Jusuf Čermiti (AFP)
Jusuf Čermiti (AFP)

Ovako nekad počinju velike karijere... Aurelijeva fabrika fudbala lansirala novo čudo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.02.23. | 00:14

Prvi gol u karijeri mladog napadača doneo Sportingu novu pobedu

Sporting iz Lisabona važi za klub sa jednom od najboljih škola fudbala na svetu.

Priča je krenula pre 35 godina kada je izvesni Aurelio Pereira udario temelje sada već ugledne Akademije. Čovek koji je praktično ceo život dao Spotingu iz Lisabona. Počeo je u njemu da trenira fudbal kao dete, nije bio kvalitet za prvi tim i morao je da se zadovolji igranjem za manje klubove.

Izabrane vesti

U Sproting se vratio tačno pre 50 godina. Daleke 1973. je dobio šansu da radi sa mlađim kategorijama i radio je to jako dobro. Imao je oko za talentovanu decu i osvajao trofeje u mlađim kategorijama. Na sopstvenu inicijativu je od Sportinga dobio zeleno svetlo da organizuje klupsko Odeljenje za regrutovanje i treniranje mladih igrača. Neku vrstu akademije ali bez infrastukture.

Bio je jedini zaposleni u klubu na tom zadataku. Koristio je svoje veze i poznanstva da prvi čuje za talentovane klince, jurio uzduž i popreko zemlje da ih prvi vidi, sakupljao informacije...

Tako su u Sporting počela da dolaze i rastu talentovana deca poput Paula Futrea, Luisa Figa, Simaa Sabrose, Rikarda Kvarežme, Uga Vijane, Kristijana Ronalda, Luisa Nanija, Žoao Mutinja, Rui Patrisija, Vilijama Karvalja, Žoao Marija, Žozea Fontea, Migela Velosa, Želsona Martinsa, Rafaela Leaa, Žoao Paljinje, Nuna Mendeša... 

Sporting je usput profesionalizovao akademiju, zaposlio još skauta, napravio infrastukturu a Aurelio Pereira je ostao na njenom čelu. Posle 40 godina rada u klubu je glavni teren u Akademiji dobio njegovo ime. Portugalija je kasnije jedinu veliku titulu - EP 2016. godine - osvojila tako što je u startnih 11 u finalu imala čak šestoricu igrača poniklih u Sportingovoj školi. Aurelio je nastavio da izbacuje talente, a i danas je sa 76 glavnokomandujući u lisabonskoj fabrici fudbala. Igrači ponikli u Sportingu danas u Portugaliji imaju zajednički nadimak „Aureliosi“.

Jedan od najnovijih „Aureliosa“ je Jusuf Čermiti (18). Momak poreklom iz Tunisa, rođen na portugalskim Azorskim ostrvima. Pereirina mreža ga je otkrila kada je imao 12 godina i dovela u klub. Prošao je mlađe selekcije Lavova, potom se dve godine kalio u B timu, imao i tešku povredu da bi u novembru počeo da trenira sa prvotimcima.

Za najjači tim Sportinga je debitovao pre dvadesetak dana u derbiju protiv Benfike kada je ušao sa klupe. Potom je i u sledećem meču dobio šansu u poslednjih petnaestak minuta, da bi nedavno protiv Brage prvi put počeo u startnih 11.

A posle debija i starta u prvih 11, večeras je došao i debitantski gol. Na teškom gostovanju Rio Aveu se opet našao u startnoj postavi i golom u 84. minutu okončao Sportingovu veliku muku. Bila je to trvda i dosadna utakmica sa malo prilika, da bi se Čermiti u 84. minutu odlično snašao na pas Injasija i postigao jedini gol na meču za vrlo važnu pobedu Lavova sa kojom su ostali u trci za Ligu šampiona. Gol možete da pogledate OVDE.

Otkako je zaigrao za prvi tim, Sporting je zabeležio remi protiv Benfike i potom vezao tri povede u prvenstvu. Ako se po jutru dan poznaje, Sporting ima novog bisera i počela je još jedna zanimljiva karijera. Možda i sa naznakama velike. Fabrika Aurelija Pereire i dalje dobro radi...

PRIMEIRA - 19. KOLO

Subota

Santa Klara - Boavista 2:2 (0:1)

/Gabrijel Silva 60, 86 - Saso 13, 64/

Benfika - Kasa Pija 3:0 (2:0)

/Žoao Mario 35, 43, Bah 71/

Estoril - Gimarais 0:1 (0:1)

/Safira 11/

Nedelja

Šaves - Maritimo 2:1 (2:1)

/Euler 2, Vitorija 21 - Vink 27/

Braga - Famalikao 4:1 (1:0)

/Mihaj 22 autogol, Banza 79, Bruma 90+1, 90+3 - Sanka 71/

Porto - Vizela 2:0 (1:0)

/Pepe 41, Taremi 86/

Žil Visente - Aruka

Ponedeljak

Portimonense - Fereira 1:0 (0:0)

/Maurisio 90+8/

Rio Ave - Sporting 0:1 (0:0)

/Čermiti 84/



tagovi

Jusuf Čermiti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara