Partizanov tim za sledeću sezonu: Tri prioriteta! Ko ide? Ko dolazi? Ko se vraća? Koliko to košta?

Vreme čitanja: 5min | pon. 16.04.18. | 18:11

Uprava crno-belih pred velikim poslom da napravi tim i spremi ga za učešće u evropskim kvalifikacijama

Jednocifren broj utakmica, pa pravljenje tima za novu sezonu. Šest maltene revijalnih mečeva u Superligi, najmanje dve, najviše tri u Kupu Srbije sa takmičarskim nabojem, a onda posao u kome Partizan ne sme da pogreši: formiranje ekipe čiji će zadatak biti da u Humsku 1 vrati pehar prvaka države, jer se on uveliko seli na suprotnu stranu Topčiderskog brda.

Crno-beli se nalaze u situaciji nalik onoj s kraja proleća 2015. Tad su, zbog i te kako pristojnog učešća u Ligi Evrope (sad još boljeg) još ranije ostali bez šanse da odbrane naslov prvaka, ukazala im se prilika da osvoje kup (uzeli ga predvođeni Ivanom Tomićem), pa mogu i moraju da se posvete izgledu igračkog kadra za učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope i novom pohodu na trofeje na domaćoj sceni. Pri čemu namerno izbegavamo sintagmu „pravljenje tima na duge staze“, praksa je pokazala da tako nešto u srpskom fudbalu - ne samo kad je Parni valjak u pitanju - ne važi.

Izabrane vesti

Bilo kako, Partizan za narednu sezonu ima tri prioriteta: dovođenje jednog štopera (za rotaciju), centralnog veznog (oko koga bi se vrtela igra) i napadača (potrebna sveža krv). To su top zahtevi, dok bi ostali dolasci mogli da se podvedu pod ulaganje u budućnost, bilo da je reč o novajlijama iz naše lige, okruženja ili talentima sa egzotičnih inostranih destinacija.

Po pozicijama bi to trebalo da izgleda ovako...

GOLMANI - DA LI JE STOJKOVIĆ SIGURAN?

Vladimir Stojković je zimus produžio ugovor na još četiri godine, postao jedan od plaćenijih igrača, u potpunosti opravdano drugi angažman u Partizanu i prema papirima, pa i njegovim rečima („kad ovo istekne tražiće da potpišem novi“) njegovo mesto je „zakucano“. Samo, za dva meseca je Mundijal u Rusiji, iskusni čuvar mreže je sugurna „jedinica“ državnog tima i pod uslovom da se razbrani kako ume moguće je da će dobiti ponudu iz kategorije onih koje se ne odbijaju. Pogotovu u ovo doba njegove karijere. Što bi bila šansa i da klub zaradi.

Onda bi crno-beli morali da traže i novog golaman. Ovako, na raspolaganju imaju Marka Jovičića (s njim je Partizan dobio svaki meč), te mlade snage Jovana Trnića i Aleksandra Popovića, a sa pozajmica iz Rada i grčkog Platanjasa u junu se vraćaju Nemanja Stevanović (pitanje je da li klub na njega ozbiljno računa) i Filip Kljajić (ugovorom vezan do 2021).

ODBRANA - DVOJICA BEKOVA ODLAZE

Trener Miroslav Đukić na raspolaganju ima petoricu štopera (Nemanja R. Miletić, Bojan Ostojić, Milan Mitrović, Svetozar Marković, Strahinja Bošnjak), ali će najmanje jedan napustiti ekipu. S obzirom da Ostojić na leto ulazi u poslednju godinu ugovora jedna od varijanti jeste da mu poslodavci dopuste ono što nisu u prethodnih nekoliko prelaznih rokova (odlazak u inostranstvo) i tako em rasterete kadar, em nešto i zarade. Miletić se profilisao kao dobro rešenje za ovdašnje uslove, uz mlađanog Markovića trebalo bi da bude oslonac u narednoj sezoni, ali je zbog takmičenja na tri fronta potreban još jedan centralni defanzivac, da se ne bi desilo da zbog kartona i povreda, kao u jednom trenutku ove godine, praktično nema ko da igra.

Po bekovskim pozicijama, zamenik kapitena Miroslav Vulićević od teške povrede pre skoro tri godine nikako da „uhvati“ formu, moguće je da će imati manju minutažu od leta, pogotovo ukoliko se Đukić odluči da fosira Luku Cucina ili se dovede alternativa na mestu desnog beka (dvaput se pominjao Antonio Rukavina, da li će treća biti sreća?). Na suprotnom kraju terena, Nemanja G. Miletić posle dve godine od dolaska iz Javora više gleda ka inostranstvu, njegov imenjak Antonov će se vratiti u Grashopers, jer nije zadovoljio tokom pozajmice, što bi ostavilo više prostora Slobodanu Uroševiću da posle još jednih priprema pokaže zašto je zimus doveden iz Napretka. I ovde imamo jednog potencijanog povratnika, Aleksandra Subića iz niškog Radničkog, mada s obzirom da je poslednje dve sezone proveo po pozajmicama očekuje se još jedna njegova selidba.

VEZNI RED - ZASIĆENJE

Legendarni kapiten Saša Ilić je obelodanio da mu je ovo poslednja sezona i da u junu odlazi u penziju, iako je nebrojeno puta izvlačio Valjak kad bi se zaglavio. Sejduba Suma za devet meseci nije uradio ništa vredno pomena i biće stavljen na transfer listu, što znači da je ekipi šampionskih ambicija potreban novi lider. Fudbaler oko koga će graiti akcije i(li) ih sam završavati. Potencijalno rešenje moglo bi da bude povratak Leonarda da Silve Soze (iako je krilo, a ne centrlani vezni), uprava jeste za njega, Miroslav Đukić ne baš, pitanje je da li bi prihvatio ponovnu saradnju sa Brazilcem. Tim pre što je nekoliko puta govorio u njegovim „bubicama“. I što traži „rad u mirnoći“. A Leo je sve osim miran.

Među poslovima koje čekaju upravu Partizana su otkup ugovora Saše Zdjelara od Olimpijakosa (blizu realizacije), kao i pregovori sa Čelsijem povodom trajne saradnje sa Danilom Pantićem. Za razliku od Zdjelara (500.000 evra), Pantićeva otkupna cena je skuplja - pominje se i više od 1.000.000 evra - a dilema je da li i sam fudbaler želi da ostane u srpskom ili se opet okuša u evropskom fudbalu.

Faktor zasićenja primetan kod Marka Jankovića mogao bi da znači da se seli u inostrnastvo, a zanemarljiva minutaža Marka Jevotivća i činjenica da mu je ovo već treća sezona u Partizanu sugerišu da će i on preko granice. Što bi onda otvorilo put ka realizaciji dugogodišnje želje sportskog sektora - Radosava Petrovića iz Sportinga.

Mlade snage poput Vakulka i Đerleka sigurno ostaju, kao i zimus tek pristiglog Đorđe Ivanovića, dok je kao i u Stojkovićevom slučaju, ostanak Zorana Tošića neizvestan. Sa pozamice iz Rada vratiće se Veljko Birmanćević, pitanje je da li može da konkuriše za prvi tim Partizana.

NAPAD - REŠENJE UMESTO TAVAMBE

Drastičan pad forme Leandrea Tavambe, naročito pošto zimus nije dobio dozvolu da karijeru nastavi u inostranstvu, sugeriše da će Kamerunac napustiti Partizan predstojećeg leta. On je možda i jedini fudbaler aktuelnog sastava za kog može da se dobije pristojno obeštećenje, a da je na prodaju (Đerlek i Marković, zavnično, nisu). Što podrazumeva dovođenje zamene.

Prvi pik je Nikola Stojiljković iz Brage. Trenutno na pozajmicu u turksom Kajzeriju, 25-godišnji špic je nekoliko prethodnih prelaznih rokova pregovarao sa crno-belima. Nekad su problem bili Portugalci, nekad propisi, ali kako se može sa više strana čuti, upravo je nekadašnji prvotimac Čukaričkog najveća želja aktuelnog osvajača duple krune, u čijem će sastavu izvesno ostati Ognjen Ožegović, dok je status mladog Đorđa Jovanovića i dalje nejasan. Tim pre što izdanak omladinske škole ulazi u završnu godinu ugovora.

Godinu dana ugovora ostalo je i Miroslavu Đukiću. No, ne odbrani li kup, možda će morati da traži novi posao, a Partizan novog trenera.

FOTO: Star sport, MN Press


tagovi

Miroslav ĐukićVladimir StojkovićMiroslav VulićevićNemanja G. MiletićNemanja R. MiletićMarko JankovićSaša ZdjelarDanilo PantićZoran TošićSejduba SumaLeandre TavambaNikola StojiljkovićRadosav PertovićLeonardo da Silva Souza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara