Podvukli smo crtu - Crvena zvezda za šest meseci “otplatila“ pola starog duga

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.12.18. | 15:27

Evo od čega sve i koliko je ukupno inkasirao srpski prvak odigravši šest utakmica grupne faze elitnog takmičenja...

Porazom od Pari Sen Žermena Crvena zvezda se sinoć oprostila od svog premijernog učešća u Ligi šampiona. Nažalost armije navijača crveno-belih poraz je bio ubedljiviji nego što je u jednom momentu delovalo da će biti, ali daleko od toga da je tih 1:4 pokvarilo ukupnu sliku. Za debitantsku sezonu u eliti: četiri boda, pobeđen Liverpul i otkinut bod Napoliju - sasvim zadovoljavajuće. 

Pa ako za ono što je urađeno na rezultatskom planu možemo da kažemo da je bilo zadovoljavajuće, ili čak više od očekivanog, finansijski momenat je ono zbog čega čelnici Crvene zvezde mogu da trljaju i dlanove i tabane. Nedeljama i mesecima unazad pisali smo koliko će učešće u eliti značiti za finansijsku stabilizaciju srpskog šampiona, govorili o novcima koji će se sliti u Ljutice Bogdana, ali tek sada, pošto je spuštena zavesa na ligaški deo takmičenja - barem kada govorimo o Zvezdinoj grupi - možemo da napravimo završni, precizan račun.  

Izabrane vesti

Konačna cifra do koje ćemo doći svakako neće predstavljati zvaničan podatak, "pečat" nećemo videti sve dok UEFA ne iznese svoje podatke, no teško da će ta cifra mnogo odskati od ove naše. 

Pa da krenemo redom...

Najveći deo novca, kao što je poznato, crveno-beli su inkasirali samim plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona. To je suma od 15.250.000 evra (u koju su uključena i centralizovana TV prava), koliko sleduje svakom od 32 tima učesnika elitnog takmičenja. Sledeća stavka mnoge će razočarati, baš kao što je negde u avgustu, posle revanša u Salcburgu, razočarala i prvog čoveka kluba Zvezdana Terzića. Bonus od Gasproma "svega" 400.000 za istorijski uspeh...  
"Pa kad niko nije očekivao da ćemo ući u Ligu šampiona kada je potpisivan novi ugovor sa Gaspromom. Tako je stavljeno samo 400.000 evra bonusa od te kompanije, što stvarno nije realan ekvivalent ovom uspehu", jadao se ne tako davno Terzić, zahvaljujući pritom ruskoj kompaniji na svemu što čini za najtrofejniji srpski klub.  

Prihod od ulaznica jedna je od jačih stavki i Zvezda na tome može da zahvali svojoj vernoj publici i velikom kapacitetu stadiona Rajko Mitić. Nećemo ići u detalje, jer ovu smo stavku već "raščlanili", tako ćemo reći samo da je ukupan prihod od karata oko 4.000.000 evra, kada se odbiju troškovi organizacije utakmica i potreba da se u nekim slučajevima odstupi od punog kapaciteta Marakane. 

Uz napomenu da se protiv Salcburga igralo pred praznim tribinama. Da je bilo drukčije "kanulo" bi bar još 800.000 evra. 

Kada je Zvezda izvukla Pari Sen Žermen, LIiverpul i Napoli malo je bilo onih koji su mogli da se zakunu da će u klupsku kasu kanuti još neka UEFA premija na osnovu rezultata. Kad ono... U prvom kolu bod protiv Napolija - 900.000 evra. Onda ona senzacionalna pobeda nad Liverpulom i još - 2.700.000 evra. Sveukupno za četiri boda: 3.600.000 evra. 

Stavka koju je UEFA uvela od sezone 2018/2019 dodatno je popravila ukupan saldo srpskog prvaka. Radi se o bonusu koji se sračunava na osnovu desetogodišnje rang-liste formirane shodno rezultatima klubova u tom periodu. Za ovu priliku tu stavku nazvaćemo "istorijski bonus". Crvenoj zvezdi iz fonda UEFA, kao klubu rangiranom na 31. mesto (samo je AEK bio iza srpskog tima, računajući sve učesnike grupne faze LŠ) sleduje 2.200.000 evra.

(Nekom drugom prilikom objasnićemo kako se tačno dolazi do ovih brojki i na koliku korist (bonus) crveno-beli imaju pravo zahvaljujući tituli prvaka Evrope osvojenoj u Bariju 1991, što je takođe novina u raspodeli novčanog kolača UEFA)

Zasad je bitno da znate da, recimo, klubovi rangirani oko 20. mesta dobijaju plus/minus 10.000.000 evra samo iz ovog fonda. Motiv više za naše klubove da vežu nekoliko dobrih sezona u evrokupovima i napadnu mnogo ozbiljnije cifre... 

Na kraju, tu je i zarada od osnovnog marketinga: dresovi, šalovi, majice, svi ostali suveniri. Pored toga što je porastao broj kupaca u zemlji, pazarili su i gostujući navijači kojih nije bilo malo. Od te stavke na ukupnu sumu ide još 100.000 evra. 

I da sračunamo onda, koliko je to Crvena zvezda inkasirala od učešća u Ligi šampiona ove jeseni. Za proteklih šest meseci:

ULAZAK U LIGU ŠAMPIONA - 15.250.000
GASPROM BONUS ZA ULAZAK U LŠ - 400.000
PRIHOD OD ULAZNICA - 4.000.000
OSVOJENI BODOVI (REZULTATI) - 3.600.000
UEFA "ISTORIJSKI BONUS" - 2.200.000
ZARADA OD PRODAJE DRESOVA, SUVENIRA - 100.000


= 25.550.000


Pa ako na sve ove cifre nadovežemo i proteklu sezonu u kojoj su puleni Vladana Milojevića igrali grupnu fazu Lige Evrope i dogurali do 1/16 finala, sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je ovih poslednjih godinu dana najberićetnije u postbarijevskoj eri najtrofejnijeg srpskog kluba. Ako neko i sumnja da je tako u rezultatskom smislu, oko finansijskog se ni "brojka" ne dovodi u pitanje. Podsetimo, samo ugrubo, za prošlu sezonu u Ligi Evrope Zvezda je inkasirala oko 10.000.000 evra. Dakle, za period jul 2017 - decembar 2018. prihod od cirka 35.000.000 evra. Iliti značajno više od polovine duga koji je pre samo nekoliko godina visio kao teg oko vrata nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona i pretio da ga odvuče na dno.  

Foto: MN Press


tagovi

Liga šampionaVladan MilojevićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara