Partizanu uvek muka na početku

Vreme čitanja: 3min | pet. 31.07.20. | 08:13

Može li Milošević da prekine crni niz?

Kasno pali Parni valjak. Kao bolid Formule 1, kome otkažu komande na startu ili izleti sa staze u početnim krivinama, tako crno-belima konkurencija izmiče iz vidika u uvodnim etapama superligaške trke. Pred početak nove, jedno od centralnih pitanja u Humskoj glasi: mogli do septembarske pauze da voze bez greške?

Partizan u subotu počinje novo prvenstvo, kao glavni cilj proklamovao je povratak titule, a da bi u toj misiji uspeo potrebno je da dobija utakmice u nizu i(li) ne dozvoli jednom realnom takmacu, Crvenoj zvezdi, da do sredine jeseni stekne bodovnu prednost kakva se u poslednje tri sezone ispostavila nedostižnom. A baš mu je to predstavljao glavni problem, svaki put je trokirao na početku, gubio korak i brzo prebacivao fokus na druga takmičenja.

Izabrane vesti

Pred gostovanje tradicionanom neugodnom Napretku (subota, 17.30, TV Arenasport 1) crno-beli će gledati kako da prekinu tradiciju slabog ulaska u prvenstvo, u poslednjih pet nijednom nisu ostvarili maksimalan učinak u prvih pet kola.

Primera radi, lane je ekipa Sava Miloševića tesno, ali zasluženo, dobila Inđiju na premijeri, Mačvu na svom terenu i taman kad je u sjajnoj utakmici savladala Malatiju u kvalifikacijama za Ligu Evrope razočarala je navijače bolnim prizemljenjem baš u Kruševcu (2:2). Kasnije je savladan Rad, da bi već posle remija sa TSC-om u petoj rundi trener priznao:

„Mislim da smo blizu da opet odustanemo od borbe za titulu“.

Ni Miloševićevi prethodnici nisu bili ništa bolji na startu prvenstva. Miroslav Đukić je posle duple krune počeo sa tri pobede, a onda se strmoglavio u Humskoj od Voždovca (1:3), naredni šampionat otvorio je porazom od Radnika u Surdulici (0:1), njegov naslednik Zoran Mirković remizirao za Mladosti u Beogradu i praktično posle četiri runde Partizan je bio u nokdaunu.

Ivan Tomić je na početku takmičarske 2016/17 osvojio samo bod u uvodna dva kola (otišao posle poraza od Napretka!), nasledniku Marku Nikoliću trebalo je malo vremena da ukomponuje ekipu (poraz od Vojvodine na povratničkom debiju), međutim, ta sezona može se smatrati izuzetkom koji potvrđuje pravilo. Na kraju je osvojena dupla kruna, uprkos tubulentnom startu ne samo u prvenstvu (ispadanje iz Evrope od Zaglebja). Godinu ranije Zoran Milinković je svesno poslao rezerviste na teren u Novom Pazaru, pretrpeo poraz 2:3, odmah zaostao za Crvenom zvezdom i praktično se osvetio međunarodnim obavezama.

Ovoga puta retorika u Humskoj je drugačija. Liga Evrope se ne juri po svaku cenu, već – titula. Da bi se do nje stiglo potrebno je da se prave dugačke serije pobeda. Po mogućstvu od starta. Pogotovo što raspored ukazuje da bi Partizan morao, bez izgovora, da dobije svaki meč pre derbija sa Vojvodinom 29. avgusta. Do gostovanja u Novom Sadu čekaju ga dueli sa četiri ekipe iz donjeg dela tabele prethodnog prvenstva (Napredak, Javor, Radnik, Inđija) i povratnikom iz Prve lige (Novi Pazar). Na papiru ne bi smelo da bude problema, ali teren je u poslednjih pet godina redovno demantovao prognoze.

Kako se ulazi u sezonu pokazao je Marko Nikolić leta 2014. Ostvario je osam uzastopnih pobeda (Voždovac 3:1, Radnički Niš 4:1, Donji Srem 3:0, Rad 4:0, Čukarički 4:2, Radnički Kragujevac 3:0, Mladost 2:1, Crvena zvezda 1:0) i u velikoj meri utabao put ka šampionskom peharu koji je na kraju podigao Zoran Milinković.

Taj niz je najbolje ostvarenje Partizana na startu šampionata u ovoj deceniji!

Otkako je Superlige (2006), još samo su Slaviša Jokanović (sedam, 2008), Miroslav Đukić (šest, 2007) i Aleksandar Stanojević (pet, 2010) imali pohvalne startove u Humskoj. I uvek se završavalo titulom.

Takav početak potreban je i Savu Miloševiću, da bi se i on ovečao slavom.

PARTIZANOV UČINAK NA STARTU PRVENSTVA U POSLEDNJIH PET SEZONA

2019/20 – tri pobede, dva remija (Inđija 1:0, Mačva 4:0, Napredak 2:2, Rad 3:0, TSC 1:1)

2018/19 – tri pobede, remi, poraz (Radnik 0:1, Dinamo 1:0, Mladost 0:0, Zemun 1:0, Mačva 3:1)

2017/18 – četiri pobede, poraz (Mačva 6:1, Javor 2:1, Spartak 1:0, Voždovac 1:3, Vojvodina 1:0)

2016/17 – dve pobede, remi, dva poraza (OFK Bačka 0:0, Napredak 1:2, Vojvodina 1:3, Javor 2:0, Čukarički 1:0)

2015/16 – tri pobede, dva poraza (Metalac 4:0, Jagodina 6:0, Novi Pazar 2:3, Spartak 2:1, Vojvodina 2:3)


tagovi

Savo MiloševićZoran MilinkovićSlaviša Jokanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara