Piksi procentualno bolji od Radomira, nedostaju mu četiri pobede da bude najveći od osamostaljenja

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.09.22. | 11:40

Stojković ostvario 13 pobeda, Antić mandat završio sa 17

Zamislite samo da smo pre tri godine igrali protiv Švedske u Beogradu ili morali da tražimo pobedu u sudaru sa Norvežanima u Oslu? Po komandi bismo sad čuli one stereotipe “da su oni mnogo jaki, da imaju najboljeg napadača na svetu, i da bi sve sem poraza predstavljao dobitak na lotou”. Sve do pojave Dragana Stojkovića Piksija Srbija se saginjala, volela da uživa u sopstvenoj inferiornosti i nekom nevidljivom kompleksu koji nas je terao da se pridružimo evropskoj eliti.

Još nismo otišli na Prvenstvo Evrope, ali je Piksi Stojković, bez mnogo iskustva u referentnom fudbalu (Japan i Kina to nisu), bio najbolji u kvalifikacionoj grupi za odlazak na Mundijal, potom je uveo Orlove i u A diviziju Lige Nacija. Nestvarno ostvaranje uzimajući u obzir da je selekcija Srbija slavila u Lisabonu, rutinski odradila Norvešku, kao i Mađarsku u Budimpešti, odučila od fudbala Švedsku. I sve to za 18 meseci koliko traje mandat Dragana Stojkovića Piksija.

Izabrane vesti

Već se Dragan Stojković svrstao u red najboljih selektora u istoriji Srbije od 2006. godine. Na Mundijalu u Kataru imaće šansu da postane najveći stručnjak koji je predvodio selekciju Srbije. Računajući sve kategorije.

Gledajući broj pobeda na klupi Orlova samo je Radomir Antić uspešniji od pete Zvezdine zvezde.

Pokojni Radomir je od avgusta 2008. do 15. decembra 2010. godine imao učinak od 17 pobeda, tri remija i osam poraza. Imao je možda i najveći srpski trener u istoriji jedan veliki ciklus kada se plasirao na Mundijal u Južnoj Africi ispred Francuske, a tamo savladao Nemačku. I pored toga nije uspeo da prođe preliminarnu fazu zbog poraza od Gane i Australije.

Gledajući procente Dragan Stojković je trenutno uspešniji od Radomira Antića. Ima 65 posto uspešnosti na klupi Orlova, dok je nekadašnji trener Reala, Atletika i Barselone stao na 60.

Dragan Stojković je vodio Srbiju na 20 mečeva i zabeležio je 13 pobeda, četiri remija i tri poraza uz gol razliku 41:19. Treba imati u vidu da su u takmičarskim mečevima od Piksijevih Orlova bili bolji samo Norvežani u Beogradu.

Dakle, u slučaju pobede nad Bahreinom u poslednjoj proveri pred Katar, potom i stopostotnim učinkom u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom, Stojković bi napravio istorijski rezultat.

Mada će sigurno biti još šansi da nabilduje statistiku, posebno ako prođe grupu ili odluči da predvodi Orlove u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope.

Zanimljivo je da je treći po broju pobeda Mladen Krstajić, čovek koji je zamenio Slavoljuba Muslina uoči Mundijala u Rusiji. On je na klupi Orlova stigao do brojke od devet pobeda, pet remija i isto toliko poraza. Uz jednu malu napomenu: kada je Krstajić bio selektor Srbija je igrala u C diviziji Lige Nacije, i imala lakše rivale.

Slavoljub Muslin je stao na brojci osam, dok je Mihajlović neuspešan mandat završio sa sedam trijumfa.


tagovi

Dragan Stojković PiksiRadomir Antić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara