Marketi (©FSS)
Marketi (©FSS)

Đorđo Marketi u Beogradu: Klubovi upoznati iz prve ruke sa novim formatom evrokupova

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.05.24. | 13:16

„Želimo neizvesnost od prvog do poslednjeg kola ligaške faze takmičenja“, poručuje predstavnik UEFA

Ljubiteljima fudbala, pogotovo onima koji vole da gledaju žrebove za evropske kupove, dobro poznato lice bilo je gost u Beogradu – Đorđo Marketi.

Italijan iz UEFA je postao „zaštitno lice“ izvlačenja kuglica i objašnjavanja regula kod žrebova, a ovog puta je bio u Beogradu da bi klubovima iz Srbije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Mađarske objasnio osnovne motive promene formata sva tri evropska takmičenja: Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencije, koje stupaju na snagu na jesen.

Izabrane vesti

U razgovoru za sajt Fudbalskog saveza Srbije Marketi je rekao da u UEFA očekuju da promene naiđu na pozitivan odjek kako među klubovima, tako i među navijačima širom kontinenta.

„Mislimo da će novi format znatno povećati interesovanje javnosti za sva tri UEFA takmičenja. Pruža se šansa većem broju klubova da učestvuju u borbi za bodove. Umesto tri različita rivala kao do sada, imaće priliku da odmere snage sa osam protivnika, četiri meča igraće kod kuće, četiri na strani. Sve to garantuje veću neizvesnost do samog kraja. Svaki klub će imati cilj koji može da ostvari i svaka utakmica će biti podjednako važna od prvog do poslednjeg kola“, tvrdi Marketi.

On smatra da će i publika u Srbiji biti zadovoljnija nego do sada.

„Sve simulacije koje smo uradili uz pomoć kompjutera, dale su željene rezultate. Proverili smo svaki segment novog formata i nemamo dilemu da će efekat biti pozitivan. Naravno da će i navijačima Crvene zvezde i Partizana biti draže da gledaju više različitih ekipa u Beogradu, a tako je i sa svima drugima u Evropi“.

Glavni cilj promene formata je takmičenje u kome su svi u igri do poslednjeg kola i što manji broj utakmica bez rezultatskog značaja.

„Želimo neizvesnost od prvog do poslednjeg kola ligaške faze takmičenja. Sve utakmice poslednjeg kola igraće se u istom terminu. Ne kao do sada, razvučene u dva dana. Dakle, sve u istom danu i u isto vreme, jer je pretpostavka da će uoči poslednjeg kola mnogo toga biti nejasno po pitanju plasmana u nokaut-fazu“.

Biće više klubova, više utakmica, samim tim i – više novca. Ukupan budžet za evro kupove biće čak 4,5 milijardi evra!

„Reč je o novcu koji će biti distribuiran klubovima, ali što je još važnije, profitiraće i klubovi koji ne učestvuju u evropskim takmičenjima. Sredstva solidarnosti povećavaju se sa četiri na sedam odsto, dakle sa dosadašnjih 170 miliona, na 308 miliona evra. To je suma koja će biti podeljena svim ligama i klubovima koji nemaju privilegiju da budu učesnici UEFA takmičenja. Podatak koji svakako predstavlja esencijalni elemenat raspodele prihoda u narednom periodu“.

Još jedna važna novina glasi: ko ispadne iz jednog takmičenja, završio je sa Evropom.

„Baš tako. Izmena koja nam daje garanciju da će Ligu Evrope ili Ligu konferencija osvojiti klub koji je i počeo sezonu u tom takmičenju. A, ne eventualno klub koji je ispao iz Lige šampiona. Ovo pravilo je često bilo predmet diskusije u prethodnom periodu. Mnogi su, pozivajući se uglavnom na sportske motive, zamerali zašto se klubu iz Lige šampiona daje prilika da se spusti nivo niže i da se bori za trofej. Sada smo i taj problem rešili“, poručio je Đorđo Marketi.


tagovi

Mozzart Bet SuperligaUEFAĐorđo Marketi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara