©Star Sport
©Star Sport

Partizan ide u kvalifikacije za LŠ, ali nema baš čemu da se raduje: Samo je Jovanović za to takmičenje

Vreme čitanja: 5min | pet. 17.05.24. | 20:27

Golman, Šćekić i Severina – tim redom – pokrenuli sastav iz Humske protiv Čukaričkog (1:0), koji je do presudnog gola igrao sjajno, ali se ispromašivao

Napokon u Humskoj mogu da kažu „Evropo, dobro došla“. Da li će se čuti i „Dobro te našla“ znaćemo do kraja leta, ali je za Partizan najvažnije da je pred kraj još jedne turbulentne sezone osigurao povratak u kvalifikacije za Ligu šampiona. Prvi put posle 2017. biće u prilici da se bori za plasman u elitno evropsko takmičenje, mada mu je meč sa Čukaričkim pokazao da ga pre tog zahtevnog puta čeka nova rekonstrukcija tima, pošto je aktuleni neubedljiv.

Jeste slavio 1:0 pogotkom Ksandera Severine i u kombinaciji sa porazom TSC-a u Lučanima ostao neuhvetljiv za takmaca iz Bačke Topole. Iza tih faktografskih podataka krije se gomila problema zbog kojih na Topčiderskom brdu nemaju razloga da preterano slave. Videlo se to i po reakcijama dela čelnika tokom šestog kola plej-ofa Mozzart Bet Superlige, čak i kad je Holanđanin poentirao za prekid neslavne tradicije i posle tri godine pokorio Banovo brdo – 1:0.

Izabrane vesti

Albert Nađ je spojio dve pobede i stigao do cilja. Samo on zna kako, pošto je i novom treneru jasno da ovo nisu ni igra(či), a ni plasman u skladu sa reputacijiom kluba. Makar je minimum minimuma ostvaren. Uz loše izdanje u prvom i malo bolje u drugom poluvremenu protiv rivala koji je imao samo jedna problem. Kako da savlada odličnog Aleksandra Jovanovića. Najboljeg pojedinca skromnog tima.

Kad se popne na Banovo brdo Parni valjak se pretvara u fiću. Naspram njega Čukarički liči na Mercedes. Teško je objasniti šta se tačno dešava Partizanu prilikom posete ulici Beogradskog bataljona, međutim, kao da ga neka sila uspori, utiče da domaćin vozi na većem broju obrtaja, zbog čega smo tokom prvog poluvremena gledali maltene reprizu trke od pre mesec dana kad je i počeo sunovrat ekipe iz Humske. Tad je bilo efikasno, sad ne, iako u igračkom smislu parelela može da se povuče i opet je isti zaključak: u okršaju dva crno-bela tima na ovom mestu jedan samo jedan igra fudbal.

Od prve sekunde se moglo primetiti da je domaćin angažovaniji, brži, konkretniji, snažniji u duelima, da veštije kombinuje i lakše dolazi do situacija da zapreti. Samo u prvom poluvremenu u četiri velike prilike našao se Đorđe Ivanović (u jednoj iz ofsajda), samo što je za razliku od susreta igranog 14. aprila naišao na zid u liku Aleksandra Jovanovića. Golman Partizana kao da je u rukavicama sakrio cigle i kad je utakmica počela postavio bih ih tamo gde je nekadašnji član ekipe sa Topčiderskog brda pucao. Uglavnom je to bilo iz dobrih pozicija, za koje se ekipa Gorana Stanića izborila tehnički doteranim potezima Marka Docića i(li) Luke Adžića, ali Jovanović nije dao. Pred očima selektora Dragana Stojkovića opet je bio referenca izabranika Alberta Nađa.

Njegovim prezimenom počinjalo je i završavalo se sve vredno pomena u Partizanu ovog petka. Ostali dugo nisu vredni pomena. Izgledali su do saveta u svlačionici kao momci nedostojni dresa kluba, bez obzira da li na poleđini piše broj dva, sedam ili 11. Igrali su isto. Tačnije, nisu. Statirali su. Toliko razočaravajće da su naterali rezervistu Aleksandra Šćekića da pred odlazak na pauzu ustane sa klupe i prodere se tako da ga je čulo celo Banovo brdo:

„Šta je bilo? J..., igrajte, bre“.

Pre njega je promukao Albert Nađ, razočarano ka terenu gledao pomoćni trener Marko Jovanović, povremeno na nogama u nameri da probudi usnuli tim. Ova ekipa je zaspala i ne deluje da je motivisana da skoro ustane iz kreveta. Kao da ne želi više da igra fudbal. Raspala se.

Zato Čukaričkom nije bilo teško da je nadigra do pauze. Stekao se utisak da je na nekim pređašnjim mečevima, protiv Napretka ili Vojvodine imao više problema. Jedina nevolja se zvala – realizacija. Na te četiri velike šanse Đorđa Ivanovića nadovezali su se pokušaji Igora Miladinovića, Brazilca Mela i Luke Aždića i pravo je pitanje kako domaćin nije imao rezultat kakav je igrom zaslužio. Bio je konkretan, brz, gurao loptu napred, možda igrao raznovrsnije nego u pređašnjem duelu istih ekipa.

Sve što Čukarički nije uradioo 55 minuta, jeste Ksander Severina iz prve prilike za Partizan na utakmici. Dotad se sve kod gostiju svelo na pokušaje s distance Leandra Ovusua i Mateusa Saldanje, ali kad su se linije tima Čukaričkog poremetile prilikom jedne akcije, Aranđel Stojković je spazio utrčavanje bivšeg fudbalera Den Haga, a Severina savladao Igora Samurovića i razveselio Grobare.

Bio je to period meča kad je Partizan igrao jednostavnije, iz jednog, najviše dva dodira, lakše ovajao teren, potisnuo Stanićev tim na njegovu polovinu i energetski izgledao na višem nivou nego u prvom delu. Možda je i taj urlik Aleksandra Šćekića prenuo goste, uticao da shvate kakav je ulog na talonu i na kraju su uzeli nagradu. Najviše zbog uticaja Aleksandra Jovanovića, koji je i u nastavku briljirao, potvrdivši da je igrač sezone u crno-belom.

Imao je pomoć u liku Bojana Kovačevića, dovoljno spretnog da zaustavi pokušaj Vukašina Jovanovća, u akciji posle koje je Čukaričkom izjednačenje mogao da donese i Nemanja Tošić. Pokušao je Stanić uvođenjem napadača kakvi su Slobodan Tedić i Milan Pavkov, ali Brđani su ovim porazom najverovatnije ostali bez Evrope.

Ona se opet osmehuje Partizanu. Da li i on njoj?

ČUKARIČKI – PARTIZAN 0:1 (0:0)

/Severina 55/

Stadion: Čukaričkog

Sudija: Novak Simović

Crveni karton: Marko Docić (Čukarički) u 90+5. minutu.

ČUKARIČKI (4-3-2-1): Samurović 5,5 – Stanković 6, Stevanović 7, Jovanović 6,5, Tošić 5,5 – Docić 67, Sisoko 6 (od 75. Kovač 6) – Ivanović 5,5, Miladinović 6,5 (od 85. Pavkov -), Adžić 7 (od 75. Nikčević -) – Melo 6,5 (od 81. Tedić -).

PARTIZAN (4-2-3-1): Jovanović 9 – Stojković 5,5, Filipović 6, Kovačević 6,5, Antić 5,5 – Ovusu 5, Natho 5,5 (od 90+2. Saničanin -) – Severina 6, Zahid 5 (od 73. Goh -), Kalulu 5,5 (od 90+2. Šćekić -) – Saldanja 5 (od 73. Nikolić 6).

Igrač utakmice: Aleksandar Jovanović (Partizan) 9.


MOZZART BET SUPERLIGA - 36. KOLO (ŠESTO KOLO PLEJ-OFA)

Četvrtak

Radnički 1923 – Vojvodina 0:0

Napredak - Crvena zvezda 0:4 (0:3)

/Knežević 8, Sremčević 42, 68, Katai 45/

Petak

Čukarički - Partizan 0:1 (0:0)

/Severina 55/

Mladost - TSC 2:0 (1:0)

/Veličković 15, Varjačić 54/



tagovi

Albert NađMateus SaldanjaAleksandar Jovanović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara