršenije i lepše od onoga što smo gledali u četvrtak uveče u gladijatorskom okršaju Španije i Kazahstana? Spektakl u polufinalu EP u Stožicama će dugo pamtiti kao jedna od najboljih utakmica u istoriji ovog sporta. S pravom su tada mnogi rekli da je to bilo finale pre finala. 

Ali finale je večeras! 

Izabrane vesti

I u njemu ćemo gledati najboljeg igrača na svetu protiv najbolje ekipe na svetu, iako ta titula nije zvanično u njenom vlasništvu. Predvođeni magičnim Rikardinjom, Portugalci će pokušati da sa trona skinu neuništivu Španiju i konačno nanesu težak udarac arhineprijatelju. 

Rivalitet između dva tima je možda i najveći koji trenutno postoji u evropskom futsalu. Španci već godinama pobeđuju Portugalce gde stignu. Da nema Španaca, Portugalija i Rikardinjo bi imali makar neku veliku titulu... Ali, svaki put bi se isprečila Španija i bacila u očaj Portugalce koji su probali sve moguće recepte i nijedan nije bio dobitni. 

Španija je sila broj jedan u ovom sportu već godinama. Imaju sedam titula prvaka Evrope u osam finala! A ukupno je odigrano 10 kontinentalnih prvenstava pa vi vidite kakve su razmere španske dominacije... Bukvalno deluju neuništivo. Kombinatorika i taktika su dovedeni do savršenstva. Španija nema vanzemaljca kao što je Rikardinjo, ali ima 14 igrača od kojih svaki može da preuzme ulogu junaka. Izdvajaju se golman Sedano, pa Migelin koji je srce ovog tima, kapiten Ortiz, sjajni Pola, iskusni Lin, borbeni Aleks, opasni Hoselito... Ali svi su oni „tu negde“. 

Pojedinačno i mogu da se zaustave, ali oni su TIM u pravom smislu te reči i zato deluju neranjivo. Uvek iskoči neko drugi. Tehnički su svi na visokom nivou, većina su fantastični šuteri sa obe noge, taktički su savršeni, svaki prekid je „pola gola“... Nekad deluje da mogu da igraju zavezanih očiju. Uigranost i automatizme u igri su doveli do maksimuma. 

Kazahstan je u polufinalu naterao Špance da izvuku iz sebe krajnje resurse. Morali su vizu za finale da traže kroz penale. Preživeli su pakao protiv Kazahstanaca, ali im se nema šta zameriti. Na kraju je, taj godinama stvarani, pobednički mentalitet uradio svoje. Zasluženo su eliminisali Kazahstan koji je odigrao herojsku partiju. Tu se videlo šta znači duža klupa i alternativa u igri. Dok su Daglas i Tajnan disali na škrge jer su igrali ceo meč, Španci su letećim izmenama održavali visok tempo i nametali svoj stil. Ko god da uđe sa klupe, igra ne trpi i podjednako je koristan u defanzivi i ofanzivi. Toliko su uigrani, iskusni i samouvereni da se ništa ne menja ni kada prime gol ili dva. Nekima će ovo biti četvrto finale evropskih prvenstava, a do sada su svako dobili...

Portugalci sve ovo znaju. Jako dobro. Ako postoji neko ko živi za pobedu nad Španijom, onda su to Portugalci. Pogotovo ako bi ona značila i prvu titulu u istoriji tamošnjeg futsala. Neverovatno zvuči podataka da su Portugalci čak 26 puta igrali protiv Španaca i da su samo jednom pobedili?! Uz samo pet remija... Ta jedina pobeda je došla u prijateljskoj utakmici pre 13 godina. Svaki bitan okršaj - Španci su pobedili. Poslednji put u četvrtfinalu u Beogradu pre dve godine. 

Taj meč je dobar vodič za ono što nas očekuje večeras. Rikardinjo je bio silno motivisan, igrao je fenomenalno, a Španci nisu birali sredstva kako da ga zaustave. On je bio na svom nivou, ali je zakazao ostatak tima i Španci su poluvreme dobili sa 3:0, a svaki strelac je bio različit. Na kraju je završeno 6:2 posle dva gola Rikardinja...  Iz tog tima Španije su danas u ekipi desetorica. 

Rikardinjo će i večeras biti glavna pretnja za Špance koji će se menjati na njemu i nastojati da ga umore i isprovociraju. Zato mu je potrebno što više raspoloženih saigrača. Kao protiv Rusije kada je mladi Andre Koeljo sa dva strašna gola izrastao u heroja pobede u kojoj je Rikardinjo bio sjajno čuvan od ruske odbrane. U odnosu na tim koji je poražen pre dve godine u Begradu, kod Portugalaca su tu samo Rikardinjo i još trojica bitnih igrača. Promenjen je golman, Bebe je završio kao rezerva, nema Kardinala, a skoro cela klupa je drugačija. Pomenuti Koeljo bi mogao da bude novo fatalno oružje Portugalaca, ali potrebna su i savršena izdanja Pedra Karija, Matosa i ostalih. 

Znamo šta možemo da očekujemo od Španaca i kako će oni igrati, tako da je zanimljivije ono što će ponuditi Portugalci. Oni nisu toliko čvrsti pozadi kao Kazahstan, više rizikuju i oslanjajući se na individualnu superiornost Rikardinja vole da napadnu. To im je došlo glave u Beogradu. Ako ne budu malo strpljiviji, ne smanje rizike i ne spreme neko iznenađenje Špancima, ne piše im se dobro. 

Ali ako neko ima pravo da se nada svrgavanju Španije sa trona, onda je to Rikardinjo. Odlično poznaje Špance sa kojima igra u klubu i vodio je na desetine reprezentativnih duela. Uvek je maksimalno motivisan, a večeras igra najveći meč u karijeri. Nije ga bilo u jedinom portugalskom finalu 2010. kada su Španci slavili 4:2, tako da večeras može da ispiše istoriju. U čarobnom šeširu velikog majstora je sigurno ostalo neke magične prašine koju je sačuvao za ovakav meč. 

Spektakl počinje u 20.45 u ljubljanskim Stožicama, prenos je na Sport Klubu. Španija osmi ili Portugalija prvi put? 

Piše: Aleksandar Gligorić
FOTO: Star Sport


tagovi

Evrofutsal 2018Rikardinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara