PET NA PET – Željko Janović: Da sam prihvatio pozive iz Crvene zvezde i zagrebačkog Dinama moja karijera bi sigurno bila bogatija

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.02.19. | 12:54

Predsednik sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore ima pozitivan stav i voli da je okružen pozitivnim ljudima

Nekadašnji napadač podgoričke Budućnosti Željko Janović pre par dana učestvovao je u MOZZART –ovom Humanitarnom tiketu u podne. Tako je podržao kompanijsko društveno odgovorno poslovanje. Rođen je u Podgorici gde se bavio raznim sportskim aktivnostima, ali se apsolutno posvetio fudbalu. Tokom karijere nastupao je za Budućnost od1981. do 1990. godine. Sjajne partije u dresu Đetića nisu ostale nezapažene pa su stigli pozivi od Dragana Džajića i Miroslava Ćire Blaževića. Nije prešao u Zvezdu ili Dinamo. Kasnije se otisnuo u špansku Salamanku (1990 –1992), francuski Istre (1992 –1994). U Portugaliji je nastupao za više klubova Penafijel, Žil visente, Moreirense (1994 –1997).

Po okončanju igračke karijere bio je osnivač i prvi predednik sindikata sporta u Crnoj Gori. Potom, inicijator i osnivač sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gor koji je punopravni član FIFP –ro.

Izabrane vesti

Sa predsedničke pozicije dao nam je interesantne odgovore za rubriku “Pet na pet”.

1.Da li ste svojevremeno pored fudbala imali dodira sa još nekim sportskim aktivnostima i kojim?
U školi sam bio aktivan u sportskim sekcijama. Pored fudbala oprobao sam se u košarci, kareteu i stonom tenisu. U okviru škole organizovali su se fudbalski turniri, gde sam bio zapazen i ubrzo je usledio poziv iz podgoričke Buducnosti. Nedugo zatim počeo sam standardno da igram za omladince na poziciji centarfora. 
Rado se prisetim dva finala u dve godine. Prvo finale smo izgubili od Crvene zvezde sa 2:1, a drugo smo pobedili 
Partizan i bili prvaci tadašnje Jugoslavije”.

2.Ko Vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
Nikada nisam imao tipičnog idola, ali je velika istina da su u periodu SFRJ  meni, kao i većini tinejdžera,vrhunski sportisti bili uzori”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?
Navijam za podgoričku Budućnost, gde sam se afirmisao i igrao deset godina. Kada mi je istekao prvi ugovor dobio sam ponude od Crvene zvezde, tačnije od Dragana Džajića, i zagrebačkog Dinama gde je bio Ćiro Blažević. Nisam iskoristio šanse zbog prevelike ljubavi  prema Budućnosti.Ta nezrela mladalačka odluka verovatno je uticala na tok moje karijere, koja bi, iz velikih klubova, sigurno izgledala drugačije”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
Pamtim veliki broj utakmica iz perioda SFR Jugoslavije, a svakako izdvajam one sa velikom četvorkom koju su činili Zvezda, Dinamo, Partizan i Hajduk. Nezaboravno je bilo kada smo u dve sezone  dobili ove klubove I u Podgorici i u gostima, ali su za Budućnost tada igrali 
Savićević, Mijatović, braća Brnović, Vujović...”.

5.Životni i sportski moto?
Š
to se tiče životnog gesla rekao bih da nisam opredeljen samo za jedan životni moto i svakako se pronalazim u onim tipa....pozitivne misli, pozitivan stav iliono što te ne ubije ojača te’. Nastojim da sam uvek pozitivan i drago mi je kada sam okružen pozitivnim ljudima”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZART – u odigrati na utakmicu koja dolazi iz Belgije, GENT – STANDARD. Klub iz Liježa ima suficit od osam bodova u odnosu na rivala. Domaći su bili u seriji od devet mečeva bez poraza, ali su sa 2:1 izgubili dve poslednje utakmice. Standard je na poslednjih dvanaest mečeva doživeo samo jedan neuspeh od Genka. Statistika je na strani Genta, 28: 11:24, a najubedljiviju pobedu, od čak 7:0, ima Standard.
Probajte sa igrom gol, gol, uz tri plus”.

Pišu: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

Željko Janović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara