Peruanci, bravo: Gererov volej za srećan put kući! Najgora utakmica Mundijala igrana u Moskvi, kad bi Danci ispali niko ne bi žalio

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.06.18. | 17:47

I Francuzi razočarali, publika zviždala, poznat epilog u Grupi C

Dostojanstveno! Možda deluje kao fraza, možda i romantični zaključak, ali za prikazano na kraju Grupe C Peruanci zaslužuju naklon do poda. Štaviše, zaslužili su ga zbog stila igre i u prva dva susreta, samo što tad nisu imali željeni rezultat, da bi danas u Sočiju spojili lepo i korisno, dobili Australiju i učešće na Mundijalu završili trijumfom - 2:0.

Nije im ona donela ništa osim proboja na treće mesto u konkurenciji Francuske i Danske, koje su mrtvilom na Lužnjiki stadionu u Moskvi razočarali publiku, ali posle 0:0 ruku pod ruku ušetali u osminu finala. To je epilog Grupe C, s tim da ostaje utisak da je Peru mogao i više i da ne bi bilo pogrešno da se ušunjao u nokaut fazu.

Izabrane vesti

AUSTRALIJA - PERU 0:2 (0:1)
/Kariljo 18, Gerero 50/

Soči
Stadion: Olimpijski
Sudija: Sergej Karašev (Rusija)
Žuti karton: Jedinak, Arzani, Rogić (Australija), Jotun, Urtado (Peru)

AUSTRALIJA (4-2-3-1): Rajan - Risdon, Sejnsburi, Miligan, Behič - Jedinak, Muj - Leki, Rogić, Kruse (Od 58. Arzani) - Jurić (Od 53. Kejhil)

PERU (4-2-3-1): Galese - Advinkula, Ramos, Santamarija, Trauko - Tapija (Od 63. Urtado), Jotun (Od 46. Pedro) - Kariljo (Od 78. Kartahena), Kueva, Flores - Gerero.

Selekcija Rikarda Gareke ostala je dosledna ofanzivnom fudbalu. Kako je igrala na premijeri sa Danskom i kako je namučila Galske petlove, tako isto je napala Australiju. Uspela je da je sruši. Možda zbog snage protivnika (definitivno najlošijeg u grupi), a biće da ima nešto do znanja, umeća i iskustva Južnoamerikanaca, čiji fudbal napred je pobrao simpatije u Rusiji. Ovoga puta im je doneo pobedu. Prvu posle ravno četiri decenije, koliko je prošlo otkako su u Argentini oborili na pleća Iran (4:1). U Sočiju su bili duplo milostiviji prema Kengurima, koje su razioružali prelepim golovima.

Iz voleja!

Najpre Andrea Karilja u 18, pa Paola Gerera u 50. minutu. Skoro dva preslikana gola za feštu na tribinama i potvrdu kako je Peru vredeo više nego što plasman pokazuje. Kao i da su bile opravdane molitve potomaka Inka da se vremešnom napadaču Flamenga ukine suspenzija FIFA. Videlo se još jednom koliko znači reprezentaciji, vukao je svoj tim napred, uostalom on je i asistirao Karilju za inicijalno vođstvo, a zatim početkom drugog poluvremena postao treći najstariji južnoamerički strelac u istoriji Mundijala. Pogodio je sa 34 godine i 176 dana, pozicioniravši se iza Urugavjaca Varele i Argentinca Martina Palerma.

Živa legenda!

Za razliku od Paola Gerera i Perua koji su počašćeni ovacijama publike, fudbaleri Danske i Francuske zaslužili su zvižduke navijača u Moskvi. Ma, i da su ih gađali nečim ne bi pogrešili. To što su igrali ne viđa se ni na terminu za mali fudbal, a kamoli na Mundijalu. Ništa, ništa i opet - ništa. Za prvi meč na turniru završen bez golova!? Žali bože lopte i plaćenih ulaznica...

DANSKA - FRANCUSKA 0:0

Moskva
Stadion: Lužnjiki
Sudija: Sandro Riči (Brazil)
Žuti karton: M. Jorgensen (Danska)

DANSKA (4-3-3): Šmajhel - Dalsgard, Kjer, Kristensen, Strajger - Jorgensen, Dilejni, Eriksen - Sisto (Od 60. Fišer), Kornelius, Brajtvajt.

FRANCUSKA (4-2-3-1): Mandanda - Sidibe, Varan, Kimpembe, Ernandez (Od 65. Mendi) - Kante, Nzonzi - Dembele (Od 78. Mbape), Grizman (Od 68. Grizman), Lemar- Žiru.

Ako se izuzmu pokušaji Žirua i Dembela u prvom (s tim da ni to nisu bili ziceri) ili Fekira u drugom delu obe selekcije su razočarale. Jedino bi, možda, Kasper Šmajhel mogao da dobije prelaznu ocenu u dosadnoj utakmici, čije jedino opravdanje protagonosti mogu da pronađu i činjenici da je Peru na vreme načeo Australiju i tako „sugerisao“ Dancima da ne zapinju.

Opet, ostaje pitanje kako Skandinavcima nije stalo da malo pritisnu tim Didijea Dešana, pojure prvo mesto u grupi, izbegnu Hrvate u osmini finala. Kako su igrali, tu će im se put i završiti.

GRUPA C

Prvo kolo

Francuska - Australija 2:1
Danska - Peru 1:0

Drugo kolo:

Danska - Australija 1:1
Francuska - Peru 1:0

Treće kolo:

Danska - Francuska 0:0
Australija - Peru 0:2

TABELA:

FOTO: Action images


tagovi

Paolo Gereroreprezentacija PeruaFudbalska reprezentacija AustralijeRusija2018Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara