Crno-beli pobednički ples
Crno-beli pobednički ples

Partizan drugačijeg lica: Zvezdi prete oba špica

Vreme čitanja: 3min | sub. 23.02.19. | 20:51

Nikolić plenio elegancijom, Rikardo egzekucijama, a Kosović loptama u prostor, za ubedljiv trijumf nad Proleterom i dobro raspoloženje u Humskoj pred 159. večiti derbi - 3:0

Fudbal drugačijeg lica kad se igra sa dva špica! Mučio se jesenas Partizan kad bi postavio formaciju sa jednim napadačem, zato su svi navalni fudbaleri još na pripremama zagovarali ideju da se u proleće krene što ofanzivnije, a opravdanost takvog stava ocrtala se na terneu u uvodna dva kola 2019. godine, pošto je posle OFK Bačke Parni valjak pregazio i novosadski Proleter. I to još brže, za poluvreme - 3:0.

Duel sa još jednim vojvođasnkim predstavnikom, ove sezone bez gola crno-belima, obeležili su centarforovi, Nemanja Nikolić i Rikardo Gomeš: pogocima, asistencijama, a čak i da nije bilo konkretnog učinka ostao bi utisak o njihovoj sve kvalitetnijoj saradnji. Znatno plodonosnijoj, bržoj i smislenijoj u odnosu na prvi deo sezone, kad je uglavnom napadač sa Zelenortskih Osrtva vukao ekipu. U osvit večitog derbija dobio je partnera sa kojim razmenjuje pasove i koji ga hrani loptama, a baš impuls kakav timu Zorana Mirkovića daje bivši prvotimac Spartaka deluje ohrabrujuće za Grobare pred 159. večiti derbi.

Izabrane vesti

Teško je izmeriti ko je od njih dvojice bio bolji u završnom susretu subotnjeg programa 23. kola Superlige. Rikardo je statistički okončao duel sa dva gola i asistencijom, njemu kapa dole i za iznuđen crveni karton Zarije Lambulića u ranoj fazi meča, međutim, Nikolićev učinak nije merljiv samo brojevima, reč je o čistoj estetici, sveprisutnosti u i oko kaznenog prostora Proletera, rvanju sa odbranom gostiju i toliko elegantnim odigravanjima da je mamio aplauze oko 6.500 navijača, napokon zadovoljnih izdanjem miljenika.

Blistali: Nikolić i Zakarić

U prohladnoj februarskoj večeri Partizanovu publiku zagrejao je baš pomenuti tandem, pošto je u razmaku od samo dva minuta nagovestio da će drugi takmičarski meč ove godine poslužiti kao idealna uvertira za daleko teži izazov narene sedmice u komšiliku. Najpre egzekucija Nikolića u 16. te isključenje Lambulića u 18. usmerili su utakmicu na vodenicu domaćina, rešenog da ekipi sa Slane bare vrati dug za septembarsko mučenje na "Karađorđu", kad su uloge bile zamenjene i kad je samo Vladimir Stojković spasao favorita bruke. Rezultatska i brojčana prednost omogućila je Mirkovićevim izabranicima da fino kombinuju, lopta je išla brže nego u većini jesenjih duela, Goran Zakarić i Armin Đerlek su menjanjem pozicija zbunjivali defanzivce Proletera, a Nebojša Kosović gurao lopte u prostor i predstavljao pluća tima na sredini terena. Jednostavno, utakmica za uživanje. Još da je bio Zoran Tošić u sastavu...

Na suprotnom kraju nije bilo ni brige za Vladimira Stojkovića i saborce iz poslednje linje, jer za razliku od duela iz prvog dela sezone Proleter nije bio ni izbliza opasan. Možda zato što je rano ostao bez Lambulića (ko se ne seća, reč je o fudbaleru koji je protiv niškog Radničkog postigao autogol i skrivio jedanaesterac), možda i što je trener Dragan Radojičić ostao bez dovoljno aduta da zapreti najčvršćoj odbrani srpskog prvenstva. Gosti su brzo završavali akcije, lako gubili lopte i praktično nijednom nisu ugrozili Stojkovića. Na taj način produžli su niz bez slavlja na osam utakmica, a ako ovako jalovo nastave...

Mirkovića, pak, može da raduje što je publici predstavio idejno rešenje na štoperskoj poziciji Strahinju Pavlovića (sud o partiji 17-godišnjeg defanzivca ne može da bude merodavan, jer praktično nije ni imao posla, ali obećava) i što su svi kojima je pretila suspenzija zbog kartona (Stojković, Valijente, Šćekić, Zakarić, uz Zdjelara van protokolpa) neokrnjeni prošli poslednju krivinu pred derbi.

Parni valjak tutni ka Marakani...


PARTIZAN - PROLETER 3:0 (3:0)
/Nikolić 16, Rikardo 40, 45/

Beograd
Stadion: Partizana
Sudija: Lazar Tripković
Crveni karton: Lambulić u 18. minutu

PARTIZAN: Stojković - N. R. Miletić, Pavlović, Valijente (od 46. Ostojić), N. G. Miletić - Šćekić, Kosović, Zakarić, Nikolić, Đerlek - Rikardo.

PROLETER NS: Vesić - Tanasin, Leandro, Lambulić, Mitrović - Govedarica, Plavšić (od 31. Nikolić) (od 63. Novaković) - Čolović, Čović, Krasić - Vujaklija (od 46. Jokić).


Superliga, 23. kolo

Petak
Vojvodina - Radnički Niš 0:1 (0:1)
/Pankov 47/

Subota
Zemun - Mačva 0:0

Mladost - Bačka 5:0 (2:0)
/Pejović 11pen, 37, Bojović 57, Pavlović 67, Ristić 90+1/

Napredak - Spartak Subotica 0:0

Radnik - Crvena zvezda 0:1 (0:1)
/Gajić 9/

Partizan - Proleter N.S. 3:0 (3:0)
/Nikolić 16, Rikardo 40, 45/

Nedelja
13.00: (1,60) Čukarički (3,60) Voždovac (5,50)
14.00: (1,80) Rad (3,30) Dinamo Vranje (4,50)

*Kvote su podložne promenama

Foto: MN press


tagovi

Rikardo Gomeš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara