Oni imaju Željka i tačka! Žoc ide ka desetoj tituli, Fener objasnio kako se igra odbrana

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.05.18. | 19:56

Šampion Evrope bolji od Žalgirisa - 76:67

Osvojio je devet puta, sada je na putu i  ka desetoj!  Željko Obradović je čovek rođen za uspehe, pravio  ih je širom Evrope, pa naravno da nije  hteo da propusti šansu u Srbiji, u Beogradu. Njegov Fenerbahče odigrao je strašan meč, Žalgiris Šarunasa Jasikevičijusa je pružio žestok otpor,  ali je prvak Evrope stigao  do velikog trijumfa i šanse da brani titulu - 76:67

Fantastično polufinale! Koje je između ostalog obeležio Bobi Dikson  poenima  na kraju treće i početkom četvrte četvrtine. Kada je Žalgiris najviše pretio. Tada je Željko Obradović dao bezgranično poverenje Diksonu koji je punio koš litvanskog tima odakle je stigao.  Na kraju je stigao do 19 poena. 

Izabrane vesti

Jedna od zastava navijača Fenerbahčea  na utakmici polufinala protiv Žalgirisa bila je „Mi imamo Obradovića“. I na kraju se to ispostavilo kao da imate ključnu kartu koja pobeđuje svaku drugu. Kakav god argument protivnik da ima - Fener samo kaže - mi imamo Željka.

Tačka.

Kako je samo „naložio“ svoje pulene Željko, momci u žuto-crnom su bukvalno grizli parket zubima. Odbrana kakva se retko viđa. Fanatizam. Skokovi. Pritisak... Odbrana vredna finala!

 I ponovo  se pokazalo da Obradovićeve  ekipe igraju najbolje  kada je najvažnije. Žalgiris je sa druge strane prvu trojku dao na četiri minuta pre kraja treće četvrtine. A to mu je najjače oružje. Morao je mnogo  bolje ako ništa u tom segmentu da bi se dočepao finala. Ovako, tu  ćemo ponovo gledati Fenerbahče.

Fenerbahče je od starta meča pokušavao da igra unutra, da napada Žalgiris ispod koša gde je realno imao prednost kada se gledaju sastavi. Malo je Obradović iznenadio Jasikevičijusa kada je u prvu postavu stavio Duverioglua. A Vonamejker je prodorima na startu držao Kanarince u  prednosti od 7:1.

Bilo je i očigledno da igrači Žalgirisa imaju veliku tremu na početku duela i da im je svima ovo  prvi put da igraju ovako važan duel. Prve poene iz igre Zelena šuma je dala u šestom minutu  utakmice i imala prosek šuta 1/8. Žalgiris je za prvih 10 minuta dao 13 poena, od toga sedam sa linije slobodnih bacanja, a primio 19.

Treba istaći i da je Fenerbahče na ovoj utakmici  praktično igrao na domaćem terenu jer je imao veliku podršku svojih navijača koji su preplavili Beograd zbog Fajnal fora. I to je izabranicima Željka Obradovića davalo prednost, mada bilo je i Litvanaca u solidnom broju.

U prvom  poluvremenu je dosta iskočio Điđi Datome  igrom i u odbrani, ali i u napadu. Imao je dosta energije, pogađao je trojke, udarao rampe, skakao, iskustvom je vukao tim unapred i tu se videlo koliko je taj aspekat važan. U prvom poluvremenu Italijan je ubacio 12 poena.

Sve je začinio Veseli sa jednim letom i zakucavanjem i alej-upom pored toga, odbrana Fenera  je funkcionisala savršeno,  pa nije moglo da se ode na odmor nikako drugačije nego vođstvom  Fenerbahčea. Pre svega zbog strašne odbrane ekipe Željka Obradovića koja je izgledala u prvih 20 minuta bolje nego u slučaju cele dosadašnje sezone.

Ali, Žalgiris je pored svega imao prihvatljiv zaostatak na poluvremenu od šest poena - 39:33. Žalgiris je kao litvanski tim imao sam dva šuta  za tri poena i oba puta je promašio u prvih 20 minuta!

Početak treće deonice bio je momenat kada je Žalgiris mogao da se vrati  u utakmicu, ali je sve vreme Fener uspevao dobrom defanzivom da drži protivnika na sigurnoj udaljenosti. Trojkom Vonamejkera Kanarinci su opet otišli na dvocifrenu prednost (48:37).

Žalgiris je zajahao drugi  talas i uspeo da se vrati u meč kada je trojkom Kevina Pengosa stigao na samo dva poena zaostatka...

U poslednjih 10 minuta se ušlo sa rezultatom 54:50 za Fener posle dva važna poena Diksona. Koji je na kraju i odlučio ovo polufinale!

FENERBAHČE - ŽALGIRIS 76:67

Dvorana: Štark Arena, Beograd
Sudije:  Danijel Jerezuelo (Španija), Sreten Radović (Hrvatska), Olegs Latiševs (Letonija)

Gledalaca:16.967

FENERBAHČE: Tompson, Meli 4, Mahmutoglu, Vonamejker 9, Slukas 14, Nanali, Gudurić, Veseli 8, Kalinić 2, Dikson 19, Duverioglu 4, Datome 16

ŽALGIRIS: Dejvis 12, Pengos 16, Tupan 6, Udrih 2, Jankunas 4, Šajus, Milaknis, Micić 5, Vajt 10, Kavalijauskas 5, Valinskas, Ulanovas 7.

(Foto Star Sport)

 


tagovi

Željko ObradovićBobi Dikson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara