Ovo je njihova godina: Najtraženijih 30 do 23! Među njima tri srpska razbijača

Vreme čitanja: 23min | uto. 01.01.19. | 10:25

Mladi fudbaleri koji će uzdrmati tržište

Prošli prelazni rok nije bio spektakularan, delom i zbog Mundijala u Rusiji, skraćenog prelaznog roka u Engleskoj, malog brojem trenerskih promena u najvećim klubovima...

Podatak da je 32-godišnji Kristijano Ronaldo bio najveći transfer govori o tome da su svi želeli gotovu robu i šta se tražilo na tržištu. Jedini veliki transfer pored Ronaldovog je bio golman Kepa u Čelsiju. Među 30 najvećih transfera svih vremena su se još prošlog leta ugurali Toma Lemar, Rijad Marez i Alison. Dakle, Ronaldo, dvojica golmana, 27-godišnji Marez i samo Lemar kao mladi prospekt koji će u budućnosti praviti razliku.

Izabrane vesti

A celo leto se licitiralo o mladim igračima evropskog fudbala za koji su zainteresovani najbogatiji klubovi. Uglavnom momcima od 20 do 23 godine koji su igrali u klubovima B klase i pokazali su da su spremni za prelazak u luksuznu kategoriju evropskog fudbala. Na kraju, niko od njih nije promenio klub.

U međuvremenu su se pojavili još neki pa ova godina miriše na otimačinu najvećih klubova za momke kojima pripada fudbal u budućnosti. I tu ne mislimo na Mbapea, Alija, Asensija, Sanea, Himeneza, Žezusa, Sanča i ostale mladiće koji su već svetska klasa, ali su blindirani ugovorima i nema šanse da sledećeg leta promene kklubove.

Na tržištu je trenutno gomila supertalentovanih igrača koji nemaju više od 23 godine i meta su najvećih i najbogatijih klubova. Mi smo napravili neku našu listu od 30 igrača koji nisu stariji od 23 godine i koji bi možda već ovog januara, a skoro sigurno na leto trebalo da zapale fudbalsku pijacu.

Frenki de Jong (21, Ajaks) – 80.000.000 evra (Barselona, Mančester Siti, PSŽ...)

Najtraženiji mladi igrač svetskog fudbala je trenutno plejmejker Ajaksa, Frenki de Jong. Barselona ga lovi već dve godine, Gvardiola seče vene za njim, PSŽ ga vidi kao dugoročno rešenje u veznom redu i podršku svemirskoj napadačkoj liniji. On ne izvodi trikove, ne dribla kao Brazilac, ne postiže ni evrogolove... Ali ima ono što je danas najtraženije u evropskom fudbalu – savršenu jednostavnost. Lopta mu se lepi za nogu i kompjuterski precizno ide ka saigračima. Kada ga je Mark Overmars spazio kao klinca u Viljemu II, odmah ga je doveo u Ajaks. A u najboljoj školi na svetu je prirodan talenat oplemenjen svim drugim veštinama. Frenki je plejmejker iz dubine kakvih je sve manje od odlazaka Pirla, Ćavija i ostalih. Zato Modrić i jeste broj jedan na svetu. Jer takvih više nema. Frenki ne dominira konstitucijom poput Pogbe, iako mu visina daje prednost u duel igri. Pas mu je savršen, često na 95 odsto, igru čita kao najbolji libero i od ogromne je važnosti za poslednju liniju. Završni pas mu je ubitačan i obično je to šansa. Spekuliše se da ga je PSŽ kaparisao za 70.000.000 evra, ali čini se da Barsa i Siti još nisu rekli poslednju reč i da će De Jong biti tema broj jedan u letnjem prelaznom roku. Ajaks je nekako uspeo da se odbrani prošlog leta, ali sledećeg neće moći... Tri najatraktivnija tima današnjice u ovom momku vide šansu koja se ne propušta.

Matijs de Liht (19, Ajaks) - 70.000.000 evra (Barselona, Juventus, Mančester Junajted...)

I drugi najveći talenat evropskog fudbala igra u Ajaksu. Ili možda prvi. Zavisi koga pitate i kome je neophodniji štoper od plejmejkera... De Liht je postao senzacija sa samo 17 godina kada se pojavio u Ajaksu. Odmah se videlo da je reč o retkom štoperu plemenitog kova sa ogromnim razumevanjem za igru. Ni on poput De Jonga, ne dominira fizički, već se izdavaja nadprosečnim fudbalskim intelektom. Po stilu igre ga nazivaju mešavinom Bekenbauera i Rajkarda. Ima sjajan pas, pregled i čitanje igre kao vezista, odličan je i u skoku. Sve što je potrebno modernom štoperu, a takvi su danas jako retki i jako traženi na tržitu. Istrpeli su ga na početku u klubu i reprezentaciji, oprostili mu dečačke kikseve i lansirali najperspektivnijeg štopera današnjice. Poput De Jonga, Barsa je i De Lihta odavno targetirala, ali nije računala da će postati baš takav hit. Cena je skočila, konkurencija se zaoštrila, a ulazak u priču gramzivog Mina Rajole daje šansu Juventusu za kombinaciju u kojoj bi nafilovali Rajolu masnom provizijom i obezbedili dolazak mladog Holanđanina. Mančester Junajted je treći ozbiljan kandidat.

Lukas Ernandez (22, Atletiko Madrid) – 80.000.000 evra (Bajern)

On do pre nekoliko dana i nije trebalo da se nađe na ovoj listi. Ne zbog toga što ne pripada grupi najboljih mladih igrača, već jer je bilo nezamislivo da u skorijoj budućnosti promeni klub. Uostalom, letos je potpisao novi dugoročni ugovor sa Atletikom. I svi u Madridu bili su spokojni. Do pre nekoliko dana kada je sevnula munja da je Bajern spreman da sruši sve svoje i nemačke rekorde zbog Ernandeza. Otkupna klauzula od 80.000.000 evra za koju se mislilo da je nedodirljiva je odjednom postala prepreka koju su štedljivi Bavarci spremni da preskoče kao od šale. Ernandez je najbolji univerzalac među defanzivcima na svetu. Svejedno je da li igra kao levi bek ili štoper. Čak i desnog beka može da igra. Prošao je Čolovu školu, stasao uz Godina i stekao nemerljivo iskustvo, a sa reprezentacijom i pobednički mentalitet. Sve to u Bajernu su dobro proučili i rešili da uzdrmaju planetu verovatno najvećim transferom ove zime. U Atletikovoj svlačionici je u toku ubeđivanje Francuza da ne prihvati ponudu. Sa Grizmanom su uspeli, ali...

Milan Škrinijar (23, Inter) – 80.000.000 evra (Mančester Junajted, Čelsi, Barselona...)

Uz De Lihta i sada već iskusnog Kulibalija iz Napolija, Milan Škrinijar kompletira triling štoperskih čuda za kojima luduje cela Evropa. Slovak je za manje od dve godine postao novo veliko otkriće italijanskog fudbala. Fantastičan u duel igri, siguran sa loptom, poseduje vrhunsku defanzivnu inteligenciji i skoro da nema slabu tačku. Samo zbog činjenice da Inter nije konkurentan u borbi za trofeje, nije pod tolikom lupom, ali se svi u Italiji slažu da je jedan od najboljih pet štopera na svetu. Gvardiola ga je hteo pre nego što je kupio Laporta, Barsa i Mančester Siti su nudili po 60.000.000 evra, ali Inter nije smeo da dozvoli prodaju kada je posle toliko vremena ubo sa štoperom. Ipak, finansijski problemi Nerazura bi mogli da aktiviraju transfer Slovaka na leto. U red je stao i Čelsi. Sari želi njega ili Kulibalija kao stub odbrane u narednim godinama. 

Kristijan Pulišić (20, Borusija Dortmund) – 60.000.000 evra (Liverpul, Čelsi)

Prvi talenat Bundesligi i definitivno igrač oko kojeg će se lomiti koplja narednog leta. Amerikanac hrvatskog porekla je već prešao put od talenta do igrača koji pravi razliku. Ali, kao i obično sa Dortmundom, već vidi sebe u nekom većem klubu sa bogatijim ugovorom. Odbio je sve ponude za produžetak ugovora koji ističe za godinu i po dana, na šta ga Borusija sve češće „podseća“ mestom na klupi. Ako Pulišić ne popusti, to znači da Borusija mora da ga proda narednog leta ili rizikuje scenario kao sa Levandovskim. Ta tvrdoglavost ih je već jednom skupo koštala i sada ne smeju da dozvole sličnu grešku. Pulišićeva cena je oko 60.000.000 evra iako će ući u poslednju godinu ugovora. Toliko je poželjan da zainteresovani kupci ne žele ništa da kalkulišu, niti da otežu. A zainterersovani su Čelsi i Liverpul. Čelsi bi odmah platio pomenutu cenu, ali igrača više mami saradanja sa Klopom u Liverpulu. Klop ga je zvao čim je došao na Enfild, slao nekoliko ponuda u prethodne dve godine, ali je Borusija sve odbijala. Klop ima neku vrstu usmenog dogovora sa igračevim ocem i realnije je očekivati Pulišića u Liverpulu. Ipak, ako Plavci ostanu bez Azara, bolju zamenu od Pulišića neće moći da nađu.

Adrijen Rabio (23, PSŽ) – 10.000.000 evra (Barselona, Juventus, Milan...)

Scenario kojeg se Borusija boji sa Pulišićem, već preživljava PSŽ sa svojim detetom. Rabio već godinu dana odbija novi ugovor, a aktuelni mu ističe na kraju sezone. On nije spektakularan igrač u čijoj igri uživate, ali kod svakog trenera je bio bitan faktor. Svestran je, radi veliki posao u obe faze igre i nije čudo što ga žele mnogi klubovi. PSŽ je već stavio tačku na pregovore o novom ugovoru iznerviran ponašanjem momka čiji karakter je već na lošem glasu. Ima visoko mišljenje o sebi, odbio je da bude rezerva u Francuskoj, kritikovao trenere i saigrače... Od Pariza je tražio kratkoročni ugovor kako bi mogao da nastavi da ih ucenjuje i da ima odrešene ruke u budućnosti. Barselona je letos bila blizu transfera, ali je PSŽ rešio da se kocka i nadao se promeni raspoloženja maldog veziste. I pogrešio. Već su ga prikucali na klupu, ali zainteresovanim klubovima to ne smeta i sve ih je više. Barsa već ima usmeni dogovor za leto, ali spreman je i sada za nekih desetak miliona da okonča priču. Juventus je specijalista za ovakve situacije kada igraču ističe ugovor, a Milan pokušava preko Leonarda za vreme čijeg direktorskog mandata je Rabio afirmisan u Parizu.

Tangi Ndombele (21, Lion) – 75.000.000 evra (Totenhem, Mančester Junajted, Mančester Siti...)

Francuzi kažu: Makelele, Kante, Ndombele! Tim redosledom. Radilicu Liona su već etiketirali kao naslednika dvojice sjajnih zadnjih veznih. Poput bivšeg i sadašnjeg asa Čelsija, i Ndombele trči za dvojicu, jede kilometre, ore teren i pokriva ogroman prostor. Nije opasan u napadu, ali je zato u manevru perfektan. Jako ga je teško proći na sredini terena. Uvek je to da preseče pas, podmetne nogu, zasmeta... Neumoran je i igra Liona se ne može zamisliti bez njega. Već posle jedne sezone  u Lionu su stigle ponude u prednosti od 50.000.000 evra, otkrio je predsednik Ola. U pitanju je bio Totenhem. Ndombele je nedavno otkrio da ima poziv iz Mančester Sitija gde Gvardiola u njemu vidi naslednika Fernandinja. Tabloidi su pisali da je Murinjo bio spreman da ponudi čak 100.000.000 evra za Ndombelea. To je ipak naduvana cifra, ali je Lion ozbiljan u nameri da traži 70.000.000-75.000.000 evra za svoj perpetuum mobile.    

Benžaman Pavar (22, Štutgart) – 35.000.000 evra (Bajern, Liverpul, Totenhem)

Otkriće prethodnog Mundijala je i prošlog leta bio na meti velikih klubova, ali je Štutgart uspeo da ga zadrži. Narednog leta se Švabe ništa ne pitaju. Francuz ima otkupnu klauzulu od 35.000.000 evra i Bajern će je aktivirati. Usmeni dogovor je postignut još letos. Tada je Bajern bio spreman da plati i 50.000.000 evra kako bi Pavara dobio odmah, ali je Štutgart odoleo. Sada su sve karte u rukama Bavaraca i Pavara. Francuz je projektovan kao zamena za Džeroma Boatenga, može da igra kao štoper ili desni bek. Baš ono što je Bajernu potrebno. Ima sjajnu loptu, ubitačan šut, opasan je iz drugog plana... Liverpul i Totenhem su se interesovali, ali Bajern je sve dogovorio.

Sergej Milinković Savić (23, Lacio) – 80.000.000 evra (Juventus, Inter, Milan, PSŽ...)

Prošlog leta je uzurpirao fudbalsku javnost širom Evrope. Ni o jednom potencijalnom transferu nekog mladog igrača se nije pisalo kao o njegovom. Gotovo da nema velikog kluba koji nije pokazao interesovanje za srpskog vezistu. Od Reala i Barse, preko mančesterskih bogataša, Čelsija, do Juventusa, Pari Sen Žermena i Milana. Juve je dugo pokušavao da realizuje ovaj transfer, bio spreman na ogromnu ponudu, ali kada je iskrsla mogućnost da dovede Ronalda, odustao je od Sergeja. Privremeno. Alegri i dalje pati za Srbinom, ali je direktor Marota odlaskom u Inter odneo i pregovarački kapital u Milano i sada je Inter ozbiljan favorit za kupovinu Srbina. Milan je u finišu prelaznog roka nudio 90.000.000 kroz pozajmicu i opet će pokušati. PSŽ nije odustao u zavisnosti od raspleta situacije oko Rabioa i De Jonga. Preterao je tada i tvrdoglavi Lotito sa cenom od 150.000.000, pa 120.000.000 evra. Danas ne može da traži toliko, ali nije mu prvi put da ne prepoznaje momenat da uzme pare. Iako Sergej u ovoj polusezoni ima momente krize, sve je to normalno i pripada procesu sazrevanja. Kvalitet nije sporan, Srbin predstavlja retkost u evropskom fudbalu. Fizički dominantan, a tehnički fenomenalan. Šutira sa obe noge, glavom, ima sjajan pregled igre, duel igru, potez... Kompletan igrač kojeg je Alegri zbog toga nazvao „fudbalskim Frankeštajnom“. U kakvoj god da je formi, to samo odgovara kupcima jer će cena pasti.

Ruben Neveš (21, Vulverhemtpon) – 60.000.000 evra (Juventus, Liverpul, Mančester Siti)

Malo je vezista njegvovih godina, a takvog kvaliteta. Neverovatno je kakvu zrelost i mudrost pokazuje u igri u tim godinama. Kratki pasovi, duge lopte, igra pod pritiskom, gracioznost sa loptom... Milina je gledati tog momka kako gradi igru. Najmlađi kapiten u istoriji Porta je napravio mudar potez kada je poslušao menadžera Žorža Mendeša i pre godinu i po dana otišao u Čempionšip da se prošeta kroz njega sa Vulvsima. U Engleskoj je očvrsnuo i dobro se pripremio za prvu sezonu u Premijer ligi. A ubrzo je svima pokazao da je nova velika stvar portugalskog fudbala i da kvalitetom pripada eliti evropskog fudbala. Jirgen Klop ga je želeo još letos, Juventus pokušava preko Žorža Mendeša da dođe u pol-poziciju, Pep Gvardiola je takođe oduševljen Portugalcem... Svi će morati da sačekaju leto jer su Vulvsi poručili da nema šanse da transfer u januaru. A na leto će početna cena biti makar 60.000.000 evra.

Luka Jović (21, Ajntraht Frankfurt) – 60.000.000 (Bajern, Barselona, Borusija Dortmund)

Malo je takvih napadača u tim godinama na svetu! Luka Jović je biser kakav se retko viđa. Niko Kovač mu je oživeo karijeru u Frankfurtu, a kod Adija Hitera je usledila golgeterska eksplozija ove sezone. Sazreo je u gol-mašinu kakvu su predviđali kada se kao klinac pojavio u Crvenoj zvezdi. Pet golova Fortuni su lansirali Luku u nebesa. Mladi Srbin postiže golove na najrazličitije načine, brzo razmišlja, brzo završava, može da igra kao usamljeni špic ili u tandemu. Ojačao je fizički i mentalno u idealnoj sredini za mlade igrače i zapalio fudbalsku Evropu. Ako Kovač potraje u Bajernu, sigurno će tražiti Luku narednog leta. A i bez Kovača, Bajern ne propušta ovakve prilike u Bundesligi. Katalonski mediji ga navode kao jednog od naslednika Luisa Suareza u budućnosti, ali Bavarci deluju kao prvi favorit. Sigurno je da će ga Ajntraht otkupiti od Benfike na proleće, a onda ga verovatno prodati i po desetostruko većoj ceni. Srbija je dobila napadača svetske klase.

Husem Auar (20, Lion) – 60.000.000 (Mančester Siti, Čelsi, Arsenal)

Momak sa teškim prezimenom za naš izgovor je rođen i fudbalski prohodao u Lionu. Prošao je sve kategorije obe sjajne akademije i sa samo 20 godina postao igrač oko kojeg se sve vrti. Ako je Ndombele novi Makelele, Auar je novi Gurkuf. Tačnije, njemu idealna pozicija još nije ni pronađena. Može da igra i „šesticu“ i „osmicu“, pa i „desetku“. Tehnički je jedan od najdarenijih mladih vezista u Evropi. Što nije promaklo oku Pepa Gvardiole koji od fijaska sa nedolaskom Žoržinja traži baš takav tip igrača. Auar je jedan od kandidata, a Lion je već istakao cenu od 60.000.000 evra. Čelsi i Arsenal se takođe pominju kao zainteresovani, ali Siti je najozbiljniji kandidat.

Nikola Milenković (21, Fiorentina) – 60.000.000 evra (Mančester Junajted, Atletiko, Juventus, Inter)

„Novi Vidić“ je za godinu i kusur dana u Seriji A ubedio sve da je jedan od štopera budućnosti. I ne samo štopera, pošto je unikatan igrač koji može da sa štoperskim karakteristikama podjednako dobro igra i desnog beka. On je jedan od simbola novog trenda u italijanskom fudbalu da defanzivac u fazi napada igra kao treći štoper i šalje drugog beka u vezni red, a u fazi odbrane je klasičan bek. Još letos je Čolo Simeone namirisao kakav je to defanzivni kapacitet i nudio 40.000.000 evra. Viola je odbila čekajući da cena poraste. I porasla je na 60.000.000 evra! Mančester Junajted, Juventus, Inter... Svi žele mladog Srbina. Na leto je pravi momenat za veliki korak u karijeri momka koji sve radi tiho i pošteno. Inače, jedan je od retkih fudbalera koji nema menadžera.

Ruben Dijaš (21, Benfika) – 60.000.000 evra (Juventus, Lion, Arsenal)

Nova zlatna koka Benfike se zove Ruben Dijaš. On je najnoviji produkt fabrike talenata iz Lisabona. Niotkuda se pojavio prošle sezone i oduševio. Visok, idealno građen, moćan u duel igri i prekidima, sa sjajnom tehnikom i dugim loptama, pripada klasi modernih štopera koji su najtraženija roba na tržištu. Za manje od godinu dana, stasiti defanzivac je ušao u prvi tim Benfike, postao A reprezentativac Portugalije i došao na radar mnogih klubova. Lion je još letos nudio za njega 30.000.000 evra što dovoljno govori o potencijalu jer poznato je kakve skaute ima Lion. Benfika se odbranila otkupnom klauzulom od 45.000. 000 evra, a potom povećala platu Dijašu, produžila ugovor i podigla klauzulu na 60.000.000 evra. Sada su u trku uskočili Juventus i Arsenal. Juve pokušava preko Žorža Mendeša da dobije popust, ali Benfika ne odstupa od klauzule.

Federiko Kjeza (21, Fiorentina) – 50.000.000 evra (Inter, Juventus, Napoli)

On nije više samo sin slavnog Enrika, on je jedna od retkih svetlih tačaka u budućnosti italijanskog fudbala. Sa samo 21 godinom je postao lider Fiorentine, igrač oko kojeg se sve vrti i koji se ne plaši da preuzme odgovornost. Može da igra na više pozicija u veznom redu i napadu, iako je po vokaciji desno krilo. Ali ne ono klasično, pravolinijsko krilo, već moderno koje ulazi u sredinu, menja poziciju sa napadačima i može da igra kao “desetka”. Brz je, eksplozivan i često neuhvatljiv za rivale čime beži od duel igre koja mu nije jača strana. Poput slavnog oca, ima i strašan šut. Precizan i jak. Juventus je odavno bacio oko na njega, ali Fiorentina će učiniti sve da Kjeza poput Bernardeskija ne završi u najomraženijem klubu Violinih navijača. Inter se pominje kao ozbiljan kandidat, ali i Napoli koji bi mogao da probije klupski rekord i plati traženih 50.000.000 evra.

Džengiz Under (21, Roma) – 60.000.000 evra (Bajern, Čelsi, Totenhem)

„Turski Roben“ je jedna od najvrelijih tema na fudbalskoj pijaci. Sve se jako brzo dešava u karijeri ovog desnog krila. Zbog stila igre ga porede sa Robenom, mada najviše podseća na Španca Susa. Deluje jednostavno, ali je najčešće neodbranjivo kada Under krene ka golu. Prođe po desnom krilu zahvaljujući stelarnoj brzini i promeni pravca, prebaci loptu na levu nogu, a onda ispali projektil u suprotan ugao. Tako je na prečac kupio navijače Rome i postao jedan od retkih irgača Vučice koji imaju neograničeno poverenje. Razuverio je sve skeptike koji su se pretprošlog leta pitali šta će Romi anonomni Turčin iz Bašakšehira. Njegov dolazak se može povezati sa Monćijevim njuhom za talente, ali i sa najboljom školom fudbala u Turskoj. Under je produkt drugoligaša Altinordua koji je lansirao i Čaglara Sojundžua. Reč je o najboljoj fudbalskoj školi u Turskoj koja se bavi skautiranjem, razvojem i prodajom talenata. Under je najsvetliji primer. Pitanje je koliko će ga Roma još zadržati. Bajern, Totenhem i Čelsi su odavno zainteresovani, Roma je postavila cenu na 60.000.000 evra. A Monći je poznat kao čovek koji zna da kupi i proda.

Kai Haverc (19, Bajer Leverkuzen) – 55.000.000 evra (Bajern, Barselona, Totenhem)

Ukoliko uspe da izbegne povrede i ne dogodi se neki neplanirani pad ovaj momak bi sezonu 2018/19. mogao da završi na samo 12 utakmica od jubilarne 100. u Bundesligi. I sve to sa samo 19 godina. U mladoj i poletnoj navali u kojoj se nalaze i Leon Bejli i Julijan Brant, Haverc je postao neizostavni šraf, a sa šest golova i dve asistencije jedan je od najboljih fudbalera ovog tima. Sjajnim umećem da ulazi u šanse i daje golove s obe noge, iako je levonog, Haverc je stigao i da debituje za reprezentaciju Nemačke pod Joahimom Levom. Kombinacija najfinije svile i najtvrđeg čelika, 188 centimetara visokog Haverca već sada s pravom porede sa nemačkom legendom Mihaelom Balakom. Neizbežno i opravdano. A Bajern takve prilike ne propušta. Barselona se takođe interesuje, dok Totenhem neće moći finansijski da parira gigantima.

Maksi Gomez (22, Selta) – 50.000.000 evra (Atletiko, Borusija Dortmund, Barselona, Vulverhemtpon)

Dolazi iz Urugvaja, nosi broj devet na dresu i daje golove. Dovoljno! Maksija Gomeza već mnogi vide kao naslednika plemenite loze urugvajskih golgetera Forlana, Kavanija, Suareza... Mada po stilu igre najviše podseća na slavnog Čileanaca Marsela Salasa i Kolumbijca Radamela Falkaa. Sjajan je u skok i duel igri, ide glavom gde ostali neće nogom, ne komplikuje u završnici i izuzetno je snalažljiv pred golom. I kao svaki Urugvajac, gine za ekipu i daje ogroman doprinos u defanzivi. Brzo je prošao put od četvrte urugvajske lige do španske Primere. Na mala vrata je došao u Seltu za samo 5.000.000 evra i udesetrostručio vrednost. Bio je otkriće prošle sezone i posle samo godinu dana su Vulvsi nudili 30.000.000 evra za njega. Želeli su ga i Vest Hem i Borusija Dortmund pre nego što je dovela Paka Alaksera. Selta je bila nepopustljiva i dobro procenila. Čolo Simeone želi Maksija u januaru, a čak se pominje i Barselona koja traži naslednika za Luisa Suareza. Selta insistira na otkupnoj klauzuli od 50.000.000 evra.

Žunior Firpo (22, Betis) – 50.000.000 evra (Real Madrid, Mančester Siti, Arsenal)

Ako postoji levi bek koji je trenutno hit na fudbalskom tržištu, onda je to Betisov dinamit Žunior Firpo. Možda i nije baš najsjajniji defanzivac, ali je zato onaj profil brazilskih bekova/krila koji donose drugu dimenziju u napadu. Neumoran je u izletima napred, strašno je brz, ima odličnu tehniku i jako je opasan u završnici. Kako je samo pokidao Barselonin desni bok u onoj senzacionalnoj pobedi Betisa na Kamp Nou... Još letos su se Njukasl i neki klubovi sličnog ranga interesovali za momka iz Dominikanske Republike koji igra za mladu reprezentaciju Španije. Betis je tada napravio sjajan potez produžetkom ugovora i dupliranjem klauzule sa 25.000.000 evra. Ko će platiti 50.000.000 evra za momka sa tek sezonu i po ozbiljnog fudbala? Pep Gvardiola je favorit. Firpo se čini kao dugoročno rešenje za levi bok Građana posle fijaska na večito povređenim Mendijem. Ali poslednje vesti glase da je Real Madrid označio Firpa kao naslednika Marsela.  

Nikola Pepe (23, Lil) – 40.000.000 evra (Arsenal, Barselona, Lion)

Kakav uspon je ovaj momak doživeo za dve godine! Pretprošlog januara je igrao krilo u Anžeu i već tada je Njukasl pokušavao da ga dovede za desetak miliona. Dugo su vukla ta priča, Njukasl ce cenjkao i zbog milion, dva je posao propao. Na Pepeovu sreću! Šest meseci kasnije ga je za slične pare ugrabio Lil gde je nastavio sa usponom, pa je Lion letos ponudio 30.000.000 evra za krilnog napadača. I glatko je odbijen. Lil je osetio kakav biser ima, a Pepe procenio da mu je bolje da odigra još jednu sezonu u istom timu pre nego što napravi transfer. Ove sezone je eksplodirao, niže golove i asistencije, a novost je da ga Lil koristi i kao centarfora. Igra direktno, ima sjajnu kontrolu lopte, a jedina mana mu je nešto slabija desna noga. Ipak, to ne smeta najbogatijim klubovima da mu bace mamac. Barselona se ozbiljno pominje kao kupac, Arsenal takođe, zatim Mančester Junajted... Lilov direktor Luis Kampos je nedavno šokirao javnost kada je rekao da sledećeg leta neće dati Pepea ispod 80.000.000 evra! Realno je ipak da ga prodaju za duplo manju sumu.

Kšištof Pjontek (23, Đenova) – 40.000.000 evra (Barselona, Napoli, Bajern)

Poljska senzacija je šokirala Evropu ove sezone. Došao je kao anonimus iz Krakovije i počeo da nemilice rešeta mreže u dresu Đenove. Poobarao je sve klupske rekorde, nadmašio učinke ozbiljnih legendi u debitanstkoj sezoni i za samo par meseci postao novi idol Đenovinih navijača. Klasičan je predator koji postiže golove iz svih pozicija, mada mu je igra glavom najjače oružje. Ali dobro tuče i levom, i desnom, ne promašuje penale... Iako je izgledalo na početku da je reč o prolaznom hitu, Poljak je nastavio da rešeta i grabi ka tituli Kapokanonijerea u Seriji A. Napoli ozbiljno razmišlja o ponudi od 40.000.000 evra, Barsa ga je uz Jovića stavila na spisak kandidata za naslednika Suareza, Bajern u njemu vidi jednog od naslednika Levandovskog... Biće jagma za poljsku senzaciju na letnjoj pijaci.  Možda i na zimskoj.

Nikolo Barela (21, Kaljari) – 45.000.000 evra (Čelsi, Inter, Napoli, Arsenal)

Odavno se takav talenat nije pojavio na Sardiniji. Kažu od vremena mitskog Điđija Rive. Nikolo Barela je po mnogima novi Dejan Stanković italijanskog fudbala. A upravo mu je naš Deki igrački uzor. Barela na prvi pogled ne izgleda fizički dominantno, ali je sjajan u duel igri, podjednako odbar u obe faze igre, pokriva sve pozicije u veznom redu i najopasniji je iz drugog plana. Prerastao je Kaljari u kojem se cela igra vrti oko njega. Letos su Juve, Inter, Milan i Roma bili zainteresovani, odnedavno ga juri Napoli, ali možda i najveći kandidat za njegovo dovođenje je Čelsi. Mauricio Sari je oduševljen mladim zemljakom. Kao i Arsenal koji traži zamenu za Ramzija.

Sandro Tonali (18, Breša) – 30.000.000 evra (Juventus, Inter, Milan, Napoli, Roma)

Italija je poludela za novim Pirlom! U vreme kada prefinjeni plejmejkeri odumiru i kada je Modrić jedan od retkih preostalih igrača takvog kova, pojavio se momak u kojem cela Italija vidi naslednika maestra Andree Pirla. Ima fantastičnu pas igru, deli lopte „ispod zemlje“, beleži čudesne asistencije, a iz slobodnjaka sa 40 metara šalje projektile. Sandro Tonali je produkt čuvene Brešine škole i bez obzira što igra u Seriji B i ima samo 18 godina, hoće ga svi veliki italijanski klubovi. Inter je već bacio udicu, Juventus ga drži na oku, Roma i Napoli takođe ne žele da propuste ovakav dragulj, a dečko je izjavio da navija za Milan i da hoće na San Siro. Gazda Breše, stari lisac Masimo Ćelino je namirisao kakav biser ima u klubu i postavio je cenu od 30.000.000 evra što je plafon za igrača iz druge lige. Među zainteresovanima je i Mauricio Sari. Manćini ga je već pozvao u A selekciju Italije iako nije bio ni član mlade reprezentacije. Dokaz da se radi o retkom talentu.

Irving Lozano (23, PSV Ajndhoven) – 40.000.000 evra (Milan, Čelsi, Mančester Siti)

Otkako se pojavio u meksičkom fudbalu i debitovao golom posle pet minuta na terenu, brzinom svetlosti se proširila informacija da takav talenat odavno nije viđen u Meksiku. Odmah su evropski bogataši naoštrili kandže, ali je Pačuka odolevala dobre tri godine dok su Evropljani obigravali oko eksplozivnog krila. Sa 18 godina je plašio saigrače, a sa 19 terorisao rivale i kao glavni igrač vodio Pačuku do titule. Nadimak Čaki je dobio po strašnoj lutki iz horor filmova zbog neslanih šala kojima je plašio saigrače. A kada uhvati zalet sa loptom, još je strašniji. Dešnjak, a igra na levom krilu. Strašno je brz i sjajno kontroliše loptu, a tu je i ubojit šut. Murinjo ga je mesecima jurio i kada je izgledalo kao gotova stvar da se seli u Mančester Junajted, prešao je u PSV Ajndhoven uz glasine da je Mančester Siti pomogao Holanđanima u transferu u zamenu za pravo preče kupovine. Šuška se i dalje da Siti ima prednost, ali Gvardiola se ne oglašava. Milan ga želi ove zime uz pomoć Mina Rajole koji je preuzeo brigu o karijeri Meksikanca, ali PSV traži 40.000.000 evra. Za Rosonere je to puno, ali nije za Čelsi koji mora da gleda u budućnost ako Azar ode.

Lion Bejli (21, Bajer Leverkuzen) – 30.000.000 (Liverpul, Čelsi)

Prošla sezona u Bundesligi donela je pravu eksploziju fantastičnog krilnog napadača Bajera iz Leverkuzena koji je sjajnim sprintevima i atraktivnim golovima podsetio mnoge na svog slavnog zemljaka sa Jamajke Juseina Bolta. Posebno se ističe dobrim driblingom, a nisko težište i ubojita leva noga čine ga velikom napašću po golmane protivničkog tima. Jedini problem u Bejlijevoj igri je nekonstantnost forme, pošto je posle sjajne prošle sezone koju je začinio sa 12 golova i šest asistencija, ove postao potpuno neprepoznatljiv. To je sigurno uticalo i da interesovanje velikana poput Bajerna, Liverpula ili Čelsija, koji su ga skautirali, utihne, ali bi Bejli, koji ima ugovor u Leverkuzenu do leta 2023. mogao opet na proleće da se nametne kod novog trenera Petera Boša. Kvalitet i talenat nisu sporni, treba ga samo istrpeti i dobili ste munju na krilnim pozicijama.

Ismaila Sar (20, Ren) – 30.000.000 evra (Arsenal, Kristal Palas)

Mecovi skauti su ga ulovili u Senegala i samo jedna sezona u evropskom fudbalu mu je bila dovoljno da privuče i interes Barselone. Čak je bila i zvanična ponuda, ali je Sar odlučio da pređe u Ren?! I napravio pravi potez. Nastavio je da napreduje i postao jedno od najboljih krila francuske Lige 1. Nezadrživ je u igri jedan na jedan, nemoguće ga je sustići kada pruži korak, a zaštitni znak su mu evrogolovi sa distance. Ima neverovatnu desnu nogu kojom plasira bombe u protivničke mreže. Pogledajte samo golove koje je davao ove sezone... Nedostaju mu malo bolji pregled igre i jednostavnost. Arsenal je poptuno odlepio za njim i nudi 20.000.000 evra i golmana Martineza. Ipak, Sar bi mogao najpre u Kristal Palas ako ode Vilfrid Zaha.

Pablo Fornals (22, Viljareal) – 26.000.000 evra (Barselona, Arsenal, Vest Hem)

Najtraženiji mladi Španac u ovom trenutku je Viljarealov ofanzivni vezista Pablo Fornals. Osim što je mnogo talentovan, Fornals košta samo 26.000.000 evra. Toliko iznosi otkupna klauzula zbog koje se „pola Evrope“ alarmiralo. Fornals važi za čudo španskog fudbala otkako se kao 16-godišnjak preselio u Malagu i već tada odbio mngoe velike klubove. Klasična je „osmica“ koja diriguje igrom, deli lopte, ima moćan šut desnom nogom, a u Bilbau smo videli i neke magične trikove. Barselona ga vidi kao C opciju ako ne dobije De Jonga ili Rabioa. A možda dođe i nevezano za epilog s pomenutom dvojicom. Pelegrini ga zna iz Malage i insistira na njegovom dolasku u Vest Hem, a ljubitelj Fornalsovih kvaliteta je Unaj Emeri.

Dijadi Samaseku (22, Red Bul Salcburg) – 30.000.000 evra (PSŽ, Milan, Totenhem, Lajpcig)

Publika na ovim prostorima je imala prilike da letos vidi kako je ovaj momak na Marakani zaključao sredinu terena i bio neverovatan u meču protiv Crvene zvezde. Ostatak Evrope je to video mnogo ranije. Milan je letos pokušavao pre nego što je morao da se zadovolji pozajmicom Bakajoka. PSŽ sada vidi Samasekua kao jednu od zamena za Rabioa, Totenhem kao naslednika Muse Dembelea, a RB Lajpcig kao novi resurs iz svog dvorišta koji će krenuti putem Nabija Keite. Samaseku nije klasičan trkač iako mu je to u osnovi glavni posao. Fantastičan je u duel igri, ali i u nekim tehničkim elementima poput prijema u kojem odmah izbacuje čuvara i ubrzava akcije. Nedavno je produžio ugovor sa Salcburgom koji ga neće prodati ispod 30.000.000 evra.

Doni van de Bek (21, Ajaks) – 30.000.000 evra (Totenhem, Milan, Roma)

U senci Ajaksovih supertalenata De Jonga i De Lihta stasava još jedan jako zanimljiv igrač. Holandski Pol Skols kako vole da ga nazovu tamošnji novinari. Stariji je od Frenkija samo mesec dana, a pre njega je ušao u prvi tim kao još jedno otkriće Petera Boša. Nije tako elegantan kao De Jong, ali je dinamičniji i opasniji po gol iz drugog plana. Neumoran je, nameće brzu igru kratkih paseva i voli češće da šutira od De Jonga. Kao klinca u mlađim kategorijama Ajaksa ga je ozbiljno pratila Barsa i slala neke pozive, ali je on rešio da karijeru gradi prirodnijim putem u Ajaksu. Totenhem se interesuje, Roma je spremna da plati oko 20.000.000 evra, Milan je takođe zagrizao, ali Ajaks ga neće tako lako pustiti. Pogotovo ako odu De Jong i De Liht

Mario Ermoso (23, Espanjol) – 40.000.000 evra (Real Madrid, Arsenal)

Do pre nekoliko nedelja je bilo izvesno da će štoper Espanjola biti jedna od zvezda zimskog prelaznog roka. Madridski mediji su pisali da je Real već kaparisao transfer. Ove sezone je Mario Ermoso potpuno sazreo u dresu manjeg katalonskog kluba. Ustalio se kao komandant odbrane i postao redovan reprezentativac Španije. Odigrao je svaki minut u prvih 14 kola i bio najzaslužniji za Espanjolov visok plasman. A onda je došla povreda kolena i strmoglav pad Espanjola koji bez njega u timu nije uzeo ni bod. Zbog povrede kolena se ne očekuje da ove zime promeni sredinu, ali već na leto bi Real mogao da aktivira klauzulu od 40.000.000 evra. Ako to ne uradi Arsenal pre njega jer Unaj Emeri jako ceni mladog zemljaka.

Foto: Shutterstock, Reuters


tagovi

Frenki de JongMatijs de LihtLukas ErnandezMilan ŠkrinijarKristijan PulišićAdrijen RabioTangi NdombeleBenžamin PavarSergej Milinković SavićRuben NevesLuka JovićNikola MilenkovićFederiko KjezaDžengiz UnderKai HavercMaksi GomezŽunior FirpoNikola PepeKšištof PjontekNikolo BarelaSandro TonaliIrving LozanoLion BejliIsmaila SarPablo FornalsDijadie SamasekuDoni van de BekMario ErmosoZimski prelazni rok 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara