Đakomo Raspadori (©Reuters)
Đakomo Raspadori (©Reuters)

Petak u Seriji A: Devet dana strasti, biti ili ne biti za Napoli

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.03.24. | 13:45

Tužna sudbina čeka stadion “Dijago Armando Maradona”, kontroverzni Aurelio de Laurentis odlučio da rekonstrukcija nije isplativa i već je pronašao zemljište za novi…

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Serija povreda koja je zadesila igrače Barselone, posebno veziste (Pedri, De Jong, Gavi) kao i primer Lipsije protiv Real Madrida, rasplamsali su nade i optimizam u Kastel Volturnu i u Napulju. Dve uzastopne pobede i pre svega povratak u golgetersku formu Hviče Kvarchelije i Viktora Osimena i buđenje Stanislava Lobotke u režiji, galavnizovali su tim Franečeska Kalcone. Pre dve nedelje se činilo da je Napoli na neprovratnom putu ka katastrofalnoj sezoni, a u sledećih devet dana može da spasi dobar deo sezone.

Izabrane vesti

Naime, sa plasmanom u četvrt finale Lige šampiona Napoli bi bio na pragu Mundijala za klubove u SAD u leto 2025. godine a ako protiv Torina (večeras) i Intera (u nedelju 17. septembra) osvoji barem četiri boda i vrata za povratak u Ligu šampiona sledeće sezone biće otvorena.

Meč protiv Barselone ima još jednu dodatnu vrednost za Napoli. Italija je u trci za jedno od dva dodatna mesta u Ligi šampiona koja su namenjena najuspešnijim fudbalskim nacijama u evropskim takmičenjima. Dakle, sa eliminacijom Barselone i paralelnim ispadanjem Atletika od Intera, Serija A bi širom otvorila vrata da u sledećoj sezoni ima pet učesnika u najprestižnijem klupskom takmičenju na planeti.

Kuriozitet je da je Napoli oživeo svoje ambicije u poslednja tri kola (dve pobede i remi), dok je Torinu u istom periodu potopiso svoje evropske nade sa porazima od rimskih timova i remijem sa Fjorentinom. Napoliju nedostaju tri vezane pobede više od godinu dana, odnosno od perioda januar – februar 2023. godine kada je sa Lučanom Spaletijem nanizao osam trijumfa.

Večeras će na stadionu “Maradona” posebno biti motivisan Viktor Osimen. Nigerijac nije dao gol protiv Juventusa prošle nedelje, štaviše promašio je i penal koji je na njegovu sreću korigovao Đakomo Raspadori, a protiv Torina će igrati svoju stotu utakmicu u Seriji A u dresu Napolija. U prethodnih 99 nastupa Nigerijac je postigao 61 gol. U poslednjih 30 godina u Seriji A su imali bolji učinak od njega samo Kristijano Ronaldo (81 gol), Gonsalo Iguain (65), Andrij Ševčenko (64), Vinčenco Montela (64) i David Trezege (63). U praksi, Osimen bi mogao večeras da stigne Davidgola, a možda i Ševu i Aeroplanina, dok je teorijski moguće i da se izjednači sa Gonsalom.

Radost Napolija (©Reuters)Radost Napolija (©Reuters)

Napoli ima veoma pozitivan skor na svom stadionu sa Torinom. Granate su poslednji put odneli sva tri boda iz grada podno Vezuva pre 15 godina. Od tada Azuri su zabeležili sedam pobeda i četiri remija.

U timu domaćina je moguća jedna promena u početnoj formaciji budući da Amir Rahmani nije sto posto fit, problem sa primicačem zarađen protiv Juventusa i dalje je prisutan. Najbolji defanzivac Napolija će probati da bude u startnoj postavi, ali nije isključeno da Kalcona odluči da ne rizikuje imajući u vidu da ih u utorak čeka Barselona, a zatim Inter.

Od prvog minuta u startnoj postavi će biti Pjotr Zjelinski pošto neće biti u Barseloni (De Laurentis ga je kaznio izbacivanjem sa UEFA liste igrača za LŠ jer nije želeo da produži ugovor sa Napolijem za manju platu od sadašnje). U napadačom trozupcu, Politano je ispred Raspadorija.

Torino je doputovao prilično oslabljen. Ironija sudine je da je sve do skora Ivan Jurić igrao sa rezervnom defanzivnom linijom jer su Bonđorno, Rodrigez, Tameze i Džidži bili povređeni, istovremeno ili naizmenično. Taman se situacija sredila u zadnjoj liniji, nastali su problemi u veznoj: povredio se Ilić, a Riči je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Fjorentine.

Takođe, Torino neće voditi pored aut linije šef stručnog štaba Ivan Jurić (suspendovan je na dva meča pošto je tokom meča sa Fjorentinom pretio Italijanu gestikulirajući da će mu prerezati grkljan) već njegov zamenik Paro.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Ostigard, Huan Žesus, Olivera - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano, Osimen, Kvarchelija.

TORINO 3-4-1-2: Milinković - Džidži, Bonđrono, Mazina - Belanova, Lineti, Gineitis, Rodrigez - Vlašić - Okereke, Zapata.

TUŽNA SUDBINA ČEKA “MARADONU”

Ispred stadiona "Dijego Armando Maradona" (©Reuters)Ispred stadiona "Dijego Armando Maradona" (©Reuters)

Inače, stadion “Maradona”, bivši San Paolo bi vrlo brzo mogao da završi kao stadion “Flaminio” u Rimu: napušten i zaparložen. Gazda Napolija Aurelio De Laurentis je obznanio da rekvalifikacija i rekonstrukcija “Maradone” u klasičnu fudbalsku arenu sa tribinama do aut-linije košta mnogo i da bi Napoli morao da igra tri godine na nekom drugom stadionu. Zato je De Laurentis odlučio da napravi novi stadion i već je pronašao odgovarajući teren u okolini Napulja odnosno u kraju Banjoli. Kamen temeljac za novi stadion na zapadnom prilazu Napulju biće postavljen u sledećih 18 meseci, a novi stadion bi trebalo da bude završen do kraja 2027. godine i ušao bi među kandidata za ugošćavanje mečeva Evropskog prvenstva koje će se održati 2032. godine u Italiji i Turskoj.

SERIJA A – 28. KOLO

Petak

20.45: (1.75) Napoli (3.60) Torino (5.60)

Subota

15.00: (1.90) Kaljari (3.60) Salernitana (4.50)

15.00: (2.35) Sasuolo (3.50) Frozinone (3.15)

18.00: (3.60) Bolonja (3.45) Inter (2.20)

20.45: (2.20) Đenova (3.20) Monca (3.80)

Nedelja

12.30: (2.35) Leče (3.30) Verona (3.40)

15.00: (1.45) Milan (4.40) Empoli (7.25)

18.00: (2.30) Juventus (3.35) Atalanta (3.40)

20.45: (2.65) Fjorentina (3.35) Roma (2.85)

Ponedeljak

20.45: (1.95) Lacio (3.50) Udineze (4.40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NapoliTorinoSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara