Partizan mora u bitku za Evropu

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.04.19. | 11:59

Verovatno najtežu od raspada SFRJ... Protiv timova iz plej-ofa crno-beli ove sezone osvojili samo 19 od moguća 42 boda

Posle tri kola i 270 minuta lošeg fudbala definitivno je jasno - ni Savo Milošević nije uspeo da povuče ručnu. Partizanova kola i dalje klize nizbrdo. Jasno, nakon jučerašnjeg poraza u Novom Sadu, šestog u sezoni, a petog u poslednjih mesec dana, legitimno je postaviti pitanje mogu li crno-beli da u doigravanju zadrže mesto u TOP 4 i tako obezbede izlazak u Evropu na leto.  

Valja napomenuti da četvrta pozicija opciono vodi u Ligu Evrope, jer teoretski, ukoliko bi Mladost iz Lučana osvojila Kup Srbije (i završila kao peta) onda bi u masovnije evropsko takmičenje išli samo drugoplasirani i trećeplasirani tim iz šampionata. 

Izabrane vesti

Ali da ne idemo tako daleko. Za sada se bavimo samo činjenicama, a one kažu da Partizan čeka pakleno težak posao u plej-ofu. Uzimajući u obzir stanje u ekipi (sa novim trenerom već doživljena dva poraza) i klubu, te rezultate crno-belih protiv ekipa sa kojima će se sastati u narednih sedam kola, utisak je - grčevita borba za izlazak na evroscenu realnost je tima iz Humske. U sezoni u kojoj je Partizan maltene oborio negativan rekord kada je u pitanju zaostatak za večitim rivalom - čak 30 bodova, samo je u Zvezdinoj šampionskoj sezoni kod Miodraga Božovića bila veća razlika, 32 - svaka pobeda u plej-ofu biće zlata vredna. Javna je tajna da je finansijsko stanje u Partizanu daleko od zadovoljavajućeg tako da bi izostanak značajnije uloge u Evropi bio dodatni udarac na klupsku kasu... 

Nakon što su bodovi podeljeni situacija je sledeća: Parni valjak deli treće mesto sa Čukaričkim (po 27 bodova), a ozbiljno ga ugrožava lučanska Mladost koja je na 23. Kruševački Napredak je na samo dve pobede od pomenutog tandema, međutim teško je očekivati da će četa Miše Kosanovića posle odlazaka najboljih igrača izdržai jak ritam plej-ofa i u kontinuitetu beležiti dobre rezultate.  

Pored niskog stanja morala i ozbiljno poljuljanog samopouzdanja - što je juče priznao i sam Savo Milošević - ono što treba da brine armiju navijača crno-belih, kao što rekosmo, jesu loši rezultati u duelima sa najboljim ekipama lige U najkraćem, Partizan je od sedam timova iz plej-ofa dva puta uspeo da savlada samo novosadski Proleter?! Ko je ispratio meč u Novom Sadu setiće se i kako su puleni tadašnjeg trenera Zorana Mirkovića došli do pobede. Domaćin je pružio vrlo dobar otpor i čak zaslužio bod, ali je prvo Vladimir Stojković odbranjenim penalom sačuvao Beograđene, a onda ih je i sreća pogledala, jer je posle sjajnog šuta Zarije Lambulića lopta pogodila prečku. 

Sve u svemu, pored ta dva trijumfa protiv Proletera, Partizan je dobio još samo Vojvodinu (kod kuće 2:0) i pre pet dana Čukarički, posle onog preokreta u režiji Zorana Tošića - 3:2. Sa Crvenom zvezdom dva remija, sa Lučancima takođe, protiv niškog Radničkog i Napretka samo po bod iz dve utakmice... Kada se ispod svega toga podvuče crta dolazimo do podatka da je Partizan od moguća 42 boda protiv ekipa iz plej-ofa osvojio svega 19?! Učinak: četiri pobede, sedam remija i tri poraza

Da mu nije renomea veliko je pitanje da li bi Partizan s ovakvim skorom bio favorit za izlazak u Evropu pred start plej-ofa. Ovako, prednost je svakako na strani crno-belih u trci sa Čukom i Lučancima. Pogotovo što ta dva tima dočekuje pred svojim navijačima. 

Dobar posao Miloševićevi izabranici mogli bi da naprave već na startu doigravanja, kada im dolaze Brđani. Zapravo, u tom meču aktuelni osvajač Kupa imaće i neku vrstu imperativa, jer nakon tog duela slede dva najteža gostovanja. Prvo u Nišu, a onda i na Marakani. 

Jasno je da bi pravo malo čudo trebalo da se dogodi pa da crno-beli ostanu bez Evrope - pogotovo što im kao alternativni pravac figurira kup - ali da će to biti verovatno najteža bitka za evroscenu još od raspada SFRJ - biće. 


PARTIZANOVI REZULTATI SA EKIPAMA IZ PLEJ OFA

Crvena zvezda
1:1, 1:1

Radnički Niš
0:1, 2:2

Čukarički
3:2, 1:1

Mladost Lučani
1:1, 0:0

Napredak
0:1, 1:1

Vojvodina
2:3, 2:0

Proleter
3:0, 1:0


RASPORED UTAKMICA PLEJ OFA

31. KOLO, 13. april
Crvena zvezda – Radnički
Partizan – Čukarički
Mladost – Napredak
Vojvodina - Proleter

32. KOLO, 21. april
Čukarički – Crvena zvezda
Radnički – Partizan
Napredak – Vojvodina
Proleter - Mladost

33. KOLO, 25 april
Crvena zvezda – Partizan
Mladost – Vojvodina
Radnički - Čukarički
Napredak – Proleter

34. KOLO, 1. maj
Vojvodina – Crvena zvezda
Partizan – Mladost
Proleter – Radnički
Čukarički – Napredak

35. KOLO, 5. maj
Crvena zvezda – Mladost
Čukarički – Proleter
Radnički – Vojvodina
Partizan – Napredak

36. KOLO, 11. maj
Proleter – Crvena zvezda
Mladost - Čukarički
Napredak – Radnički
Vojvodina – Partizan

37. KOLO, 19. maj
Crvena zvezda – Napredak
Radnički – Mladost
Partizan – Proleter
Čukarički – Vojvodina

Foto: Starsport


tagovi

Savo MiloševićLiga EvropeSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara