Original Red Bul - dobija krila i sa deset puta manje para

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.04.18. | 11:45

Lepa priča o čudesnom klubu iz Austrije koji je sinoć zadivio fudbalsku Evropu i ponizio Lacio

Avgust 2016. "Večiti" šampion Austrije RB Salcburg izgubio je od Dinama iz Zagreba sa 2:1 u revanšu poslednje faze kvalifikacija za Ligu šampiona.

Bio je to trenutak da ih mnogi "stručnjaci" posle godina neuspeha na međunarodnoj sceni proglase za propali ekspriment, za skupu igračku Ditera Matešica koja nikada nije ništa veliko nije uradila u Evropi niti će. Tim iz Mocartovog grada je, po njima, od 2005. godine bio samo "rupa za prosipanje para" i klub koji će kapriciozni milioner vrlo brzo ugasiti čim novo mezimče iz Lajpciga stane na noge.

Izabrane vesti

Međutim, naravno da se ništa od toga nije obistinilo. Na sreću objektivne fudbalske publike u Salcburgu koja uživa ove godine u partijama ovog simpatičnog tima. Malo ko se seća da je isti ovaj klub kao Austrija Salcburg igrao i finale Kupa UEFA 1994. protiv Intera iz Milana, koje je izgubio na Prateru u Beču sa 1:0, pre nego što je 2005. godine promenio ime u Red Bul Salcburg.

Mi smo ga ozbiljno uzeli u razmatranje tek kada su prvo Milan Dudić, pa zatim i Saša Ilić igrali za njega. Znali smo da na granici sa Nemačkom ima jedan zanimljiv tim sa reklamom Red Bula na grbu.

Matešic je nastavio da ulaže u Salcburg razumne količine novca i čeka da mu se fudbalska sreća promeni. I osmehne. Štaviše, za sve ove godine u Salcburgu, a prošlo ih je 13, uložio je 99.000.000 evra što je znatno manje nego za samo dve sezone u Lajpcigu u kojima je spiskao gotovo 130.000.000. Zapravo, Salcburg je u istom periodu potrošio deset puta manje para (13.000.000), a opet je dobio krila kao što čuvena reklama kaže. 

I dočekao je Diter da se raduje. Mezimče koje su svi otpisali nagradilo ga je ove sezone istorijskim uspehom i vratilo se u porodicu na velika vrata.

Prošlog leta Salcburg je sa vrele Malte početkom jula krenuo u ovogodišnju fudbalsku avanturu koja se izrodila u jednu od najlepših fudbalskih priča, a kulminirala je razvaljivanjem Lacija u revanšu četvrtfinala Lige Evrope (4:1). Za samo 247 sekundi momci iz Salcburga uspeli su sinoć da spakuju tri laka komada grogiranim Rimljanima i postave novi rekord ovog takmičenja u brzini postizanja pogodaka.

Za mnoge uspehe Salcburga zaslužan je Marko Roze, relativno mladi 41-godišnji nemački trener, koji se "kalio" vodeći omladinske kategorije ovog tima od 2013. Posle Mateusa, Trapatonija, Ralfa Rangnika i ostalih trenerskih imena i on je dobio šansu prošlog leta da sedne na klupu ovog čudnog tima, ali tiho i nečujno, ispod žita i ispao je bolji od svih prethodnika. Otuda su mnoge i šokirali rezultati koje je postigao sa ekipom koja nema u timu velike zvezde, ali je kao Ujedinjene nacije jer skauting Salcburga širom sveta radi neverovatan posao.

Marko Roze

Otuda i Brazilac, Izraelac, Korejac, Japanac, Norvežanin, Hrvat, pa igrači iz Malija i Zambije... Za retko koga ste čuli do skoro, niti vam njihova imena nešto znače, ali momci lepo teraju fudbal. Ozbiljno lepo.

Zato ih verovatno niko i neće poželeti za rivala na današnjem žrebu polufinala koji počinje tačno u podne - ni Atletiko, ni Marselj, ni Arsenal, jer nikad ne znaš šta može da se desi u fudbalu. Salcburg je tokom cele sezone pokazao da mu Liga Evrope idealno leži. Bio je prvi u grupnoj fazi ispred Olimpika, a na putu do polufinala oborio je redom Real Sosijedad, Borusiju Dortmund i Lacio, sve klubove iz liga koje su nekoliko puta jače od austrijske.

Generalno, u celoj sezoni fudbaleri iz Salcburga izgubili su samo tri takmičarske utakmice (dve u domaćem prvenstvu i jednu u Ligi Evrope). Sve ostale su pobedili ili odigrali nerešeno, a u Ligi šampiona su ispali od Rijeke samo zbog gola primljenog kod kuće. Ko zna, možda je i bolje iz ove prespektive što se sve tako završilo jer ko zna šta bi fudbaleri Salcburga danas radili u podne.

Ovako, čekaće vesti iz Niona, juriti strim žreba po netu i nadati se da će ih fortuna pogledati i dati im što lakšeg rivala, zašto ne i Marselj, starog znanca iz grupne faze kojem su već uzeli meru ove sezone u dve utakmice (1:0, 0:0). I to bi im bila lepa nagrada za sve što su uradili ove sezone.

Foto: Action Images 


tagovi

Liga EvropeRed Bul Salcburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara