Gol za 1:1 (© Reuters)
Gol za 1:1 (© Reuters)

Poljska je živa: Šimanski kao Levandovski, Englezi više nisu savršeni (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.09.21. | 22:50

Domaćin u Varšavi izjednačio u nadoknadi - 1:1

Živa je Poljska. Ne predaje se. Delovalo je da je maltene otpisana, da na dve trećine treke nema mnogo čemu da se nada, ali je prva u Grupi I uspela ukočila Engleze i sačuvala šanse da se makar preko baraža domogne Mundijala naredne godine u Kataru - 1:1 u derbiju šestog kola Grupe I.

Tu nadu selektoru Paolu Souzi oživeo je Damijan Šimanski. Centralni vezista AEK-a, koga je portugalski strateg uveo pri rezultatu 0:0, pogodio je u nadoknadi vremena u stilu Roberta Levandovskogbaš na asistenciju asa Bajerna – poništio vodeći gol Harija Kejna i sprečio tim Gereta Sautegejta da i posle gostovanja u Varšavi ima maksimalni bodovni učinak.

Izabrane vesti

Ništa vredno pomena do nadoknade nisu Poljaci uradili pred Džordanom Pikfordom. Bez upotrebljivih lopti za Levandovskog, bez prave ideje kako zapretiti favoritu, mada to nije jednostavno, imajući u vidu kvalitet Engleza. A onda je Leva izvukao keca iz rukava, pojurio „ničiju“ loptu, stigao da se namesti, u trenutku kad je ka njemu krenuo Kalvin Filips centrirao na drugu stativu, da bi Šimanski potpuno oživeo u reprezentativnom dresu.

Njegov premijerni gol za Poljsku u tek petom meču. Prvi put posle skoro dve godine dobio je poziv da igra za državni tim i odmah je uzvratio na poverenju Souzi. Bila je to jedna od retkih prilika domaćina ko je posle očekivanih pobeda nad Albanijom i San Marinom osvojio dragocen bod i sad zaostaje samo korak za Albancima.

Poljska nije igrala ništa posebno, ali je ostvarila poseban rezultat. Ruku na srce, Engleska nije blistala, vodila je, malo joj je nedostajalo da slavi, samo što bi bilo nepravedno da se na osnovu ovako bledog izdanja vratila na Ostrvo uzdignutih ruku. Zamalo, pošto je u prilično dosadnom meču u Varšavi, Hari Kejn shvatio da su preostali momci na terenu maltretirali loptu, iz besa opalio po njoj, imao sreću da se Jan Bendarek sagne i otvori putanju ka Vojčehu Ščensnom, a projektil sa 25 metara prevario golmana Juventusa i omogućio Englezima da povedu.

Bio je to 15 gol Kjena u isto toliko poslednjih kvalifikacionih mečeva, bilo za EP, bilo za SP. Napadač Totenhema zna kako da vodi tim napred. Zna da i pogodi sa distance. Doduše, od 41. pogotka za selekciju Tri lava ovo mu je bio tek drugi van kaznenog prostora. Na kraju dovoljan samo za remi, ali i nastavak povoljnog niza protiv Poljske, pošto su Englezi pretrpeli samo jedan poraz na poslednjem 21 meču sa ovim rivalom.

Albanci su zahvaljujući novom fudbaleru Sautemptona Armandu Broji (gol i dve asistencije) tek u drugom poluvremenu savladali San Marino (5:0) i trenutno su drugi na tabeli, dok je Mađarska posle dva rana gola na kraju čak strahovala hoće li pobediti Andoru (2:1).

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, EVROPSKA ZONA

Grupa I

Poljska – Engleska 1:1 (0:0)

/Šimanski 90+1 – Kejn 72/

Albanija – San Marino 5:0 (1:0)

/Manj 32, Laci 58, Broja 62, Hisaj 68, Uzuni 80/

Mađarska – Andora 2:1 (2:0)

/Salaj 8, Botka 18 -  Liovera 82/



tagovi

Reprezentacija Poljskereprezentacija EngleskeKvalifikacije za Mundijal 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara