Partizanova bitka za spas sezone

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.09.18. | 09:33

Partizan bi se osvajanjem tri boda protiv večitog rivala potpuno vratio u život

Došao je dan kada se igra večiti derbi. Partizan i Crvena zvezda će se 158. put sastati u borbi za bodove, a može se reći, pa i naslutiti iz izjava igrača da u redovima crno-belih na ovu utakmicu gledaju kao na meč sezone. Jasno je da od ishoda večerašnjeg duela u velikoj meri zavisi i to kakve će biti šanse crno-belih u borbi za trofej. S obzirom na trenutne okolnosti i činjenicu da za večitim rivalom zaostaju dva boda, a imaju i meč više, pobeda dolazi kao neka vrsta imperativa za Partizan. Istovremeno, eventualno osvajanje tri boda u potpunosti bi podiglo samopouzdanje ekipi Zorana Mirkovića u nastavku sezone, dok bi poraz stavio crno-bele pred gotovo nemoguću misiju konstantne jurnjave za liderom.

Situacija u Partizanu je takva da je Mirković, nakon smene Miroslava Đukića, uspeo donekle da stabilizuje ekipu i donese joj bar deo mirnoće. Ipak, na osnovu prikazanih partija u prethodnom periodu, više je nego jasno da je pred crno-belima ogroman posao u svim segmentima. Dobra stvar za Partizan je što okršaj sa večitim rivalom dočekuje sa serijom od pet pobeda u Superligi i samo jednim primljenim golom. A loša je ta što je po Đukićevom odlasku ekipa ostala u prilično lošem stanju, pa sada neko drugi mora da vadi kestenje iz vatre. Pogotovo kada je u pitanju napad gde Partizan ima prosek od samo jednog postignutog gola po meču.

Izabrane vesti

E, sad, ništa od ovoga ne mora da bude presudno u utakmici sa Crvenom zvezdom. Jer dobro znamo da su u derbijima često pobeđivale ekipe koje pre prvog sudijskog zvižduka nisu smatrane za favorite. U ovom trenutku svakako deluja da su crveno-beli u boljoj formi od Partizana, da imaju kvalitetniji tim i dužu klupu. Košarkaškim rečnikom govoreći, poseduju širu rotaciju. Takođe, iako je kao igrač imao mnogo više iskustva u večitim derbijima od Vladana Milojevića, za Zorana Mirkovića ovo će biti trenerski debi u utakmici svih utakmica.

Ono što će svakako biti važno kako će igrači koji prvi put nastupaju u ovakvom meču uspeti da se izbore sa pritiskom. A prema najavama u startnoj postavi crno-belih takvih će biti četvorica – Goran Zakarić, Rikardo Gomeš, Mark Valijente i Aleksandar Šćekić.
"Imao sam priliku da igram derbi Sevilja-Betis, ali to ne može da se meri sa ovim. Navijači tamo nisu kao ovde. Očekujem dobru utakmicu i jedva je čekam", kazao je Valijente uoči vatrenog krštenja.

Goran Zakarić je jedan od fudbalera od kojih navijača Partizana dosta očekuju s obzirom da je odmah po dolasku u klub iz Humske pokazao kvalitet, ali i ogromnu želju za pobedom na svakoj utakmici.
“Srećan sam što ću biti deo najveće utakmice u Srbiji. Jedva čekam kako ja, tako i saigrači da istčim na teren i da pomognem ekipi, da pokažemo, želju, volju, htenje i nadamo se uz podršku naših navijača dođemo do cilja”, objasnio je Zakarić.

S obzirom na trenutni odnos snaga, odnosno barem to kako sada on izgleda, jasno je da će Mirković morati da pokuša nekom taktičkom varijantom da iznenadi Zvezdu, a vetar u leđa njegovoj ekipi trebalo bi da da činjenica se meč igra na Partizanovom stadionu, gde će crno-beli imati veću podršku navijača. Ide Partizanu i tradicija na ruku pošto je na poslednjih deset okršaja u večitom derbiju na svom terenu izgubio samo dva puta. Borbenost svakako ne bi smela da izostane, jer to je prvi preduslov da Partizan uopšte ima šansu za pobedu.

Uostalom, upravo kada je u pitanju borbenost, mogli bi igrači crno-belih da slušaju i nauče nešto od Mirkovića, koji je svaki okršaj večitih u kojem je bio učesnik, odigrao sa stavom kao da mu je poslednji u životu, pa je mirno mogao da stane isped ogledala i kaže - “uradio sam sve što je bilo do mene, preorao teren, natopio dres znojem i pokazao da sam dostojan da ga nosim”.

Od toga sve počinje i sa tim se sve završava u mečevima kao što je večiti derbi…

 

SRBIJA 1 - 9. kolo 

Petak
Čukarički - Spartak 3:1 (1:0)
/Tedić 13, Mudrinski 78, Kajević 83 - Šimura 52/

Subota
Napredak - Dinamo Vranje 3:0 (2:0)
/Eskić 18, Vukanović 64, N'Diaje 75pen/

Zemun - Bačka 2:2 (1:0)
/Lukić 14, Luković 74 - Grabež 62, Mladenović 68/

Radnik - Radnički Niš 1:2 (1:0)
/Milovanović 45+2 - Ranđelović 71, Stanisavljević 83/

Vojvodina - Voždovac 3:0 (1:0)
/Milojević 42, 51, Srećković 89/

Rad - Mačva 1:0 (0:0)
/Petrović 85/

Mladost - Proleter 1:0 (0:0)
/Tumbasević 72/ 

Nedelja
19.00: (3,35) Partizan  (3,25)  Crvena zvezda (2,10)

*** Kvote su podložne promenama 

Foto: Starsport


tagovi

158. večiti derbiZoran Mirković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara