Slavlje kapitena Kolarova
Slavlje kapitena Kolarova

Ova Srbija ima mozak i Božiju levicu: Vanvremenski gol Kolarova osvetlao put do osmine finala!

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.06.18. | 15:42

Minimalac protiv Kostarike u Samari! I sjajna partija Orlova

Da, da i još jednom - da! Srbija gleda ka Sankt Peterburgu i drugom krugu Mundijala u Rusiji! U gradu Staljinovog bunkera, Samari, Božija levica kapitena Aleksandra Kolarova probila je jak bedem ispred Kejlora Navasa i donela Orlovima drugu pobedu na Prvenstvima Sveta u 21.veku: Srbija - Kostarika 1:0.

Tri boda put Svetlogorska će poneti ekipa Mladena Krstajića, ali posle svega viđenog i ozbiljno samopouzdanje kao i spoznaju da su došli u vazdušni prostor svetske sile da urade nešto konkretno. Srbija je bila tim i pre vanvremenskog gola asa Rome, a u trenucima kada smo počeki da se bojimo da će nam se Kostarika izmigoljiti iz ruku Aleksandar Kolarov je bio i strelac i čovek koji je resetovao vreme. Pogodio je u dalji ugao, kao Piksi protiv Španije davne 1990. godine.

Izabrane vesti

Okrenuo se posle vodećeg gola Aleksandar Kolarov ka publici i pokazivao da ova ekipa ima veliko međunožje. Videćemo hoćemo li se potvrditi protiv Švajcarske, ali u Samari je uključena grejalica. Kako se javnost nadala, nije se dobro, nego milionerski udala. Srbija je meč protiv Kostarike odigrala zrelo, pametno, strlljivo, koristeći mozak na svakom delu terena. Strelac Kolarov, zatim Milivojević, tandem štopera Tošić - Milenković predstavljali su kičmu tima na koju su se oslonile ostale poluge. Srbija je igrala mozgom, odbijajući mogućnost da se udavi u sopstvenim greškama. Može najviše time da bude zadovoljan selektor Krstajić, jer kažu da je ekipa ogledalo jednog trenera. Trijumfalni put je pronađen...
Možda nismo stvorili brdo šansi, niti ispitivali budnost Kejlora Navasa, ali Srbija je u većem delu prvog poluvremena delovala kao ozbiljna reprezentacija. Da nam Kostarika nije prodala prekid u ranoj fazi meča kada je srećom Oskar Duarte šutirao preko gola, mogli bismo da kažemo da smo u potpunosti nadigrali ekipu iz Srednje Amerike. Možda i zaslužili vođstvo.

Selektor Krstajić odlučio se da da prednost kreaciji Adema Ljajića i Sergeja Milinkovića Savića, a čudno ili ne patili smo u tom segmentu. Istina, Kostarikanci su se povukli u defanzivni blok, čekajući priliku da Markus Urenja pobegne pažnji Nikoli Milenkoviću i Dušku Tošiću. Nije uspela osnovna zamisao Oskara Ramireza, pre svega zbog toga što je popularni Bleki potpomognut Tošićem i Milivojevićem odlično čitao lopte ka najboljem strecu Kostarike.

gallery

Javnost i navijači Srbije na Kosmos Areni verovatno su bili zadovoljni zbog činjenica da je Srbija delovala kao tim. Kroz posed, zatim i visoki presing tražili smo bar jednu pukotinu ispred Kejlora Navasa. Nismo je dočekali. Dva puta je u prvih 15 minuta Sergej Milinković Savić stavio katanac na loptu i promešao odbranu rivala, ali je ubrzo upao u zamku nervoze. To je bila otežavajuća okolnost za ekipu Mladena Krstajića, koliko i vrlo stidljiva partija Adema Ljajića. Baš teško su Orlovi pravili višak , samo je Dušan Tadić u tandemskoj igri sa Branislavom Ivanovićem nasrtao u težnji da isprovocira grešku.

Odličani pokušaji posle dve dve ofsajd situacije Sergeja Milinkovića Savića, Mitrovićev udarac i skraćeni korner Dušana Tadića. To je bio naš ofanzivni opus za 45 minuta.

Kada je konačno Aleksandar Mitrović došao do daha i prostora, a potom promašio zicer ispred Kejlora Navasa Srbi u Samari su počeli da očajavaju. Bila je u njihovim očima to ta šansa. Drugačije je rezonovao kapiten Kolarov.

I sve posle toga punilo je srca navijačima. Dugo, baš dugo Srbija nije izgledala ovako dobro. Nimalo navijački, Srbija je u Samari zaslužila i ubedljiviju pobedu. Ali nije to ni najbitnije. Nastavi li ovako da igra, dobar rezultat u Rusiji je neizbežan.


KOSTARIKA - SRBIJA 0:1 (0:0)
/Kolarov 57/

Stadion: Kosmos Arena.
Sudija: Malag Dijediju (Senegal).

SRBIJA (4-2-3-1): Stojković - Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov - Milivojević, Matić - Tadić (od 82. Rukavina), Milinković Savić, Ljajić (od 70. Kostić) - Mitrović (od 89. Prijović).
KOSTARIKA (5-4-1): Navas - Gonzales, Duarte, Akosta, Gamboa, Kalvo - Guzman (od 73. Kolindres), Borhes, Ruiz, Venegas (od 60. Bolanjos) - Urenja (od 68. Kembel).

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara