Otpao još jedan - Krstičić OUT! Tadić je kapiten! Zbog politike, istorijski susret sa Crnogorcima

Vreme čitanja: 5min | pon. 08.10.18. | 18:36

Selektor Mladen Krstajić, iako ne voli da računa, niti da se bavi kalkulacijama, deluje kao čovek koji bi u vanrednim okolnostima - bez kapitena Aleksandra Kolarova i njegovog zamenika Nemanje Matića, ali i Nenad Krstičića, koji je danas morao da otkaže zbog bolesti - pristao na pobedu i remi u predstojeće dve utakmice

Operacija "dva gostovanja" je počela. Okupljanjem u Sportskom centru FSS-a, potom i prvim treningom u Staroj Pazovi, krenuli su reprezentativci Srbije, u krnjem sastavu, ka misiji osvajanja najmanje četiri boda u predstojeće dve utakmice Lige nacija, jer je opšte mišljenje je da bi taj bilans u mečevima sa Crnom Gorom i Rumunijom garantovao pol-poziciju našem državnom timu pred završnu etapu novoformiranog takmičenja, narednog meseca.

Selektor Mladen Krstajić, iako ne voli da računa, niti da se bavi kalkulacijama, deluje kao čovek koji bi u vanrednim okolnostima - bez kapitena Aleksandra Kolarova i njegovog zamenika Nemanje Matića, ali i Nenad Krstičića, koji je danas morao da otkaže zbog bolesti - pristao na pobedu i remi u predstojeće dve utakmice.

Izabrane vesti

Ne nužno tim redom.
"Uvek gledamo prvu narednu utakmicu, a to je Crna Gora. Do četvrtka je malo vremena. Pre svega, bitno je oporaviti igrače, jer su pojedinci u visokom ritmu, nedavno je završen Mundijal, igrale su se kvalifikacije i grupna faza Lige šampiona, prvenstva i kupovi... Umorni su. Na primer, Milan Rodić je od 21 takmičarske utakmice ove sezone odigrao 18 i zato je bitna najpre psihološka priprema. Sutra imamo trening na kome moramo da odradimo i fazu napada i fazu odbrane i prekide i neke taktičke detalje, tako da, što se bodova tiče, najpre da susret u Podgorici odradimo valjano, a za dalje ćemo videti", smireno priča Krstajić.

Glavnokomandujući Orlova potvrdio je da Nemanja Matić (podvrgnut pregledima u Mančesteru) nije ni došao u Beograd, ali će možda u Podgoricu ("znate da njegov šef stiže na meč", dakle Žoze Murinjo će biti na tribinama), da je Kolarov na zahtev lekara Lacija morao da se vrati u Rim (polomio prst), a da je poslednji iz stroja ispao Nenad Krstićić (javio se, ali je prehlađen, a i upalila mu se peta). Posle svega, da li utisak da smo desetkovani menja ambicije.
"Veliki je to hendikep kad izostanu kapiten i zamenik, posebno zbog načina na koji formiramo ekipu u poslednje vreme, ali to ne utiče na ambicije, jer nas čekaju direktni konkurenti za prvo mesto. Ostajemo pri stavu da ovaj tim poseduje kvalitet. Uvek sam gledao isto na igrače, bilo da je prvi, 15. ili 23. na spisku, zbog čega u momke koji su mi na raspolaganju imam poverenje".

Opet, nije isto igrati sa asovima Rome i Mančester Junajteda i početi utakmicu sa njihovim rezervama, Milanom Rodićem i Nemanjom Maksimovićem ili Sašom Lukićem.
"Želeli smo svesno da podmladimo selekciju, a to  ne može preko noći. Zato je plan bio da Kolarov, Matić, Rukavina i Tadić budu nosioci, a da se uz njih mlada garda privikne na uslove rada u A timu. To je prirodan proces. Samo, nisu to više ni tako mladi igrači, sposobni su da ponesu teret velikih očekivanja i nadoknade manjak iskustva. Čak i na ovoj utakmici koja je, htela da priznamo ili ne, jednako važna i nama i Crnogorcima. Istorijski je to susret, pogotovo zbog svih dešavanja koja se tiču politike. Mi ćemo se, ipak, držati samo sporta. Želimo da odigramo što bolje i najbitnije je da - ne izgubimo".

Primetno je, pak, da u novonastalim okolnositma imamo tri kandidata za desnog beka (Rukavina, Milenković, Miletić), samo jednog za levog (Rodić), povređen je Matić u vezi, zbog čega se otvorilo pitanje nije li ovo bio idealni trenutak da "padne" pomirenje selektora i Luke Milivojevića, a da se pod zastavu vrati, na primer, Duško Tošić.
"Čini mi se da smo prevazišli ta pitanja i odgovore. Matić i Kolarov su pozvani kad i ostali igrači, Miletića smo pozvali zato što može da igra i beka i štopera, a Matić i Kolarov imaju zamene. Naravno da imam plan kako bez odsutnih, ali teško da vam mogu reći u čemu se sastoji".

I da stavimo tačku kad je reč o onima koji, za ovu priliku nisu tu, uverljivim odsgovorom Mladena Krstajić na pitanje ko će nositi traku.
"Dušan Tadić nije novi kapiten, on je kapiten. Otvarao bih karte ako bih rekao ko može da zameni ove što nedostaju. Ostavićemo to za četvrtak".

A tad, možda, debituje Nemanja R. Miletić, defanzivac Partizana, naknadno pozvan u državni tim.
"Igrama je to zaslužio. Dolazi sa srpske teritorije, Kosova i Metohije, znači - pravi momak. Vidim da je srećan, a mi ovde nismo hteli odmah da ga "masiramo" na prvo viđenje, mada sam siguran da će se brzo uklopiti i da će ga tim prihvatio kao i sve druge".

Pred početak Lige nacija osvajanje prvog mesta u grupi označeno je kao prioritet, ali kako je to samo jedna od mogućnosti da se plasiramo na naredni EURO ostaje dilema da li je do završnog turnira lakše ovako ili kroz "prave" kvalifikacije.
"O tome možemo da pričamo tek kad završimo Ligu nacija i budemo saznali imena rivala na žrebu grupa za EP. Dotad, negujemo svoj stil i idemo na pobedu. Ovoga puta, protiv Ljubiše Tumbakovića, čoveka koji mi je dosta pomogao kad sam iz Kikinde došao u Partizan. Ne mogu da ga nazovem kolegom, jer mi je bio i ostao šef", pohvalama na račun selektora Crne Gore završio je Mladen Krstajić.

Novi kapiten Dušan Tadić govorio je o odgovornosti koju sa sobom nosi kapitenska traka.
„Nebitno je ko je kapiten, osećam veliku obavezu i odgovornost. Ja sam samo jedan od iskusnih igrača, a kao kapiten želiš da sve protekne kako treba, kazao je Tadić.

Stefan Savić neće igrati za Crnogorce, dok je Stevan Jovetić pod znakom pitanja.
„Nedostajaće, jer su glavni igrači. Poznajem neke igrače. Pratio sam ih u kvalifikacijama za Mundijal. Krivo mi je što se nisu kvalifikovali“.

Tadić kaže da uoči duela sa Crnom Gorom ima određenog naboja, ali da je osećaj kao da se igra prijateljska utakmica.
„Malo je čudno, ali je normalno da se pred mečeve stvara naboj. Crnu Goru gledam kao istu državu. Sve mi je to isto. Nema dodatnog naboja. Najbitnije da igramo fudbal“.

Foto: Starsport


tagovi

Mladen Krstajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara